Με διάχυτη την ανησυχία για την αύξηση των διασωληνωμένων αλλά και των θανάτων που συνολικά ανέρχονται σε 347, διεξάγεται το μεσημέρι άλλη μια τηλεδιάσκεψη αξιολόγησης των επιστημονικών δεδομένων.

«Δεν θα χρειαστούν άλλα μέτρα, αν μέχρι τέλη Σεπτεμβρίου όλοι τηρήσουμε όσα ισχύουν», εκτιμά, πάντως η πνευμονολόγος και εντατικολόγος, Αναστασία Κοτανίδου, εξηγώντας ότι αυτή τη στιγμή η «κόκκινη γραμμή» είναι να υπάρξουν «1000 διάσπαρτα κρούσματα την ημέρα που δεν συνδέονται μεταξύ τους». Η ειδικός επισημαίνει ότι αυτή τη στιγμή «τα σχολεία κλείνουν με πολύ μεγάλη ευκολία, ακόμη και με ένα ύποπτο κρούσμα».

«Στις αρχές Οκτωβρίου εγκαινιάζονται  50 κλίνες ΜΕΘ στο Σωτηρία και άλλες 12 στο Γενικό Κρατικό της Νίκαιας και ακολουθούν  174 μέχρι το Δεκέμβριο, που είναι η δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος», ανέφερε ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας.

Ταχεία τεστ εντοπισμού κρούσματος, όμοια με αυτά που γίνονται στην δομή της Λέσβου, θα πραγματοποιηθούν σε σωφρονιστικά καταστήματα, σε δομές μακροχρόνιας φροντίδας υγείας, σε απομακρυσμένες περιοχές αλλά και ακόμα και σε εξωτερικά ιατρεία και στα τμήματα επειγόντων περιστατικών, σε ώρες που δεν λειτουργούν τα εργαστήρια, όπως ανέφερε ο υφυπουργός Υγείας, Βασίλης Κοντοζαμάνης, στη Βουλή, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του τομεάρχη του ΣΥΡΙΖΑ Ανδρέα Ξανθού.

Ολοένα και πιο αυστηρά μέτρα

Το τελευταίο 24ωρο ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 453 νέα κρούσματα, εκ των οποίων τα 184 αφορούν στο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης στο Καρά Τεπέ της Λέσβου, και τα 174 (δηλαδή ένα στα τρία) στην Αττική. Συνολικά ο αριθμός των κρουσμάτων είναι 15.595, ενώ 79 ασθενείς νοσηλεύονται διασωληνωμένοι.

Για 14 ημέρες θα ισχύουν τα νέα περιοριστικά μέτρα στην Αττική όπου την τελευταία εβδομάδα καταγράφηκαν 1.037 κρούσματα.

Η πανδημία πλήττει τα σχολεία

Το ένα μετά το άλλο κλείνουν σχολεία και τμήματα σε όλη τη χώρα με την αγωνία γονέων και εκπαιδευτικών να εντείνεται. Στην Πέλλα παρατείνεται η αναστολή λειτουργίας στις μονάδες όλων των βαθμίδων έως τις 25 Σεπτεμβρίου, ενώ στο κόκκινο βρίσκεται η Αττική.

Παράλληλα, η δεύτερη εβδομάδα των σχολείων ξεκίνησε με δεκάδες καταλήψεις σε όλη την χώρα. Οι μαθητές ζητούν επιπλέον μέτρα προστασίας, όπως μικρότερα τμήματα και αύξηση των αποστάσεων μέσα στην τάξη.

Επιχείρηση «Πλατεία» από την ΕΛ.ΑΣ

Την ίδια ώρα, η Ελληνική Αστυνομία έχει καταρτίσει σχέδιο για την επιτήρηση σε πλατείες, όπου παρατηρείται συνωστισμός, για την αποφυγή περαιτέρω διασποράς του κορονοϊού.

Έχει γίνει επίσης μια χαρτογράφηση με τις «κόκκινες» περιοχές. Σε αυτές περιλαμβάνονται τα Εξάρχεια, το Παγκράτι (πλατεία Βαρνάβα), η Κυψέλη, το Γκάζι, η Καλλιθέα, η Αγία Παρασκευή (πλατεία Αγίου Ιωάννου) και η Νέα Σμύρνη.

Στην Αθωνική Πολιτεία κλιμάκιο του ΕΟΔΥ

Σε καραντίνα τέθηκε η Μονή του Αγίου Παύλου, ενώ συναγερμός έχει σημάνει στο Άγιον Όρος,  λόγω των τουλάχιστον 8 επιβεβαιωμένων κρουσμάτων.

Τουλάχιστον ένα κρούσμα εντοπίστηκε σε άλλη μονή, στη μονή Χιλανδαρίου και άλλο ένα στη Λακκοσκήτη. Σύμφωνα με πληροφορίες, ένας μοναχός μεταφέρθηκε για νοσηλεία σε νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης, καθώς η κατάστασή του κρίθηκε σοβαρή.

Η Ιερά Κοινότητα έχει περιορίσει στο ελάχιστο τον αριθμό των προσκυνητών. Από το πρωί πρωί κλιμάκιο του ΕΟΔΥ διενεργεί ελέγχους, καθώς εκφράζονται φόβοι ευρείας διασποράς του ιού στην αθωνική πολιτεία.

Πηγή:ΕΡΤ

Μοιράσου το άρθρο:

Περισσότερα Εδω

Προηγούμενο άρθροΗ Ζέττα Μακρή, μόνη προσκεκλημένη βουλευτής στο Olympia Forum
Επόμενο άρθροΑυτοψία στις πληγείσες αγροτικές καλλιέργειες Αλμυρού και Ν. Αγχιάλου