Στον Ταγίπ Ερντογάν ρίχνει το γάντι το Συμβούλιο Επικρατείας της ‘Αγκυρας για το θέμα της μετατροπής της Αγίας Σοφίας από Μουσείο σε τέμενος. Το Δικαστήριο σπεύδει να επισημάνει ότι για την αλλαγή του μουσειακού καθεστώτος αρκεί  νέο προεδρικό διάταγμα, παραπέμποντας σαφώς στον πρόεδρο της χώρας.  Προηγουμένως χαρακτήρισε σύννομο το διάταγμα Αττατούρκ του 1934 με το οποίο μετατράπηκε η Αγία Σοφία σε Μουσείο. Κι αφού απέρριψε τους  ισχυρισμούς περί πλαστής υπογραφής του Κεμάλ Ατατούρκ, το δικαστήριο  ανακοίνωσε ότι η απόφαση θα καθαρογραφεί σε 15 ημέρες.

Ο επικεφαλής της Αμερικανικής διπλωματίας Μάικ Πομπέο ζήτησε ήδη την διατήρηση του σημερινού χαρακτήρα του ιστορικού μνημείου Παγκόσμιας Κληρονομιάς.

Τουρκικό ΥΠΕΞ: Η Αγία Σοφιά είναι ιδιοκτησία της Τουρκίας

Η παρέμβαση του Στ. Ντιπάρτμεντ προς την κυβέρνηση της Τουρκίας ενόχλησε την Άγκυρα που απάντησε σε υψηλούς τόνους.

«Επίδειξη ισχύος σχετικά με την Αγία Σοφία είναι ζήτημα που αφορά τις εσωτερικές μας υποθέσεις» ανέφερε ο εκπρόσωπος του Τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, Χαμί Ακσόι, που αποκάλεσε την Αγία Σοφιά «ιδιοκτησία της Τουρκίας όπως όλα τα πολιτιστικά περιουσιακά στοιχεία που βρίσκονται στη γη μας».

Η παρέμβαση Πομπέο έρχεται μία ημέρα μετά και την έκκληση του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου να παραμείνει η Αγία Σοφία τόπος συνάντησης θρησκειών και πολιττισμών.

Το θέμα συζήτησε ο Τούρκος πρόεδρος με την Άνγκελα Μέρκελ με αφορμή την έναρξη της γερμανικής προεδρίας της ΕΕ.

Στ. Πέτσας: Δεν είναι θέμα ελληνοτουρκικό, αλλά παγκόσμιο

«Είναι θετικό ότι πολλές χώρες κάλεσαν Τουρκία να μην προχωρήσει σε αυτό το βήμα. Πιστεύουμε ότι θα το λάβει υπόψιν η τουρκική ηγεσία», τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Η ΕNI-TOTAL επιστρέφει στην κυπριακή ΑΟΖ

Η Ελληνογαλλική Κοινοπραξία ΤΟΤΑΛ-ΕΝΙ ανακοίνωσε ότι επιστρέφει στην Κυπριακή ΑΟΖ. Το πλωτό γεωτρύπανο Tungsten Explorer της εταιρείας έδεσε στο λιμάνι της Λάρνακας και θα ξεκινήσει τις γεωτρήσεις το επόμενο διάστημα.

Πηγή:ΕΡΤ Ρεπορτάζ: Νίκος Σταυρουλάκης

Ανταπόκριση:Αριάννα Φερεντίνου

Μοιράσου το άρθρο:

Περισσότερα Εδω

Προηγούμενο άρθρο«Καθαρός» από τον κορωνοϊό ο Τζόκοβιτς
Επόμενο άρθροΠερισσότερα από 18 εκατ. ευρώ σε κέρδη μοίρασε την προηγούμενη εβδομάδα