Μετά την Κωνσταντινούπολη και την Οικουμενική Έδρα της Ορθοδοξίας, και η Μόσχα διατυπώνει την αποστροφή της στην προοπτική μετατροπής της Αγίας Σοφίας σε Τέμενος. «Ανησυχώ βαθιά για τις εκκλήσεις ορισμένων Τούρκων πολιτικών να επανεξετασθεί ο μουσειακός χαρακτήρας της Αγίας Σοφίας», ανέφερε ο Πατριάρχης Μόσχας και Πασών των Ρωσιών Κύριλλος. Και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ζητά να παραμείνει η Αγία Σοφία σύμβολο διαλόγου.

Ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ερίκ Μαμέρ, επισημαίνει πως: «Πρόκειται για ένα μνημείο της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς, αναγνωρισμένο από την UNESCO, και έτσι πρέπει να το βλέπουμε. Η Αγία Σοφία είναι σύμβολο της ανεκτικότητας και του διαλόγου. Δεν πρέπει να χρησιμοποιείται ως αφορμή ανάδειξης θρησκευτικών διαφωνιών».

Στην Άγκυρα όπου βρίσκεται ο Ζοζέ Μπορέλ, άκουσε τον Υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας Μ. Τσαβούσογλου να ζητάει από την ΕΕ ίσες αποστάσεις απέναντι στην Ελλάδα και την Τουρκία και ότι η Τουρκία θα απαντήσει σε πιθανή επιβολή κυρώσεων.

Συγκεκριμένα ο κ. Τσαβούσογλου δήλωσε: «Η προσδοκία μας από την Ε.Ε. είναι αντί να είναι μέρος του προβλήματος, να είναι μέρος της λύσης. Αν η Ε.Ε. στο θέμα της Μεσογείου και της Κύπρου αντί να επιδείξει αντίληψη αλληλεγγύης διαμεσολαβήσει με ειλικρίνεια τότε θα καταφέρει να συμβάλει στη λύση των προβλημάτων».

Από την πλευρά του ο Ζοζέ Μπορέλ, Ύπατος Εκπρόσωπος της Ε.Ε. για την Εξωτερική Πολιτική, τόνισε πως: «Η Τουρκία δεν αναγνωρίζει την Κυπριακή Δημοκρατία αλλά η Κυπριακή Δημοκρατία είναι μέλος της Ε.Ε., γι αυτό και τη στηρίζει πλήρως και είναι σε πλήρη αλληλεγγύη. Αλλά ταυτόχρονα πρέπει να βρεθεί μια λύση που να ικανοποιεί και τις δύο πλευρές. Εμείς αυτό συζητήσαμε. Να ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας. Και πρωτίστως για το θέμα διαμοιρασμού εσόδων υδρογονανθράκων στην Κύπρο η ΕΕ θα προσπαθήσει να βοηθήσει όσο γίνεται».

Ο «Ηρακλής» στο Πολεμικό Ναυτικό

Μήνυμα αυτοπεποίθησης και αισιοδοξίας έστειλε από τον Ναύσταθμο της Σαλαμίνας η ΠτΔ Κατερίνα Σακελλαροπούλου στην τελετή ονοματοδοσίας και ύψωσης της Ελληνικής σημαίας στο πλοίο γενικής υποστήριξης «ΗΡΑΚΛΗΣ», που εντάχθηκε στην δύναμη του Πολεμικού Ναυτικού, δωρεά του Ιδρύματος «Αικατερίνη Λασκαρίδη».

Όπως τόνισε η ΠτΔ: «Το σκάφος αυτό εντάσσεται στο Πολεμικό μας Ναυτικό σε περίοδο υψηλών προκλήσεων, όπου η ενίσχυση του στόλου είναι ιδιαίτερα σημαντική. Με τη βεβαιότητα ότι το νέο πλοίο θα συμβάλλει στην αποτελεσματική προστασία των θαλασσίων συνόρων μας και της ειρήνης στην περιοχή εύχομαι να είναι καλοτάξιδο».

«Είναι ευτύχημα με την παρούσα δημοσιονομική κατάσταση και τις δυσκολίες το ΠΝ εγγυάται την κυριαρχία μας στο Αιγαίο και την θέση μας στην Ανατολική Μεσόγειο», ανέφερε ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος.

Ρεπορτάζ: Νίκος Σταυρουλάκης

Πηγή: ΕΡΤ

Σχετικές ειδήσεις:
Αγία Σοφία: Μήνυμα σε Ερντογάν από την ΕΕ, Κρεμλίνο και Πατριάρχη Μόσχας (video)

Τοποθέτηση Ιερώνυμου για την Αγία Σοφία-Επιμένει για γεωτρήσεις ο Ερντογάν-Η διπλωματική ατζέντα της Αθήνας

Ένταξη του «Ηρακλή» στο Π.Ν- Δηλώσεις ΠτΔ και ΥΕΘΑ: «Ειρήνη και κυριαρχία στο Αιγαίο»

Μοιράσου το άρθρο:

Περισσότερα Εδω

Προηγούμενο άρθροΣυνάντηση της Ζέττας Μακρή με τον δήμαρχο Μιχάλη Μιτζικό και αντιδημάρχους για τα προβλήματα του δήμου Ν. Πηλίου
Επόμενο άρθροΆντεξε στο Περιστέρι ο Παναιτωλικός, 2-2 με τον Ατρόμητο