Μηνύματα συμπαράστασης από όλη την Ευρώπη εκφράζονται από το πρωί με καταιγιστικό ρυθμό από τους Ευρωπαίους αξιωματούχους. Την έμπρακτη συνδρομή της στην Ελλάδα σε όλα τα επίπεδα ανακοίνωσε η Κομισιόν, από την πρώτη στιγμή της καταστροφικής πυρκαγιάς.

Ο Αντιπρόεδρος της Κομισιόν και Επίτροπος για τις Διοργανικές Σχέσεις και τη Διερεύνηση Προοπτικών, Μαργαρίτης Σχοινάς και η Επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων Ύλβα Γιόχανσον επικοινώνησαν άμεσα με τον Έλληνα Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, καθώς και με τον Υπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου Νότη Μηταράκη.

Η ασφάλεια και η στέγη των ανθρώπων της Μόριας αποτελεί προτεραιότητα, σημειώνει η Επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων Ύλβα Γιόχανσον σε ανάρτησή της στο twitter.

«Οι σκέψεις μου και η συμπόνια μου είναι στους ανθρώπους της Λέσβου και ειδικά στους μετανάστες και το προσωπικό που εργάζεται στη Μόρια. Είμαι σε επαφή με τον Έλληνα υπουργό και τις τοπικές Αρχές για τη φωτιά. Συμφώνησα ήδη για τη χρηματοδότηση σχετικά με την άμεση μεταφορά και διαμονή στην ενδοχώρα των 400 ασυνόδευτων παιδιών και εφήβων που έχουν απομείνει. Η ασφάλεια και η στέγη όλων των ανθρώπων στη Μόρια είναι προτεραιότητα» επισημαίνει η Ύλβα Γιόχανσον.

«Επιτρέψτε μου να εκφράσω τη συμπόνια μου στους πολίτες της Λέσβου και ιδιαίτερα στους κατοίκους του καταυλισμού και τους εργαζόμενους εκ μέρους του Σώματος των Επιτρόπων» ανέφερε ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκης Επιτροπής Μάρος Σέφκοβιτς, ενημερώνοντας για τη συζήτηση που έγινε στο Κολλέγιο των Επιτρόπων. «Ως άμεσο πρώτο βήμα στηρίζουμε την άμεση μεταφορά και στέγαση στην ενδοχώρα των 400 ασυνόδευτων παιδιών και εφήβων που έχουν απομείνει», ανακοίνωσε.

Δήλωσε επίσης πως η Πρόεδρος Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν ζήτησε από τον Αντιπρόεδρο Μαργαρίτη Σχοινά να μεταβεί στην Ελλάδα το συντομότερο δυνατόν, όπως κοινοποίησε και η ίδια σε ανάρτησή της στο twitter.

Η ΕΕ είναι έτοιμη να ενεργοποιήσει στήριξη μετά τη φωτιά στη Μόρια, ανέφερε σε μήνυμά του στο twitter ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ.

«Οι σκέψεις μου είναι με όλους εκείνους που κινδύνευσαν στον προσφυγικό καταυλισμό στη Μόρια. Πλήρης αλληλεγγύη με τους ανθρώπους της Λέσβου που παρέχουν στέγαση, τους μετανάστες και το προσωπικό. Είμαστε σε επικοινωνία με τις ελληνικές Αρχές και έτοιμοι να παρέχουμε στήριξη», ανέφερε ειδικότερα ο κ. Μισέλ.

Σοσιαλιστές, Δημοκράτες και Πράσινοι ζητούν να αναλάβουν άμεσα τα κράτη μέλη την ευθύνη και να μετεγκατασταθούν άμεσα άτομα που χρήζουν προστασίας.

Εξάλλου και ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Χάικο Μάας ζήτησε από τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης να υποδεχθούν μετανάστες εξαιτίας της «ανθρωπιστικής καταστροφής» που προκλήθηκε από πυρκαγιά στον καταυλισμό της Μόριας.

«Οφείλουμε το συντομότερο να προσδιορίσουμε πώς μπορούμε να υποστηρίξουμε την Ελλάδα» και στη βοήθεια αυτή «περιλαμβάνεται μια κατανομή ανάμεσα στις χώρες της ΕΕ που είναι έτοιμες να υποδεχθούν (μετανάστες)», έγραψε στο Twitter ο Χάικο Μάας, η χώρα του οποίου ασκεί την προεδρία της ΕΕ κατά το τρέχον εξάμηνο, μετά την πυρκαγιά που κατέστρεψε τον καταυλισμό αυτό.

Πηγή: ΕΡΤ, Twitter, AP, AΠΕ/ΜΠΕ

Μοιράσου το άρθρο:



Περισσότερα Εδω

Προηγούμενο άρθροΑποζημίωση έως €24.000 στους αλιείς που επλήγησαν απ’ τον κορωνοϊό
Επόμενο άρθροΥποχωρεί η τούρκικη λίρα έναντι του δολαρίου