Κρίσιμο το επόμενο διάστημα για την επίδραση των μέτρων στην εξέλιξη της πανδημίας στη χώρα, ενώ ο Σεπτέμβριος αποδεικνύεται ο μήνας των ρεκόρ καθώς ο αριθμός των κρουσμάτων είναι αυξητικός. Σύμφωνα με τον καθηγητή Γκίκα Μαγιορκίνη, στη φάση που βρισκόμαστε δίνεται έμφαση στην αποφυγή οριζόντιων μέτρων, με προτεραιότητα σε μέτρα τοπικού χαρακτήρα και απηύθυνε εκ νέου έκκληση, στους άνω των 65 ετών να τηρούν τα μέτρα. Δεν είναι όμως μόνο τα αυξημένα κρούσματα που τρομάζουν, αλλά και ο αριθμός των ανθρώπων που νοσηλεύονται σε ΜΕΘ, με τα νοσοκομεία της Αττικής να αγγίζουν τα όριά τους. Όλα τα στοιχεία θα εξεταστούν σήμερα στην καθιερωμένη τηλεδιάσκεψη υπό τον πρωθυπουργό, ενώ οι τελικές αποφάσεις αναμένεται να ληφθούν στην τηλεδιάσκεψη της Παρασκευής.

Χθες Τρίτη, ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 346 νέα κρούσματα, 77 ασθενείς είναι διασωληνωμένοι, ενώ καταγράφηκαν 8 θάνατοι. Ωστόσο κατά τη διάρκεια της νύχτας δύο ακόμα άνθρωποι δεν τα κατάφεραν και έχασαν τη ζωή τους. Πρόκειται για μια 72χρονη που νοσηλευόταν στο νοσοκομείου του Ρίου με υποκείμενα νοσήματα και έναν 86χρονο ο οποίος νοσηλευόταν με κορονοϊό στο νοσοκομείο των Γιαννιτσών.
Επίσης, άλλα τρία νέα κρούσματα εντοπίστηκαν χθες σε σκήτη, της ευρύτερης περιοχής των Καρυών, στο Άγιον Όρος.

Στο πλαίσιο των έκτακτων μέτρων ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, ανακοίνωσε ότι από την Πέμπτη 24 Σεπτεμβρίου αναστέλλονται όλες οι υπαίθριες θεατρικές παραστάσεις, σημειώνοντας ότι στο πλαίσιο των μέτρων περιορισμού θα μεταδίδονται μέσω live streaming από την ΕΡΤ. Σύμφωνα με τον κ. Χαρδαλιά, δημιουργείται ειδική πλατφόρμα στο gov.gr για την ενημέρωση της εξέλιξης του κορονοϊού στην Ελλάδα, ώστε κάθε πολίτης να μπορεί ανά πάσα στιγμή να ενημερώνεται για τα μέτρα που ισχύουν στην περιοχή του.

Οι πολίτες θα βλέπουν έναν χάρτη της Ελλάδας με δύο βαθμίδες. Ανά δήμο και ανά περιφερειακή ενότητα. Θα μπορούν να δουν τον «βαθμό επικινδυνότητας» ο οποίος ισχύει εκείνη τη χρονική περίοδο για την περιοχή αυτή. Κάθε δήμος ή αντιστοίχως περιφερειακή ενότητα θα είναι «χρωματισμένη» με έναν από τους 4 βαθμούς: πράσινο, κίτρινο, πορτοκαλί, κόκκινο. Ο πολίτης επίσης θα μπορεί να εισάγει τον ταχυδρομικό του κώδικα και αυτόματα να δει τι ισχύει στην περιοχή του.
Επιπλέον του χάρτη, θα υπάρχει και ένας πίνακας στην σελίδα στον οποίο θα αναρτώνται και θα αναλύονται τα μέτρα τα οποία ισχύουν ανά χρωματική κατηγορία (πράσινο, κίτρινο κοκ.) και ανά δραστηριότητα (για παράδειγμα σχολεία, εστίαση, ΜΜΜ, άθληση κλπ.)
Η πλατφόρμα θα αναρτηθεί στο gov.gr την Παρασκευή 25 Σεπτεμβρίου.

Στο μεταξύ, την ποινική δίωξη όσων τάσσονται κατά της χρήσης μάσκας με την ενεργοποίηση του αυτόφωρου σε βάρος τους, ζητεί με εγκύκλιό του, ο Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Βασίλειος Πλιώτας, ο οποίος τάσσεται υπέρ της αυστηρής εφαρμογής των μέτρων, κάνοντας λόγο για «Δίκαιο Ανάγκης» προκειμένου να περιοριστεί η πανδημία.

Την ίδια ώρα για να αποφεύγονται οι συγκεντρώσεις στις πλατείες, όπως συμβαίνει τις τελευταίες ημέρες σε περιοχές της Αθήνας, ενώ και χθες υπήρξε στην πλατεία Βαρνάβα, η Αστυνομία ξεκίνησε τις περιπολίες όπου ακούγεται ηχογραφημένο μήνυμα της ΕΛΑΣ προς τους πολίτες, για την αποτροπή διάδοσης του κορονοϊού. Στο μήνυμα, αναφέρεται ότι δεν επιτρέπονται οι συγκεντρώσεις άνω των εννέα ατόμων σε εξωτερικούς χώρους, ενώ επισημαίνει πως όλοι πρέπει να προστατεύσουμε τη δημόσια υγεία.

Μοιράσου το άρθρο:

Περισσότερα Εδω

Προηγούμενο άρθροΙδιοκτήτες ακινήτων: Τελευταία ευκαιρία για να κερδίσουν έκπτωση φόρου λόγω covid
Επόμενο άρθρο«Συν-εργασία»: Λήγει αύριο 24/9 η προθεσμία για τις αναστολές συμβάσεων εργασίας του Αυγούστου