Μετά από 5 μέρες επίπονων διαπραγματεύσεων, παρασκηνιακών συγκρούσεων και αμοιβαίων συμβιβασμών η σύνοδος Κορυφής κατέληξε σε ιστορική συμφωνία για το Ταμείο Ανάκαμψης και τον προϋπολογισμό 2021- 2027. Η ελληνική αποστολή επιστρέφει από τις Βρυξέλλες με ένα πακέτο πάνω από 70 δισεκατομμύρια, τα οποία, όπως είπε ο πρωθυπουργός δεν πρόκειται να σκορπιστούν με την ανεμελιά του νεόπλουτου.

Παρά το ξενύχτι και την κούραση, εμφανώς ικανοποιημένοι, ευρωπαίοι αξιωματούχοι ανακοινώνουν την επίτευξη συμφωνίας μετά από τέσσερις μέρες και νύχτες εξαντλητικών διαπραγματεύσεων… «Συμφωνία» έγραψε στο τουίτερ ο πρόεδρος του ευρωπαίκού συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, για να συνεχίσει: «Λοιπόν, καλημέρα σας! Τα καταφέραμε! Η Ευρώπη είναι δυνατή. Η Ευρώπη είναι ενωμένη».

«Όσο εξαντλημένοι κι αν είμαστε, γνωρίζουμε ότι πρόκειται για μια ιστορική στιγμή για την Ευρώπη», δήλωσε η Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν, πρόεδρος της ευρωπαϊκής επιτροπής.

Ο συμβιβασμός κατέληξε στη διατήρηση του Ταμείου Ανάκαμψης στα 750 δισεκατομμύρια ευρώ, όμως οι επιδοτήσεις μειώθηκαν από τα 500 στα 390 δισεκατομμύρια ευρώ, ενώ τα δάνεια αυξήθηκαν στα 360 δισεκατομμύρια ευρώ από την αρχική πρόταση των 250 δισεκατομμυρίων.

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες έκαναν ένα πολιτικό άλμα, ένα μεγάλο βήμα προς την Ομοσπονδιοποίηση, αποφασίζοντας αμοιβαιοποίηση του χρέους, καθώς η Κομισιόν θα δανειστεί τα χρήματα από τις αγορές.

Σημαντικές επιχορηγήσεις και χαμηλότοκα δάνεια, αλλά και την επιβολή νέων φόρων στους τεχνολογικούς κολοσσούς, στις χρηματοοικονομικές συναλλαγές και για τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου

Ωστόσο, από τη μαραθώνια Σύνοδος προέκυψαν και νέα δεδομένα, όπως η αλλαγή στις πολιτικές ισορροπίες, με την κόντρα των Βορείων Φειδωλών με τους Νότιους, που είχαν στο πλευρό τους τη Γαλλία και για πρώτη φορά και τη Γερμανία.

O Γάλλος πρόεδρος Εμ. Μακρόν αναφέρει ότι: «Δεν έχω καμία αμφιβολία ότι έγιναν συμβιβασμοί και για να μειωθούν οι συνεισφορές αυτών που δίνουν τα περισσότερα αλλά και για να ενισχυθεί η ενότητα της οικογένειας γύρω από το κοινό στόχο και αυτά έγιναν αναλογικά».

«Η βασική δομή του Ταμείου Ανάκαμψης διατηρήθηκε όπως προτάθηκε από την Κομισιόν, και περιλαμβάνει πολλές από τις προτάσεις της γαλλο-γερμανικής πρωτοβουλίας», επισημαίνει η Α. Μέρκελ.

Ικανοποιημένος έφυγε από τις Βρυξέλλες και ο Ολλανδός πρωθυπουργός, καθώς οι Φειδωλοί πέρασαν τη θέση τους για αυξημένες επιστροφές και αυστηρό έλεγχο της διαδικασίας επιδοτήσεων από την Κομισιόν και τις άλλες χώρες.

Όπως δήλωσε ο Μαρκ Ρούτε: «Οι συμφωνίες που κάναμε καθιστούν δυνατό το να ελέγχει η μια χώρα την άλλη στην πρόοδο που κάνει στις μεταρρυθμίσεις».

Ικανοποιημένες από τα αποτελέσματα είναι και οι χώρες του Νότου, με την Ισπανία να μιλά για σχέδιο Μάρσαλ και την Ιταλία για φιλόδοξη απάντηση στην κρίση.

Ρεπορτάζ: Κώστας Σκουλάς

Πηγή: ΕΡΤ

 

Μοιράσου το άρθρο:

Περισσότερα Εδω

Προηγούμενο άρθροΜπάσκετ: Γκιουζέλης… τζούνιορ στον Ηρακλή
Επόμενο άρθροΣτη Μπάγερν Μονάχου ο Γουέιντ Μπόλντγουιν