Η ένωση «Οινοποιοί Βορείου Ελλάδος» με την σύμπραξη της Εθνικής Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Αμπέλου και Οίνου και του Συνδέσμου Ελληνικού Οίνου, ανέλαβε την πρωτοβουλία λειτουργίας «Παρατηρητηρίου Προστασίας της Προστατευόμενης Γεωγραφικής Ένδειξης (Π.Γ.Ε) «Μακεδονία» για οίνους. Η ΕΝ.Ο.Α.Β.Ε. αποτελεί την περιφερειακή ένωση οινοποιών, μέλη της οποίας δραστηριοποιούνται και στις περιφέρειες της Μακεδονίας (Ανατολική, Κεντρική, Δυτική), περιοχές που σύμφωνα με την νομοθεσία, έχουν το αποκλειστικό δικαίωμα χρήσης της ευρωπαϊκής Π.Γ.Ε. «Μακεδονία» για οίνους από την Ελλάδα που καλύπτουν τις σχετικές προϋποθέσεις οι οποίες περιγράφονται στον αντίστοιχο τεχνικό φάκελο.

Ιδιαίτερα μετά την Συμφωνία των Πρεσπών, το όνομα «Μακεδονία» είναι μεν συστατικό του ονόματος του κράτους της Βόρειας Μακεδονίας, ωστόσο παραμένει η τάση των γειτόνων να προβαίνουν σε καταστρατηγήσεις, σύμφωνα με τους οινοπαραγωγούς βορείου Ελλάδος, ενώ παραγωγοί και διανομείς σε άλλα κράτη επίσης επιδίδονται σε προσβολές της Π.Γ.Ε. Η ενεργοποίηση των οινοπαραγωγών της Μακεδονίας για προστασία της ένδειξης που τους ανήκει, συνιστά δικαίωμα αλλά και υποχρέωση τους.

Με δεδομένη λοιπόν την συχνή και κατάφωρη παραβίαση αυτού του δικαιώματος από οινοπαραγωγούς και διανομείς στο εξωτερικό και με την δύναμη που παρέχει η ισχυρή νομική προστασία των ευρωπαϊκών Π.Γ.Ε, ο ρόλος του «Παρατηρητηρίου» συνίσταται στην παρακολούθηση των χρήσεων της Π.Γ.Ε.«Μακεδονία», με έμφαση σε εκθέσεις και εκδηλώσεις προβολής οίνων, σε διαδικασίες καταχώρισης εμπορικών σημάτων σε διεθνές και ευρωπαϊκό επίπεδο αλλά και στην κυκλοφορία ετικετών οίνου, όπου γίνεται χρήση ή επίκληση της Π.Γ.Ε.

 

Μοιράσου το άρθρο:

Περισσότερα Εδω

Προηγούμενο άρθροH Καγκελάριος της Γερμανίας και η Προέδρος της Κομισιόν στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή των Περιφερειών
Επόμενο άρθροΚορονοϊός: Ανησυχία για την αύξηση των διασωληνωμένων-Σε ισχύ ο χάρτης υγειονομικής ασφάλειας