Αμόκ κλιμάκωσης επιδεικνύει ο Ταγίπ Ερντογάν με απώγειο την φράση το «βέλος έχει φύγει από το τόξο», ενώ διερωτάται προκλητικά «αν ο ελληνικός και ο γαλλικός λαός είναι έτοιμοι να πληρώσουν το τίμημα εξαιτίας των φιλόδοξων και ανίκανων ηγετών τους». Την ίδια ώρα, αλεπάλληλες παράνομες Navtex διάρκειας περίπου 90 ημερών στην ανατολική Μεσόγειο προαναγγέλλει ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

«Αν η Τουρκία επιλέξει να κλιμακώσει τις προκλήσεις της αγνοώντας τις εκκλήσεις και παροτρύνσεις των εταίρων και συμμάχων της, η χώρα μας έχει συγκεκριμένες, εκ του Συντάγματος υποχρεώσεις και, εκ του Καταστατικού Χάρτη του OHE, νόμιμες επιλογές. Η Τουρκία σφάλλει εάν θεωρεί ότι μέσω της μάταιης προσπάθειας, της δημιουργίας τετελεσμένων, η Ελλάδα θα υπαναχωρήσει και θα αποδεχθεί την εις βάρος της παρανομία», επισημαίνει ο Νίκος Δένδιας σε νέα συνέντευξη (Real News).

Η Ευρώπη καλεί την Άγκυρα να λάβει το σαφές μήνυμα που έστειλε το άτυπο συμβούλιο των υπουργών Εξωτερικών, στο Βερολίνο.

Η τουρκική παραβατικότητα θα απασχολήσει και τη συνάντηση του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Μισέλ, με τη Γερμανίδα Καγκελάριο τη Δευτέρα, ενώ η ειδική Σύνοδος για τις ευρωτουρκικές σχέσεις θα διεξαχθεί στις 24 και 25 Σεπτεμβρίου, στις Βρυξέλλες.

Με αφορμή την εθνική γιορτή που σηματοδοτεί την ήττα των ελληνικών δυνάμεων από τον στρατό του Μουσταφά Κεμάλ το 1922, ο πρόεδρος της Τουρκίας επέμεινε: »

Όταν πρόκειται να δώσουμε μάχη, δεν διστάζουμε να δίνουμε μάρτυρες. Το ερώτημα είναι το εξής: αυτοί που στρέφονται εναντίον μας στη Μεσόγειο και (στη Μέση Ανατολή) είναι έτοιμοι για τις ίδιες θυσίες;.

«Προκαλούμε τους εχθρούς μας σε ξηρά, θάλασσα και αέρα, ενώ είμαστε έτοιμοι να προσφέρουμε μάρτυρες και βετεράνους στον αγώνα» ανέφερε επίσης και συνέχισε με προσωπική επίθεση στον Κυριάκο Μητσοτάκη, καλώντας τον να αναμετρηθούν οι δυο χώρες «και τότε θα φανεί ο νικητής».

«Δεν είναι σίγουρα τυχαίο ότι όσοι προσπαθούν να βγάλουν τη χώρα μας εκτός της Ανατολικής Μεσογείου είναι οι ίδιοι που προσπάθησαν πριν από έναν αιώνα να προχωρήσουν σε κατοχή της πατρίδας μας», δήλωσε χαρακτηριστικά.

ΕΡΤ1-Ρεπορτάζ: Μαρίνα Παπαδάκη, Γιώργος Σιδέρης
Ανταπόκριση: Αριάννα Φερεντίνου

Μοιράσου το άρθρο:

Περισσότερα Εδω

Προηγούμενο άρθροΑποχώρησε από τον πάγκο του Βόλου ο Τσιώλης
Επόμενο άρθροΝίκες για Σέλτικ και Ρέιντζερς