Στις παρυφές των διερευνητικών επαφών, η Τουρκία δεν υποστέλλει τη σημαία των προκλήσεων. Στην Κύπρο άνοιξε το παραλιακό μέτωπο της Αμμοχώστου, εξέδωσε νέα Navtex τη μέρα της 28ης Οκτωβρίου, ενώ ο Τσαβούσογλου από τη Μπρατισλάβα μίλησε πάλι για μαξιμαλιστικούς ισχυρισμούς της Ελλάδας στην ανατολική Μεσόγειο. Λίγο αργότερα, πάντως, συμφώνησε με τον Νίκο Δένδια να δοθεί ημερομηνία διαλόγου Αθήνας και Άγκυρας.

Με τις προκλήσεις της Άγκυρας να μην έχουν τέλος, η Αθήνα παραμένει προσηλωμένη στην προοπτική άμεσης επανέναρξης των διερευνητικών επαφών, θέτοντας σαφές περίγραμμα στο περιεχόμενο του διαλόγου. Στην σύντομη συνάντηση που είχαν οι υπουργοί Εξωτερικών Δένδιας και Τσαβούσογλου στο περιθώριο του Global Security Forum 2020, της Bratislava, οι δύο πλευρές δεσμεύθηκαν να ανακοινώσουν την ημερομηνία έναρξης του διαλόγου που έχει καθυστερήσει με ευθύνη της Τουρκικής πλευράς. Σύμφωνα με την σειρά ο 61ος γύρος θα πρέπει να πραγματοποιηθεί στην Κωσταντινούπολη.

Στο περιθώριο της διάσκεψης GLOBSEC2020 συναντηθήκαμε με τον YΠΕΞ Δένδια. Θα καθορίσουμε τις συμφωνίες των συναντήσεων για τις διευρευνητικές επαφές τις επόμενες ημέρες.

Αναφερόμενος στην προκλητική Τουρκική στάση στην Αν. Μεσόγειο, ο Ν. Δένδιας στην τοποθέτησή του στο Forum εστίασε στο έλλειμμα αλληλεγγύης της ΕΕ, αναφέροντας πως: «Η Τουρκία παντού γύρω της δημιουργεί κρίσεις. Υπάρχει ένα σημαντικό στοιχείο σε όλες τις κρίσεις στην περιοχή».

Στην δική παρέμβαση ο Τούρκος ΥΠΕΞ Μεβλούτ Τσαβούσογλου, επανέλαβε το γνωστό Τουρκικό σώου με τους χάρτες που εξαφανίζουν σκόπιμα τα Ελληνικά νησιά από την γεωγραφική διαμόρφωση, λέγοντας: ‘Από την άλλη πλευρά, η Ελλάδα έχει μαξιμαλιστικές απαιτήσεις. Αυτός είναι ο χάρτης της Σεβίλλης. Σύμφωνα με αυτόν τον χάρτη της Σεβίλλης, μπορείτε και εσείς να δείτε εύκολα ότι τίποτα δεν μένει στην Τουρκία».

Την ώρα που καλεί σε διάλογο η Τουρκία πυροδοτεί νέο κλίμα έντασης με το άνοιγμα τμήματος της παραλίας των Βαρωσίων στην Κύπρο. Το κατοχικό καθεστώς ανακοίνωσε το άνοιγμα με τυμπανοκρουσίες, και προπαγανδιστικά video ξεσηκώνοντας σάλο αντιδράσεων. Η απόφαση καταδικάζεται από την Αθήνα, την Λευκωσία και τον ΟΗΕ, ενώ Ελλάδα και Κύπρος καλούν την Άγκυρα να εγκαταλείψει την νέα πρόκληση μέχρι το επερχόμενο ραντεβού των ηγετών στις Βρυξέλλες.

«Ένα είναι βέβαιο: η Τουρκία οφείλει να κάνει ένα βήμα πίσω. Αν δεν το κάνει, το θέμα θα απασχολήσει τους Ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης την επόμενη εβδομάδα στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της 15ης-16ης Οκτωβρίου 2020, καθώς θα τεθεί από την Κυπριακή Δημοκρατία και, φυσικά, την Ελλάδα», τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας.

Σε τηλεδιάσκεψη του Κυρ. Μητσοτάκη με την Ούρσουλα Φον τερ Λάιεν, ο πρωθυπουργός έθεσε την νέα προκλητική ενέργεια της Τουρκίας για επέκταση της άδειας εισόδου στο παραλιακό μέτωπο των Βαρωσίων.

Ο εκπρόσωπος του ΓΓ OHE Σέφαν Ντουτζάριτς τόνισε ότι «Θα πρέπει να τηρηθούν τα ψηφίσματα».

Ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης κατήγγειλε την χρονική στιγμή της Τουρκικής απόφασης με την οποία υπονομεύει το κλίμα για επανάληψη και των συνομιλιών στο Κυπριακό, ενώ είχε επικοινωνία και με την Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου. Όπως δήλωσε ο κ. Αναστασιάδης: «Η χρονική στιγμή που επιλέγεται έχει σημασία, αφ’ ενός για προεκλογικούς λόγους, αλλά και εν όψει του διαλόγου».

Παράλληλα η Άγκυρα οξύνει και πάλι το κλίμα στην Αν. Μεσόγειο. Ανήγγειλε δύο NAVTEX για ασκήσεις με πραγματικά πυρά εντός της Ελληνικής υφαλοκρηπίδας. Η πρώτη, την 28η Οκτωβρίου, ημέρα Εθνικής επετείου στην περιοχή του 25ου Μεσημβρινού, σε διεθνή ύδατα και σε μικρή απόσταση από τα Ψαρρά. Με την δεύτερη δεσμεύει περιοχή ανάμεσα στην Ρόδο και το Καστελόριζο, στην περιοχή που είχε εκδώσει τρεις παρόμοιες ναυτικές οδηγίες τον Σεπτέμβριο οξύνοντας στο έπακρο την ένταση με την Ελλάδα.

«Παρακολουθούμε την κατάσταση στην Αν. Μεσόγειο», ανέφερε ο Πήτερ Στάνο, εκπρόσωπος της Κομισιόν για τα Εξωτερικά Θέματα.

Φωτο: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Κάτια Χριστοδούλου

Ρεπορτάζ: Nίκος Σταυρουλάκης

Πηγή: ΕΡΤ

Μοιράσου το άρθρο:

Περισσότερα Εδω

Προηγούμενο άρθροΣοβαρές ζημιές από την κακοκαιρία στη δομή του Καρά Τεπέ
Επόμενο άρθρο«Τα εύσημα στους παίκτες μου για τα ριμπάουντ»