Προχωρά η αποσυμφόρηση των νησιών και ήδη έχει μετακινηθεί στην ενδοχώρα το 20% των προσφύγων-μεταναστών, δήλωσε στην ΕΡΤ ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Νότης Μηταράκης, προσθέτοντας ότι από την 1η Ιανουαρίου οι ροές έχουν μειωθεί κατά 50% γεγονός που δημιουργεί νέα δεδομένα σε συνάρτηση με την επιτάχυνση της διαδικασίας χορήγησης ασύλου.

Όπως είπε ο κ. Μηταράκης, όσοι παίρνουν άσυλο ή δικαιούνται διεθνούς προστασίας εξέρχονται από το σύστημα υποδοχής το οποίο χρηματοδοτεί η Ευρωπαϊκή Ένωση, και αναφέρθηκε εκτενώς στο πρόγραμμα ΗΛΙΟΣ, σημειώνοντας ότι δεν γίνεται να έχουν ισόβια σπίτια και επιδόματα και μπορούν να διεκδικούν ισότιμα σαν τους Έλληνες πολίτες εργασία.
Παράλληλα, επεσήμανε ότι «βασικός πυλώνας της πολιτικής της κυβέρνησης είναι ο διαχωρισμός των προσφύγων από τους οικονομικούς μετανάστες», ενώ ήδη έχουν κατατεθεί 95.000 αιτήσεις χορήγησης ασύλου.
Αναφορικά με τις ουρές που παρατηρήθηκαν το τελευταίο διάστημα στην Υπηρεσία Ασύλου στην Κατεχάκη επανέλαβε ότι μπορούν οι πρόσφυγες-μετανάστες να εξυπηρετηθούν και ηλεκτρονικά.

Ο υπουργός υπογράμμισε ότι μέχρι 30 Σεπτεμβρίου η ισχύς των αδειών παραμονής και οι κάρτες θα είναι ψηφιακές ώστε να μην χρειάζεται φυσική παρουσία για την ανανέωσή τους.

Πηγή: ΕΡΤ

Μοιράσου το άρθρο:

Περισσότερα Εδω

Προηγούμενο άρθροΑδήλωτα τετραγωνικά: Ποιες επιφάνειες αφορά
Επόμενο άρθροΦοβόταν μήπως κολλήσει AIDS αν καθόταν δίπλα σε γκέι