Συγκλονιστικά στοιχεία από τον πρόεδρο της ΠΟΕΔΗΝ με συνέντευξή του στο iEidiseis. Στην Αττική έχουμε 133 κλίνες ΜΕΘ γενικών περιστατικών όλες γεμάτες και 144 κλίνες ΜΕΘ για περιστατικά κορονοϊού, αποκαλύπτει, ενώ τονίζει πως απαιτούνται πάνω από 100.000 τεστ ημερησίως.

«Στην Αττική λειτουργούν 133 κλίνες ΜΕΘ για γενικά περιστατικά και είναι όλες γεμάτες», αποκαλύπτει με συνέντευξή του στο iEidiseis o Μιχάλης Γιαννακός, ενώ αναφέρει πως «διασωληνωμένα περιστατικά είναι σε κοινούς θαλάμους στη λίστα αναμονής και καταλήγουν». «Ηλικιωμένοι ασθενείς με κορoνοϊό και υποκείμενα νοσήματα πεθαίνουν σε Νοσοκομεία που δεν διαθέτουν ΜΕΘ, σε κοινούς θαλάμους. Αυτό δεν συνέβαινε στη πρώτη φάση της πανδημίας», επισημαίνει χαρακτηριστικά.

Ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ υπογραμμίζει ότι σε αυτή τη φάση νοσούν 280 υγειονομικοί, ενώ ζητάει περισσότερα μέτρα ατομικής προστασίας: «Μια απλή χειρουργική μάσκα το 8ωρο μας δίνουν που οι προδιαγραφές ασφαλώς είναι για 2ώρες. Μας δίνουν ένα ζευγάρι γάντια το 8ωρο ενώ κανονικά θα έπρεπε να αλλάζουν σε κάθε ασθενή. Επαναφορά της καραντίνας στο προσωπικό επαφής θετικών κρουσμάτων που τώρα λόγω έλλειψης προσωπικού δεν γίνονται».

«Πριν φθάσουμε στο lockdown πρέπει να γίνονται μαζικά προληπτικά τεστ στην κοινότητα. Με 20.000 τεστ ημερησίως που κάνουμε ιχνολατούμε μόνο τα θετικά και την επαφή των θετικών κρουσμάτων», αναφέρει ο Μιχάλης Γιαννακός και υπογραμμίζει: «Χρειάζονται πάνω από 100.000 τεστ ημερησίως για να ανιχνευτούν τα ασυπτωματικά περιστατικά και να τα απομονώσεις».

-Τι γίνεται με τις ΜΕΘ κ. πρόεδρε; Πλησιάζει το σύστημα στα όριά του;

-Υπάρχει μεγάλο πρόβλημα με τις ελάχιστες κλίνες ΜΕΘ που διαθέτει το σύστημα. Στην Αττική λειτουργούν 133 κλίνες ΜΕΘ για γενικά περιστατικά και είναι όλες γεμάτες. Διασωληνωμένα περιστατικά είναι σε κοινούς θαλάμους στη λίστα αναμονής και καταλήγουν. Αυτό συμβαίνει γιατί κλίνες ΜΕΘ έχουν μετατραπεί μόνο για περιστατικά κορονοϊού που και αυτές είναι ελάχιστες. Ηλικιωμένοι ασθενείς με κορονοϊό και υποκείμενα νοσήματα πεθαίνουν σε Νοσοκομεία που δεν διαθέτουν ΜΕΘ, σε κοινούς θαλάμους. Αυτό δεν συνέβαινε στη πρώτη φάση της πανδημίας. Θέλουν να μας γεμίσουν οι ΜΕΘ από τώρα καθότι τα περιστατικά κορονοϊού μένουν αρκετό χρονικό διάστημα στη ΜΕΘ. Στην Αττική έχουμε 133 κλίνες ΜΕΘ γενικών περιστατικών όλες γεμάτες και 144 κλίνες ΜΕΘ για περιστατικά κορονοϊού.

-Έχετε μια εικόνα πόσοι γιατροί και νοσηλευτές νοσούν; Και τι ελλείψεις υπάρχουν στα νοσοκομεία;

-Νοσούν 280 υγειονομικοί αυτή τη στιγμή. Στην πρώτη φάση είχαμε σποραδικά κρούσματα. Τώρα έχουμε πολλά μαζί στα νοσοκομεία (πχ Άγιος Σάββας, 15, ΑΧΕΠΑ 20 κλπ). Τακτικοί έλεγχοι στο προσωπικό για κορονοϊό. Τώρα γίνονται μόνο όταν επιστρέφουμε από άδεια. Περισσότερα μέσα ατομικής προστασίας. Μια απλή χειρουργική μάσκα το 8ωρο μας δίνουν που οι προδιαγραφές ασφαλώς είναι για 2ώρες. Μας δίνουν ένα ζευγάρι γάντια το 8ωρο ενώ κανονικά θα έπρεπε να αλλάζουν σε κάθε ασθενή. Επαναφορά της καραντίνας στο προσωπικό επαφής θετικών κρουσμάτων που τώρα λόγω έλλειψης προσωπικού δεν γίνονται.

-Κατά τη γνώμη σας μοναδική λύση είναι το λοκ ντάουν;

-Το lockdown είναι η εύκολη λύση και επώδυνη κοινωνικά και οικονομικά. Καταρχήν και πριν φθάσουμε στο lockdown πρέπει να γίνονται μαζικά προληπτικά τεστ στην κοινότητα. Με 20.000 τεστ ημερησίως που κάνουμε ιχνολατούμε μόνο τα θετικά και την επαφή των θετικών κρουσμάτων. Χρειάζονται πάνω από 100.000 τεστ ημερησίως για να ανιχνευτούν τα ασυπτωματικά περιστατικά και να τα απομονώσεις.

Προηγούμενο άρθρο«Λουκέτο» σε δεκαπέντε καταστήματα για παραβίαση των μέτρων
Επόμενο άρθροΨηφιακή ημερίδα της Ν.Δ για τα οφέλη της επένδυσης της Microsoft