Μετά από νέο αίτημα του ανακριτή, η Εισαγγελία Πρωτοδικών θα κρίνει τις επόμενες ημέρες αν θα αποδοθούν σε πρόσωπα από την Πυροσβεστική κακουργηματικού βαθμού κατηγορίες για την τραγωδία στο Μάτι.

Τις χρόνιες παθογένειες που διατρέχουν και το σύστημα συντονισμού σε περιπτώσεις φυσικών καταστροφών περιγράφει ουσιαστικά στην τεχνική έκθεση του ο πρώην υπαρχηγός της Πυροσβεστικής Ανδριανός Γκουρμπάτσης για τα αίτια της φονικής πυρκαγιάς στο Μάτι.

«Η αιτία της πυρκαγιάς πιστεύω ότι το πιθανότερο οφείλεται σε ορισμένη αμελή ανθρώπινη συμπεριφορά» αποφαίνεται στη έκθεσή του ο εμπειρογνώμονας Ανδριανός Γκουρμπάτσης και προσθέτει: «Δράστης, όπως αναφέρεται στην αναφορά του 6ου Τακτικού Ανακριτή Αθηνών προς τον Εισαγγελέα, είναι ο Κωνσταντίνος Αγγελόπουλος, κάτοικος Νταού Πεντέλης οποίος προέβη στην προαναφερόμενη εγκληματική ενέργεια σε προηγούμενο πλην όμως πρόσφατο της πυρκαγιάς χρόνο, περίπου 4 – 5 ώρες πριν, μάλιστα μια ημέρα με δείκτη επικινδυνότητας πυρκαγιάς πολύ υψηλό στην κατηγορία 4 «.

Ένας μόνιμος κάτοικος, ένας άνθρωπος που ζει χρόνια στο βουνό και το δάσος επέλεξε να καθαρίσει το κτήμα του από ξερά χόρτα και κλαδιά και να κάψει έξω από αυτό όσα μάζεψε σε μία μέρα με πολύ ισχυρούς ανέμους! Καταρρίπτεται έτσι οριστικά η θεωρία πως η φωτιά ξεκίνησε από βραχυκύκλωμα.

Στην έκθεση, που αποκαλύπτει το protothema και που βρίσκεται ήδη στα χέρια του δικηγόρου οικογενειών θυμάτων και σύντομα θα περάσει στην ογκώδη δικογραφία, επισημαίνεται πως το σημείο έναρξης της πυρκαγιάς εντοπίστηκε σε υψόμετρο 307,10 μ και σε ανοιχτή απερίφραχτη έκταση με χαμηλή κυρίως βλάστηση.

Στη συνέχεια ο κ. Γκουρμπάτσης παραθέτει μία κρίσιμη μαρτυρία, που αλλάζει δραματικά τον χρόνο έναρξης της πυρκαγιάς. Με βάση αυτή τη μαρτυρία, αλλά και στοιχεία από κάμερες παρακείμενων σπιτιών ο πραγματικός χρόνος εκδήλωσης της πυρκαγιάς τοποθετείται μεταξύ 16:15 και 16:30. Η πρώτη επίσημη αναφορά στο Κέντρο Επιχειρήσεων γίνεται από τον εθελοντή πυροσβέστη, Μανώλη Τσαλιαγκό του Εθελοντικού Κλιμακίου Ραφήνας, που είδε καπνό να εξέρχεται πίσω από λόφους στην περιοχή Νταού Πεντέλης. Παρότι ενημέρωσε το Κέντρο Επιχειρήσεων για κάποια κρίσιμα λεπτά του έλεγαν πως βλέπει καπνούς από την Κινέτα.

Στο σημείο αυτό ο κ. Γκουρμπάτσης προχωρά στην αποκάλυψη ότι ο πυροφύλακας του φυλακείου στον οικισμό της Διώνης, σε υψόμετρο 285 μ, παρόλο που θα έπρεπε, λόγω της θέσης του να αντιληφθεί την πυρκαγιά, δεν ειδοποίησε για την ύπαρξή της ως όφειλε το 199.

Η έκθεση διαπιστώνει ακόμη καθυστέρηση στην ανάπτυξη των πυροσβεστικών δυνάμεων. Από τον συνολικό αριθμό των (59) οχημάτων του ΠΣ, που καταγράφηκαν από το ιστορικό τηλεματικών στοιχείων, κατά το διάστημα από την ώρα αναγγελίας της πυρκαγιάς στις 16:41 έως τις 22:37 το βράδυ μόνο τα 33 είναι πυροσβεστικά υδροφόρα οχήματα του ΠΣ, ενώ τα υπόλοιπα 26 οχήματα ήταν βοηθητικά οχήματα του ΠΣ, όπως επιβατικά τζιπ και λεωφορεία.

Ρεπορτάζ: Ντίνα Τσουκαλά, Νίκος Καπόγλης

Πηγή: ΕΡΤ

Μοιράσου το άρθρο:

Περισσότερα Εδω

Προηγούμενο άρθροΝέες μορφές ηλεκτρονικής απάτης-Συστάσεις στους πολίτες να είναι προσεκτικοί (video)
Επόμενο άρθροΠυρκαγιά στην Ηλεία – Προσπάθειες κατάσβεσης κάτω από ισχυρούς ανέμους