Στον βυθό του Θερμαϊκού, αντί για το πιάτο των καταναλωτών σε Γαλλία, Ιταλία κι Ισπανία κινδυνεύουν να βρεθούν, συνεπεία του lockdown, τουλάχιστον 20.000 τόνοι μυδιών, με πιθανές περιβαλλοντικές επιπτώσεις. Αν τα οστρακοειδή δεν συγκομισθούν και πεθάνουν, θα καταλήξουν μαζικά στον βυθό, δημιουργώντας ενδεχομένως εστίες ανάπτυξης μικροοργανισμών, πιθανώς παθογόνων.

Για όσα μύδια δεν πουληθούν μέχρι το τέλος Ιουλίου, επιβάλλεται να αναληφθεί άμεσα δράση, γιατί τα χρονικά περιθώρια για την αντιμετώπιση του προβλήματος στενεύουν, όσο αυξάνεται η θερμοκρασία, επισημαίνουν οι επιστήμονες και τονίζουν πως, όσο ο υδράργυρος ανεβαίνει στα παράκτια νερά, τόσο αυξάνεται η θνησιμότητα των μυδιών με εμπορεύσιμο μέγεθος.

Επίσης, η μη διάθεση των οστρακοειδών μέχρι το τέλος Ιουλίου, θα έχει επίσης ως αποτέλεσμα την αδυναμία διαχείρισης του γόνου των μυδιών, με αποτέλεσμα να ελλοχεύει κίνδυνος για σημαντική μείωση ή και απουσία της παραγωγής μυδιών το 2021.

Όπως επισημαίνουν οι οστρακοκαλλιεργητές, πάνω από το 90% της παραγωγής μυδιών παραδοσιακά εξάγεται, αλλά φέτος η ζήτηση είναι μειωμένη στο 20%-30% της περσινής.

Πηγή: Με στοιχεία από ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

 

Μοιράσου το άρθρο:

Περισσότερα Εδω

Προηγούμενο άρθροΕκλεισαν λιγότερες επιχειρήσεις σε σχέση με το 2019
Επόμενο άρθροΕπίσκεψη εργασίας του Υφυπουργού Στέλιου Πέτσα στην ΕΡΤ3