Το δεύτερο επιδημιολογικό κύμα καλπάζει σε όλο τον κόσμο και στη χώρα, σημείωσε η Καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Βάνα Παπαευαγγέλου, κατά την ενημέρωση για την πορεία της Covid-19, με την Ελλάδα να μετρά 2.198 νέα κρούσματα, άλλους 59 θανάτους, ενώ 400 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι.  Η κα. Παπαευαγγέλου τόνισε ότι η διασπορά στη χώρα μας είναι μεγάλη αλλά είναι στο χέρι μας να ανακόψουμε την μετάδοση.  Προειδοποίησε ότι «μας περιμένει ακόμα μια δύσκολη εβδομάδα», όμως πρόσθεσε ότι «ελπίζουμε ότι την επόμενη Δευτέρα θα μπορέσουμε να αρχίσουμε να χαμογελάμε».

Υψηλός παραμένει ο αριθμός των κρουσμάτων στην Αττική και στη Θεσσαλονίκη με 492 και 491 νέα κρούσματα κορονοϊού αντίστοιχα, ενώ τριψήφια είναι τα νούμερα στη Δράμα (147) και στην Πέλλα (122).

Αν και ο μέσος όρος ηλικίας των νέων κρουσμάτων υπολογίζεται στα 42 χρόνια, την τελευταία εβδομάδα έχει γίνει διάγνωση λοίμωξης από κορονοϊό σε εθνικό επίπεδο σε πάνω από 2.500 συνανθρώπους μας ηλικίας άνω των 65 ετών και αυτό, όπως είπε η λοιμωξιολόγος, σημαίνει συνεχιζόμενη πίεση στα νοσοκομεία.

Αυτό που χαρακτηρίζει την επιδημιολογική εικόνα στη χώρα μας είναι η μεγάλη διασπορά στον πληθυσμό σε όλη την επικράτεια. Το επιδημιολογικό φορτίο είναι μεγάλο και είναι απολύτως στο χέρι μας να το μετριάσουμε, υπογράμμισε η καθηγήτρια του ΕΚΠΑ. Επανέλαβε την ανάγκη για σχολαστική τήρηση των μέτρων, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στη χρήση μάσκας.

Επισήμανε ότι πολλοί επιστήμονες εκφράζουν την άποψη ότι η μάσκα μειώνει και την ποσότητα του ιικού φορτίου που εισπνέει κάποιος, με αποτέλεσμα να καταφέρει να καταπολεμήσει καλύτερα τη λοίμωξη.

«Ελπίζουμε, με βάση τα δεδομένα που έχουμε από τον ΕΟΔΥ, ότι την επόμενη Δευτέρα θα μπορέσουμε να αρχίσουμε να χαμογελάμε. Και να ελπίζουμε ότι σιγά σιγά μέσα στις επόμενες δύο εβδομάδες θα μειωθεί ο αριθμός των διασωληνωμένων και των συνανθρώπων μας που χάνονται από τον νέο κορονοϊό» τόνισε η Βάνα Παπαευαγγέλου.

Οι προσπάθειές μας φαίνεται ότι έχουν αρχίσει να αποδίδουν, δήλωσε η λοιμωξιολόγος, σημειώνοντας ότι βλέπουμε μια εικόνα σταθεροποίησης, γεγονός που μας δίνει την «ελπίδα ότι αν τηρήσουμε τα μέτρα, θα μπορέσουμε να άρουμε σιγά σιγά τους περιορισμούς».

Όλη η Ευρώπη βρίσκεται σε κάποιου είδους lockdown, είπε η κα. Παπαευαγγέλου, αναφέροντας παραδείγματα ευρωπαϊκών χωρών όπως η Γερμανία και η Αυστρία που υιοθετούν αυστηρότερα μέτρα.

«Είναι ιδιαίτερα λυπηρό ότι το Σαββατοκύριακο που μας πέρασε χάσαμε δύο νέους ανθρώπους, μάχιμους γιατρούς» δήλωσε η καθηγήτρια του ΕΚΠΑ, τονίζοντας ότι αυτό μας δείχνει πόσο ο καθένας μας είναι ευάλωτος και πως κανένας δεν είναι υπεράνω της λοίμωξης.

Αναφερόμενη στα σχολεία, επισήμανε ότι τα δημοτικά αποφασίστηκε να κλείσουν για τη μείωση της κινητικότητας του πληθυσμού.

Σημείωσε ότι τα παιδιά μικρότερα των 10 ετών μεταδίδουν τον κορονοϊό στο περιβάλλον πολύ λιγότερο από ό,τι οι έφηβοι και οι ενήλικες. Η ενδοοικογενειακή μετάδοση είναι χαμηλή, ιδιαίτερα όταν το πρώτο κρούσμα μέσα στο σπίτι είναι κάτω των 9 ετών, σύμφωνα με τη διεθνή βιβλιογραφία και μελέτες στη χώρα μας.

 

Μοιράσου το άρθρο:

Περισσότερα Εδω

Προηγούμενο άρθροΓυναίκες – λαϊκοί ζωγράφοι “μεταμορφώνουν” τα χωριά της Χαλκιδικής (video)
Επόμενο άρθροΆνετη πρεμιέρα για τον Τζόκοβιτς, 2-0 τον Σβάρτσμαν