Στην Πελοπόννησο εκδηλώθηκαν οι πρώτες μεγάλες πυρκαγιές του φετινού Καλοκαιριού. Θλίψη και καταστροφή άφησαν πίσω τους οι φλόγες στις Κεχριές Κορινθίας, ενώ στην Ηλεία οι πυροσβέστες κατάφεραν το πρωί να οριοθετήσουν τη φωτιά προτού κάνει μεγαλύτερο κακό. Ένας 55χρονος κατηγορείται για εμπρησμό από αμέλεια.

Οι πυκνοί καπνοί και τα δύσβατα σημεία μέσα στις χαράδρες όπου εξακολουθούν να καίνε μικρές εστίες, δυσκόλεψαν όλη τη νύχτα το έργο των επίγειων δυνάμεων πυρόσβεσης στην Ηλεία.

Με το πρώτο φως της ημέρας τα εναέρια μέσα ρίχτηκαν και πάλι στη μάχη και σε συνδυασμό με την πτώση της έντασης των ανέμων, κατάφεραν να περιορίσουν δραστικά το πύρινο μέτωπο. Όπως δήλωσε ο Βασίλης Αρβανίτης, αντιδήμαρχος πολιτικής προστασίας Αρχαίας Ολυμπίας: «από το πρωί τα πράγματα είναι καλύτερα, είχαμε αρκετό καπνό, επιχείρησαν ευτυχώς τα εναέρια μέσα και έτσι η πυρκαγιά έχει τεθεί υπό έλεγχο».

Κρανίου τόπο θυμίζει η ευρύτερη περιοχή από το Λαντζόι έως τα χωριά του δήμου Αρχαίας Ολυμπίας. Οι φλόγες πλησίασαν τα χωριά Χελιδόνι, Πουρνάρι, Ηράκλεια και Καυκανιά, ωστόσο οι κάτοικοί τους δεν τα εγκατέλειψαν.

H πυρκαγιά που εκδηλώθηκε στην περιοχή κοντά στις παρυφές του χωριού Χελιδόνι της Αρχαία Ολυμπίας, έχει κάψει μέχρι στιγμής τρεις χιλιάδες στρέμματα δάσους και καλλιεργειών.

Το βράδυ της Παρασκευής οι αρχές στην Ηλεία συνέλαβαν έναν άνδρα ως ύποπτο για την πυρκαγιά στο Γραμματικό.

Η κατηγορία που αντιμετωπίζει είναι εμπρησμός εξ αμελείας.

O ανθρώπινος παράγοντας είναι εκείνος που ευθύνεται για τις 8 από τις 10 πυρκαγιές που εκδηλώνονται σε δασικές περιοχές. Και εδώ στον Υμηττό οι πυροσβέστες δίνουν το παρών σε 24ωρη βάση για να αποτρέψουν τον κίνδυνο πυρκαγιάς.

Όπως αναφέρει ο Βασίλης Κατσιγιάννης, διοικητής του 8ου Πυροσβεστικού Σταθμού Αθηνών: «θερμικές εργασίες στο δάσος, ηλεκτροσυγκολλήσεις, ψησταριές και εναπόθεση σκουπιδιών από τις βασικές αιτίες των πυρκαγιών το καλοκαίρι».

Στάχτη χιλιάδες στρέμματα στην Κορινθία

Τραγικός είναι ο απολογισμός της μεγάλης πυρκαγιάς που μαινόταν για σχεδόν τρία 24ωρα στην ανατολική Κορινθία. Όπως αποτυπώνεται στους δορυφορικούς χάρτες της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Κοπέρνικους, η φωτιά εξαπλώθηκε σε μια περίμετρο άνω των 30 χιλιομέτρων νότια νοτιοανατολικά της πόλης της Κορίνθου.

Τα δεδομένα θα διατεθούν άμεσα από την γενική γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, σε όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, δωρεάν, για την διαχείριση του έργου τους.

Eκ μέρους του ΚΙΝΑΛ ο Γιάννης Ραγκούσης αναφέρει: «Γιατί υπήρξε – σύμφωνα με δημόσια διατυπωμένες πληροφορίες και καταγγελίες – κρίσιμη καθυστέρηση στην επέμβαση των εναέριων μέσων – για τουλάχιστον μια ώρα – γεγονός που δεν επέτρεψε την ανακοπή της φωτιάς στο ξεκίνημα της, στις Κεχριές»;

Σε απάντηση του το υφυπουργείο Πολιτικής Προστασίας αναφέρει λεπτομερώς, ότι σε διάστημα 48 λεπτών από την καταγραφή του συμβάντος, είχαν απογειωθεί σταδιακά δύο πυροσβεστικά ελικόπτερα καθώς και πυροσβεστικά αεροπλάνα, από την Τρίπολη και την Ελευσίνα, ενώ οι επίγειες δυνάμεις είχαν φτάσει στο σημείο σε έξι λεπτά.

Η πρόβλεψη για την Κυριακή 26 Ιουλίου

Σύμφωνα με το Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου πυρκαγιάς που εκδίδει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας για την Κυριακή 26 Ιουλίου 2020, προβλέπεται υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 3) σε Αττική, Εύβοια, Πελοπόννησο, Θεσπρωτία, Πρέβεζα, Αιτωλοακαρνανία & νησιά Ιονίου.

Ρεπορτάζ: Μαρία Τομαρά, Νίκος Καπόγλης

Πηγή: ΕΡΤ

Σχετική είδηση: Βελτιωμένη η εικόνα των πυρκαγιών σε Γραμματικό Ηλείας και Κεχριές Κορινθίας-Σύλληψη ατόμου (video)

Μοιράσου το άρθρο:

Περισσότερα Εδω

Προηγούμενο άρθροΠώς θα γλιτώσετε από τα τεκμήρια, αξιοποιώντας παλιές φορολογικές δηλώσεις
Επόμενο άρθροΨύχραιμη και αποφασιστική στάση απέναντι στις τουρκικές προκλήσεις