Χαμηλώνουν οι προσδοκίες για την πορεία της εθνικής οικονομίας το 2021 μετά την επιβολή του δεύτερου lockdown. Όπως εξήγησε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης στην Ολομέλεια της Βουλής ως πιθανότερο σενάριο προκρίνεται η εκδοχή του προσχεδίου του κρατικού προϋπολογισμού για το 2021 με ανάπτυξη 4,5% – 5% αντί 7,5% που προέβλεπε το αρχικό, αισιόδοξο σενάριο.

«Το προσχέδιο του προϋπολογισμού περιλαμβάνει 2 σενάρια. Το πρώτο περιέγραφε την πορεία κατά την οποία θα πήγαινε καλά το ζήτημα της πανδημίας. Το 2ο χειρότερο σενάριο είχε lockdown που τελικά ήρθε νωρίτερα και προέβλεπε ανάπτυξη 4,5%. Εκτιμούμε ότι θα είναι λίγο υψηλότερη. Η εικόνα που έχουμε είναι ότι θα πάμε στο 2ο σενάριο» τονισε ο υπουργός για να προσθέσει ότι ακολουθούν έξι «πολύ δύσκολοι μήνες».

Πάντως, ο κ. Σκυλακάκης υποστήριξε ότι «θα βγούμε από την κρίση. Στο β΄ τρίμηνο του 2021 φαίνεται ότι θα βγούμε από την υγειονομική και οικονομική κρίση. Η ανάκαμψη μπορεί να είναι δυναμική. Οι ενδείξεις υπάρχουν. Το είδαμε με την αναβάθμιση από τον οίκο Moody’s . Το είδαμε από την έλευση της Microsoft και της VW. Σας διαβεβαιώνω ότι θα έρθουν και άλλες εταιρείες. Με το Ταμείο Aνάκαμψης έχουμε τις συνθήκες για να πετύχουμε ανάκαμψη».

Ωστόσο τόνισε ότι «μπροστά μας έχουμε έξι δύσκολους μήνες και θα χρειαστεί η ατομική ευθύνη γιατί δεν μπορεί να λειτουργήσει η κοινωνία χωρίς ατομική ευθύνη. Το κράτος δεν μπορεί να συνεχίσει χωρίς ατομική ευθύνη. Δεν είναι κακή λέξη η ευθύνη και να προσπαθείς να μετέχεις δημιουργικά σε ένα κοινωνικό σύνολο. Η κυβέρνηση έχει τους πόρους και θα βοηθήσει την οικονομία με σύνεση και σωφροσύνη. Να βοηθήσουμε αυτούς που έχουν ανάγκη για να βγούμε από αυτή την κρίση».

Παράλληλα, απαντώντας στην κριτική της αξιωματικής αντιπολίτευσης που ζητά την περαιτέρω αύξηση των κρατικών δαπανών εξήγησε «το 2020 θα ξεπεράσουμε τα 70 δισ. ευρω δαπάνες. Θα καταγραφώ ως ο αρμόδιος υπουργός που έχει υπογράψει τις μεγαλύτερες δαπάνες. Πολλά από αυτά τα έξοδα είναι δανεικά. Αυτό είναι έλλειμμα που δανειζόμαστε από το μέλλον. Ο Σχεδιασμός της κυβέρνησης είναι να δανειστούμε από μελλοντική ανάπτυξη και ανάκαμψη. Αν ακολουθούσαμε τις προτροπές τις αντιπολίτευσης θα μπαίναμε σε μια περιπέτεια αντίστοιχη με αυτή που περάσαμε προηγούμενα χρόνια»

Ειδήσεις σήμερα:

Πούτιν και Αλίεφ επιβεβαιώνουν την συμφωνία για το τέλος του πολέμου στο Ναγκόρνο Καραμπάχ (βίντεο)

Όλοι οι ‘Ελληνες του Μπάιντεν

Αποζημίωση 64.516 θα πληρώσουν γιατροί που ξέχασαν σπάτουλα… 23 εκατοστών στην κοιλιά ασθενούς

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

Περισσότερα Εδω

Προηγούμενο άρθρο«Αταλάντευτα προσηλωμένοι στη στήριξη του ερασιτεχνικού αθλητισμού»
Επόμενο άρθροΘεσσαλονίκη: Αυξητική παραμένει η τάση συγκέντρωσης του ιού SARS-CoV-2 στα λύματα