Προβληματισμό σε κυβέρνηση και επιστήμονες προκαλούν τα αυξημένα κρούσματα κορονοϊού, ιδιαίτερα στο υγειονομικό προσωπικό και σε δομές φροντίδας ηλικιωμένων. Το τελευταίο 24ωρο καταγράφηκαν 3 θάνατοι και 217 νέα κρούσματα, 89 στην Αττική, 44 στην Θεσσαλονίκη και τα υπόλοιπα σε διασπορά. Από αύριο και ως τις 31 Αυγούστου τίθενται σε ισχύ τα ειδικά περιοριστικά μέτρα στη Μύκονο και τη Χαλκιδική. «Είναι νωρίς να πούμε για καθολικό χαρακτήρα lockdown καθώς φαίνεται ότι τα τοπικού χαρακτήρα μέτρα σβήνουν εστίες, τουλάχιστον στη διάρκεια της τουριστικής περιόδου χωρίς τόσο μεγάλο οικονομικό πλήγμα», ανέφερε το πρωί στην ΕΡΤ, ο Επίκουρος Καθηγητής στο τμήμα Υγιεινής και Επιδημιολογίας της Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ, Γκίκας Μαγιορκίνης.

«Εάν είχαν τηρηθεί σε πολύ καλό επίπεδο τα υγειονομικά πρωτόκολλα δεν θα είχαμε φτάσει ούτε σε αυτό το σημείο», επεσήμανε ο κ. Μαγιορκίνης. «Υπήρξαν χώροι υπερμετάδοσης λόγω συνωστισμού αλλά και κρούσματα με συγκεκριμένο βάρος από τα Βαλκάνια. Υπήρξαν όμως και «γκρίνιες ότι έπεσε κατακόρυφα η κίνηση λόγω του τεστ των 72 ωρών», ανέφερε ο καθηγητής.

Με αφορμή ο περιστατικό στον Εύοσμο και τους 6 θανάτους στο Ασβεστοχώρι, ο κύριος Μαγιορκίνης τόνισε ότι οι οίκοι ευγηρίας είναι παγκοσμίως το μεγάλο πρόβλημα.

Στη Μύκονο και στη Χαλκιδική, απαγορεύεται κάθε είδους συνάθροιση άνω των 9 ατόμων για οποιονδήποτε λόγο, καθίσταται υποχρεωτική η χρήση μάσκας σε όλους τους χώρους και ορίζεται ανώτατο όριο τεσσάρων ατόμων ανά τραπέζι στα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος ή έξι αν πρόκειται για συγγενείς.

Δεν θα πάμε σε lockdown, επανέλαβε ο Πρωθυπουργός στην συνέντευξή του στο CNN, ο οποίος χαρακτήρισε την αύξηση των κρουσμάτων αναμενόμενη επειδή «ανοίξαμε την οικονομία και τον τουρισμό». Η «έξαρση» ίσως είναι ένας υπερβολικά επιθετικός όρος για να χρησιμοποιηθεί στη δική μας περίπτωση, πρόσθεσε.

Τα ξημερώματα μεταφέρθηκε εσπευσμένα με ελικόπτερο Σινούκ της Πολεμικής Αεροπορίας 17χρονο αγόρι γαλλικής υπηκοότητας από την Κάλυμνο στο Βενιζέλειο Νοσοκομείο Ηρακλείου, σε κάψουλα αρνητικής πίεσης.

Πηγή: ΕΡΤ1, Πρώτο Πρόγραμμα

Μοιράσου το άρθρο:

Περισσότερα Εδω

Προηγούμενο άρθροΚρήτη: Ακυρώσεις «πακέτων» και από την TUI
Επόμενο άρθροΔιακοπές στην Πάρο φορώντας μάσκες για τον κορονοϊό