Σε αυξημένη επιφυλακή για εισαγόμενα κρούσματα παρακολουθούν η κυβέρνηση και οι αρμόδιοι φορείς το άνοιγμα των αεροδρομίων της χώρας και την επίσημη έναρξη της τουριστικής περιόδου. Χθες ανακοινώθηκαν 23 νέα κρούσματα στη χώρα μας. Από αυτά, τα 11 είναι εισαγόμενα. Τέσσερα εντοπίστηκαν στον Προμαχώνα, 2 από Αλβανία και 5 από πτήσεις), 8 στην Ξάνθη, 2 στην Καστοριά, και από 1 σε Αττική και Ροδόπη).

Στις πρώτες 24 ώρες από το άνοιγμα των συνόρων έγιναν περισσότεροι από 6.500 δειγματοληπτικοί έλεγχοι στα περιφερειακά αεροδρόμια, που δέχτηκαν το βάρος των διεθνών πτήσεων, αλλά και στον Προμαχώνα δήλωσε το πρωί στην ΕΡΤ ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ, Παναγιώτης Αρκουμανέας. Το μεσημέρι θα δοθούν αποτελέσματα για το σύνολο των εξετάσεων, στις οποίες υποβλήθηκαν και περίπου 20 επιβάτες οι οποίοι δεν είχαν ενημερωθεί από τις αερπορικές εταιρείες ότι πρέπει να έχει συμπληρωθεί 48 ώρες πριν από την άφιξη, η ειδική φόρμα με τα στοιχεία του επιβάτη.

Είναι δεδομένο ότι θα έχουμε εισαγωγή κρουσμάτων και η λύση σε αυτό είναι να τηρούμε τα μέτρα, επισημαίνει ο καθηγητής Επιδημιολογίας του ΕΚΠΑ, Δημήτρης Παρασκευής. Μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα εκτίμησε ότι η κατάσταση στα νησιά θα κυλήσει ομαλά, έστω με τοπικές μικρές εξάρσεις, τονίζοντας οτι ανά πάσα στιγμή, αν δεν λαμβάνονται τα απαραίτητα μέτρα, μπορεί να έχουμε επιδημία σε τοπικό ή ευρύτερο επίπεδο.

Μ εικόπτερο Super Puma μεταφέρθηκε χθες από την Κάρπαθο στο Ηράκλειο, ο 74χρονος Ελληνοαμερικανός που έφτασε πριν από 10 ημέρες στη χώρα με πτήση  transit, ενώ φέρεται να είχε υποβληθεί σε τεστ πριν από 20 ημέρες, το οποίο βγήκε αρνητικό.Ο ομογενής διέμενε σε χωριό,  150 κατοίκων,στην Κάρπαθο.

Το υγειονομικό πρωτόκολλο περιλαμβάνει διαγνωστικά τεστ σε τουρίστες που προέρχονται από χώρες με αυξημένα κρούσματα, βάσει ειδικού barcode για κάθε επισκέπτη.

Εντυπωσιακή ήταν πάντως η εικόνα που κατέγραψαν τα ραντάρ, σχετικά με την πυκνότητα των πτήσεων πάνω από την Ευρώπη.

Κατά την πρώτη ημέρα της πλήρους επανεκκίνησης του τουρισμού πραγματοποιήθηκαν 235 διεθνείς πτήσεις στα 27 αεροδρόμια της χώρας. Στο αεροδρόμιο της Αθήνας έφτασαν 69 πτήσεις, στο Ηράκλειο 54, στη Θεσσαλονίκη 23, στην Κέρκυρα 21 πτήσεις, στα Χανιά 16 και στη Ρόδο 14.

Μοιράσου το άρθρο:

Περισσότερα Εδω

Προηγούμενο άρθροΈρχεται η δυνατότητα προκαταβολής του εφάπαξ
Επόμενο άρθροΗ Σίτι παραδίδει τα σκήπτρα στη Λίβερπουλ