Μετά από πέντε εβδομάδες lockdown, για πρώτη φορά τα ημερήσια κρούσματα έπεσαν σε τόσο χαμηλά επίπεδα. Oι Μονάδες Εντατικής Θεραπείας άρχισαν κάπως να ανασαίνουν, καθώς μειώθηκαν οι εισαγωγές και για πρώτη φορά υπάρχουν κάποιες λίγες άδειες κλίνες.Ωστόσο οι θάνατοι και οι διασωληνώσεις δεν υποχωρούν.

Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε:
693 νέα κρούσματα
552 διασωληνωμένους ασθενείς
και 85 θανάτους

Κανένας εφησυχασμός είναι η προτροπή των ειδικών, ιδιαίτερα την περίοδο των εορτών. Ο κρίσιμος δείκτης που είναι η πληρότητα στις εντατικές αλλά και τις απλές κλίνες, πρέπει να μειωθεί στο μισό για να μπορούμε να μιλάμε για άρση μέτρων.

Όπως δήλωσε ο Χαράλαμπος Γώγος – Καθηγητής Παθολογίας Ιατρικού Τμήματος Πανεπιστημίου Πατρών: «Τα ρεβεγιόν είναι επικίνδυνα, φέτος διαφορετικά με την οικογένειά μας. Θα πρέπει να υπάρχει 30 – 40% διαθεσιμότητα κλινών. Αυτή τη στιγμή 91% στην Βόρεια Ελλάδα η πληρότητα και 80% στην υπόλοιπη Ελλάδα. Απέχουμε».

Ένα καλύτερο Σαββατοκύριακο ήταν αυτό που πέρασε για τα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης. Γιατροί και νοσηλευτές είδαν να μειώνονται αισθητά οι εισαγωγές ασθενών με Covid αλλά και να απελευθερώνονται κρεβάτια στις ΜΕΘ.

«Το ευχάριστο είναι ότι υπάρχουν περισσότερα κρεβάτια ΜΕΘ, 7 και ελπίζω να γίνουν περισσότερα», δήλωσε ο Χρήστος Παπαστεργίου, γιατρός στο νοσοκομείο «Παπαγεωργίου».

Εικόνα σταθεροποίησης στις εισαγωγές Covid στα νοσοκομεία. Με 65 εισαγωγές ασθενών και 4 κενές κλίνες ολοκλήρωσε την εφημερία το ΑΧΕΠΑ. Ανάλογη η εικόνα και στο «Παπαγεωργίου» που εφημερεύει από το πρωί».

Υψηλό παραμένει το ιϊκό φορτίο στη Λάρισα αλλά οι προσελεύσεις στα νοσοκομεία ήταν μειωμένες το σαββατοκύριακο. Η πληρότητα στις ΜΕΘ παραμένει στο 100%.

Δημήτρης Μπάμπαλης, διευθυντής τμήματος Επειγόντων Περιστατικών γενικού Νοσοκομείου Λάρισας: «Με αυτή τη μικρή μείωση προσπαθούμε να επαναφέρουμε την κανονική λειτουργία του νοσοκομείου, γιατί υπάρχουν τεράστια προβλήματα με τους ασθενείς που δεν έχουν Covid».

Τα ράπιντ τεστ σε οδηγούς από τις κινητές ομάδες του ΕΟΔΥ συνεχίζονται σε όλη τη χώρα. Το πρωί έγιναν στη Σιάτιστα. Στην περιοχή της Κοζάνης τα κρούσματα αυξάνονται και πάλι.

Εθελοντική αιμοδοσία διοργάνωσε ο Σύλλογος Εθελοντών Αιμοδοτών Σιάτιστας. Η αιμοδοσία είναι κρίσιμη κάθε χρόνο ενόψει εορτών και ιδιαίτερα φέτος, μέσα σε συνθήκες καραντίνας.

To εμβόλιο

Ένα προς ένα μπαίνουν στη θέση τους τα κομμάτια του παζλ που συνθέτουν στο εθνικό σχέδιο εμβολιασμού. Το βάρος πέφτει στη διευκόλυνση των πολιτών που θέλουν να εμβολιαστούν και προς αυτή την κατεύθυνση θα συνδράμουν και τα φαρμακεία.

Κομβικοί σταθμοί στη γιγαντιαία επιχείρηση της εκστρατείας εμβολιασμού τα 10.000 και πλέον φαρμακεία ανά τη χώρα. Πολίτες που δεν μπορούν να επικοινωνήσουν ηλεκτρονικά ούτε να εξυπηρετηθούν από τα τηλεφωνικά κέντρα, θα μπορούν να κλείνουν ραντεβού για τον εμβολιασμό, με τη βοήθεια του φαρμακοποιού τους.

Εκτός από τα φαρμακεία εξετάζεται τα ραντεβού για τον εμβολιασμό να κλείνεται και μέσω ΚΕΠ.

Ο προγραμματισμός για τον εμβολιασμό των πολιτών θα γίνεται μέσω της άυλης συνταγογράφησης, της πλατφόρμας emvolio.gov.gr που θα είναι σύντομα διαθέσιμη στο gov.gr και μέσω τηλεφωνικού κέντρου.

Διαγνωστικά κέντρα με συγκεκριμένες προδιαγραφές θα μπορούν να μετατραπούν σε κέντρα εμβολιασμού.

Η συμμετοχή των γιατρών είναι απαραίτητη από το πρώτο κιόλας στάδιο τονίζει ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου.

Ο Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, Πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, δήλωσε: «Απαιτείται οπωσδήποτε η συμμετοχή και η συμβουλή του γιατρού στην πρώτη φάση, ώστε όσοι προσέρχονται στα εμβολιαστικά κέντρα να εμβολιάζονται και να μην αξιολογούνται εκείνη την ώρα για πρώτη φορά. Eίναι βέβαιο ότι από όσους ασθενείς προσέρχονται, κάποιοι θα έχουν ένα ελαφρύ κρυολόγημα ή κάτι άλλο και θα φεύγουν άπραγοι. Kαι αυτό σημαίνει κατανάλωση χρόνου, κόπου και κατανάλωση πόρων».

Η επιστροφή στην κανονικότητα θα γίνει μόνο μέσω του εμβολιασμού, τονίζουν οι ειδικοί.

Ο Θεόδωρος Βασιλακόπουλος, καθηγητής Πνευμονολογίας, τονίζει ότι: «Είναι ο μοναδικός τρόπος το εμβόλιο να επιστρέψουμε στην κανονικότητα. Για να μπορέσω να εξαλείψω μια επιδημία πρέπει το ποσοστό των ανθρώπων που έχει ανοσία να φτάσει το 70%- 80% ανοσία μπορώ να αποκτήσω είτε με τον εμβολιασμό είτε αν νοσήσω φυσικά».

O Μανόλης Κογεβίνας, Καθηγητής Λοιμωξιολόγος- Διευθυντής του κέντρου Παγκόσμιας Υγείας Βαρκελώνης, αναφέρει ότι: «Αν δεν έχουν εμφανιστεί στους πρώτους αυτούς μήνες σημαντικές παρενέργειες, πολύ δύσκολα θα εμφανιστούν αργότερα. Έχουμε εμβόλια με ελάχιστες παρενέργειες, δεν υπάρχει λόγος να μην εμβολιαστούμε».

Οι έγκυες και τα παιδιά, όσοι έχουν ιστορικό «αναφυλακτικής» αλλεργικής αντίδρασης και όσοι παρουσιάζουν συμπτώματα κάποιας λοίμωξης όπως πυρετό, δεν θα πρέπει να εμβολιαστούν.

Ρεπορτάζ: Σμαράγδα Αγορογιάννη, Σόνια Φίλη, Αθανασία Σταμοπούλου, Στέλιος Νικητόπουλος, Δέσποινα Αμαραντίδου, Τάσος Παντολέων, Μίνα Μαυρογιάννη

Πηγή: ΕΡΤ

Σχετική είδηση: Σαφές το μήνυμα των επιστημόνων: Κανένα περιθώριο χαλάρωσης στις γιορτές (video)

 

Μοιράσου το άρθρο:

Περισσότερα Εδω

Προηγούμενο άρθροΠροϋπολογισμός: Σε υψηλούς τόνους η συζήτηση στη Βουλή – Στο επίκεντρο ελληνοτουρκικά και πανδημία
Επόμενο άρθρο«Ύποπτη και στημένη διαιτησία. Στήνει νέα παράγκα ο Κλάτενμπεργκ»