Πρόκληση, όχι μόνο για τους Έλληνες και τους απανταχού Χριστιανούς, αλλά και για ολόκληρο το Δυτικό και τον πολιτισμένο κόσμο, χαρακτήρισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας την μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί κατά την σημερινή ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.

Στη συνέχεια αναφέρθηκε σε όσα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε στο μήνυμά του για την επέτειο αποκατάστασης της Δημοκρατίας, επισημαίνοντας πως «αυτή η ενέργεια δεν είναι μια εκδήλωση ισχύος, αλλά απόδειξη αδυναμίας και φυσικά δεν έχει τη δύναμη να σκιάσει την ακτινοβολία ενός μνημείου παγκόσμιας κληρονομιάς. Γι’ αυτό η καταδίκη δεν μπορεί παρά να συνεχιστεί και να ενταθεί σε οικουμενικό επίπεδο. Στο μεταξύ, ενώ η ‘Αγκυρα διατηρεί σε ισχύ την παράνομη NAVTEX για έρευνες σε περιοχές που περιλαμβάνουν τμήματα της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, το τουρκικό ερευνητικό σκάφος παραμένει αγκυροβολημένο και τουρκικά πολεμικά σκάφη αποσύρονται». Στο σημείο αυτό, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος υπογράμμισε: «συνεχίζουμε να παρακολουθούμε την κατάσταση με ψυχραιμία, ετοιμότητα και αποφασιστικότητα».

Κορονοϊός: Αν χρειαστεί η χρήση μάσκας θα καταστεί υποχρεωτική και σε περισσότερους κλειστούς χώρους

Μιλώντας για την πορεία του κορονοϊού στη χώρα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αρχικά ανέφερε πως ο εφησυχασμός που οδήγησε σε αύξηση των κρουσμάτων, οδήγησε στην απαγόρευση των πανηγυριών και στην υποχρεωτική χρήση μάσκας στα σούπερ μάρκετ.

Μάλιστα, γνωστοποίησε ότι τις επόμενες ημέρες, αν χρειαστεί, η χρήση μάσκας θα καταστεί υποχρεωτική και σε περισσότερους κλειστούς χώρους.

«Τις επόμενες ημέρες, αν χρειαστεί, ακολουθώντας εισηγήσεις ειδικών, η χρήση μάσκας θα καταστεί υποχρεωτική και σε περισσότερους κλειστούς χώρους» δήλωσε συγκεκριμένα.
Επιπλέον, ο κ. Πέτσας ενημέρωσε, ότι, από αύριο το πρωί, Τρίτη 28 Ιουλίου, μέχρι τις 4 Αυγούστου, όσοι εισέρχονται στην Ελλάδα, μέσω αεροπορικών συνδέσεων, από τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία, υποχρεούνται να επιδεικνύουν αρνητικό αποτέλεσμα μοριακού ελέγχου (PCR τέστ), που να έχει διενεργηθεί μέχρι 72 ώρες πριν την άφιξή τους.
Εξαιρούνται οι Έλληνες πολίτες, οι κάτοχοι άδειας παραμονής και όσοι ταξιδεύουν για ουσιώδεις λόγους.

Οικονομία: Συνολικό πακέτο στήριξης 72 δισ. ευρώ

Καθώς η Ελλάδα ήταν μία από τις πρώτες χώρες που ζήτησε μία πολύ φιλόδοξη απάντηση σε ευρωπαϊκό επίπεδο στο οικονομικό σοκ που έχει προκαλέσει η πανδημία, συμμετείχαμε ενεργά σε όλες τις διαπραγματεύσεις και πετύχαμε ένα συνολικό πακέτο που φτάνει τα 72 δισ. ευρώ, υπογράμμισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Η Ελλάδα προβλέπεται να λάβει από το Ταμείο Ανάκαμψης περίπου 32 δισ. ευρώ, εκ των οποίων περίπου 19 δισ αφορούν επιχορηγήσεις και περίπου 13 δισ. δάνεια, επεσήμανε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. «Σε αυτά προστίθενται σχεδόν 40 δισ. ευρώ από το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο, τα οποία θα δοθούν μέσα από δράσεις του μεσοπρόθεσμου προγράμματος ανάπτυξης (ΕΣΠΑ) και της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής για την περίοδο 2021-2027. Τα δάνεια για την Ελλάδα (σχεδόν 13 δισ.) αφενός δημιουργούν ένα σημαντικό απόθεμα ασφαλείας και αφετέρου μπορούν να εγκριθούν με διαδικασίες πολύ πιο απλές από τις κλασικές που αφορούν τον δανεισμό, για παράδειγμα, μέσω του ESM,» υπογράμμισε

Αναφορικά με το εθνικό επίπεδο, επεσήμανε ότι «η χώρα μας αξιοποιεί την μεγάλη αυτή ευκαιρία, προκειμένου να χτίσει πάνω στο δικό της Σχέδιο που υλοποίησε από την πρώτη στιγμή για να υπερασπιστεί τον κόσμο της εργασίας, να στηρίξει την επιχειρηματικότητα και να ελαφρύνει τα νοικοκυριά από φορολογικά βάρη.» «Από τον Μάρτιο μέχρι σήμερα, η Κυβέρνηση εφαρμόζει ένα γενναίο πλέγμα μέτρων συνολικής αξίας 24 δισ. ευρώ», υπογράμμισε. Ο Στέλιος Πέτσας ανέφερε ότι η ύφεση φέτος εξαιτίας της παγκόσμιας κρίσης που προκαλεί η πανδημία του κορονοϊού, θα είναι βαθιά.

Νομοθετικό έργο

Σε ό,τι αφορά στο νομοθετικό έργο της κυβέρνησης ο κ. Πέτσας επεσήμανε ότι «έχουν ήδη κατατεθεί στη Βουλή και πρόκειται να εισαχθούν στην Ολομέλεια για συζήτηση και ψήφιση, μέσα στην εβδομάδα, τέσσερα νομοσχέδια.» «Η αρχή γίνεται σήμερα με το νομοσχέδιο του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων», υπογράμμισε, «που αφορά ανάμεσα στα άλλα την αντιμετώπιση του παράνομου εμπορίου, τα πρόστιμα για τη διακίνηση και εμπορία παραποιημένων προϊόντων, τη ρύθμιση θεμάτων για τη βιομηχανία, τις ιδιωτικές επενδύσεις, τις συμπράξεις δημοσίου και ιδιωτικού τομέα, την έρευνα, την καινοτομία και το Οικονομικό Επιμελητήριο Ελλάδος.»

 

Πηγή: ΕΡΤ

Μοιράσου το άρθρο:

Περισσότερα Εδω

Προηγούμενο άρθροΓ. Βαρουφάκης: Τα γεωτρύπανα στην Ανατολική Μεσόγειο ενισχύουν τον Ερντογάν (audio)
Επόμενο άρθροΤο δημόσιο μήνυμα για τα 10 χρόνια σχέσης με τον Αντώνη Ρέμο