Προχωρούν οι διαδικασίες για τη μετατροπή των υφιστάμενων Κέντρων Υποδοχής και Ταυτοποίησης σε κλειστές ελεγχόμενες δομές στα νησιά της Λέσβου και της Χίου. Συγκεκριμένα, δημοσιεύθηκαν στη Διαύγεια από το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου η πρόσκληση ενδιαφέροντος για την εκμίσθωση της απαραίτητης έκτασης σε Λέσβο και Χίο, καθώς και οι συμβάσεις για την εκτέλεση των περιφράξεων και των πρώτων χωματουργικών έργων.

Σύμφωνα με το υπουργείο, έχουν προχωρήσει οι διαδικασίες για την εκπόνηση των απαιτούμενων περιβαλλοντικών μελετών στα δύο νησιά.

Αναφερόμενος στη δημιουργία των κλειστών δομών σε Λέσβο και Χίο, ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Νότης Μηταράκης είπε σε συνέντευξη του στο ραδιοφωνικό σταθμό Σκάι 100,3 FM, ότι «θα έχουν καλύτερες συνθήκες διαβίωσης και ειδικές περιοχές για ασυνόδευτα ανήλικα και μονογονεϊκές οικογένειες», ενώ έχει προβλεφθεί κλειστός χώρος για τους ανθρώπους που πρέπει να επιστραφούν.

Παράλληλα, ανέφερε ότι προχωρούν οι διαδικασίες για κλειστές δομές σε Σάμο, Κω και Λέρο.

Όπως είπε ο κ. Μηταράκης, «τον Ιούλιο μπήκαν στην χώρα μας 564 μετανάστες, αλλά έφυγαν 1.034. Κάποιοι αποχώρησαν με προορισμό τις χώρες προέλευσής τους, είτε οικειοθελώς είτε υποχρεωτικά, και κάποιοι έφυγαν για χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στο πλαίσιο συμφωνιών που έχουμε κάνει για την μετεγκατάσταση ιδιαίτερα ευάλωτων ομάδων».

Τέλος, έκανε λόγο μείωση των ροών και για την αποσυμφόρηση των νησιών, που έχει φτάσει στο 35%-40%.

Αναχώρησαν για τη Γερμανία οικογένειες με παιδιά που αντιμετωπίζουν προβλήματα υγείας

Ομάδα 118 αιτούντων άσυλο από τα ΚΥΤ των ελληνικών νησιών αναχώρησε την Πέμπτη με προορισμό τη Γερμανία. Πρόκειται για οικογένειες με παιδιά που αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα υγείας.

«Αναχώρησαν για τη Γερμανία άρρωστα και ευάλωτα παιδιά με μέλη των οικογενειών τους. Συνολικά 118 άνθρωποι που φιλοξενούνταν μέχρι τώρα στα νησιά. Η μετεγκατάσταση αυτή είναι ενταγμένη σε ένα εν εξελίξει πρόγραμμα με τη στήριξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, που υλοποιείται από κοινού με κράτη-μέλη όπως η Γερμανία και η Γαλλία. Η συγκεκριμένη ομάδα είναι ενταγμένη στα περίπου 1.000 άτομα –πάντα μιλάμε για άρρωστα παιδιά και τα μέλη των οικογενειών τους- που θα μετεγκατασταθούν στη Γερμανία. Θα μετεγκατασταθούν αντίστοιχα και 400 στη Γαλλία. Σε μία ακόμη εξέλιξη, η Πορτογαλία πρόσφατα επιβεβαίωσε ότι είναι διατεθειμένη να φιλοξενήσει 1.000 μετανάστες. Όπως βλέπετε τα πράγματα προχωρούν. Οι προσπάθειες της κυβέρνησης και του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου να αποσυμφορηθεί η χώρα, σύμφωνα όμως με κανόνες και συμπεριφορές ανθρωπισμού και κατανόησης για τα προβλήματα αυτών των ανθρώπων, προχωράει. Πηγαίνουμε καλά. Συνεχίζουμε την προσπάθεια», δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Γιώργος Κουμουτσάκος.

Μοιράσου το άρθρο:

Περισσότερα Εδω

Προηγούμενο άρθροΟ Πεσματζόγλου νέος προπονητής στο Νηρέα Χαλανδρίου
Επόμενο άρθροΗ καταβαράθρωση του ΑΕΠ φέρει την υπογραφή Μητσοτάκη