Απομακρύνονται οι πιθανότητες σταθεροποίησης της επιδημιολογικής καμπύλης μέχρι τις γιορτές και ενώ «κλείνει» η πέμπτη εβδομάδα του lockdown. Η πίεση στα νοσοκομεία, ειδικά της Βόρειας Ελλάδας παραμένει και οι επιστήμονες, με αφορμή τη μερική άρση οικονομικών και κοινωνικών δραστηριοτήτων προειδοποιούν ότι δεν υπάρχει κανένα περιθώριο χαλάρωσης. Το τελευταίο 24ωρο, μπορεί να υπήρξε μείωση στον αριθμό των κρουσμάτων αλλά ο αριθμός των διασωληνωμένων ασθενών σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας παραμένει σε ανησυχητικά επίπεδα. Εν τω μεταξύ έως το τέλος του χρόνου αναμένεται να έχουν ολοκληρωθεί οι ετοιμασίες για τον μαζικό εμβολιασμό στην χώρα μας.

Αν και μειώνεται σταδιακά ο αριθμός των ημερήσιων κρουσμάτων κορονοϊού, ο υψηλός αριθμός θανάτων και διασωληνωμένων, δεν αφήνει περιθώρια χαλάρωσης, λένε οι επιστήμονες, που επισημαίνουν ότι τα ποσοστά διαθεσιμότητας κλινών στα νοσοκομεία δεν είναι ακόμα ικανά να οδηγήσουν σε άρση μέτρων και εφιστούν την προσοχή όλων την περίοδο των γιορτών.

«Τα ρεβεγιόν είναι επικίνδυνα» τόνισε μιλώντας στην ΕΡΤ ο Καθηγητής Παθολογίας Ιατρικού Τμήματος Πανεπιστημίου Πατρών, Χαράλαμπος Γώγος.   Επισήμανε ότι θα πρέπει να υπάρχει 30 – 40% διαθεσιμότητα κλινών ενώ αυτή τη στιγμή, όπως είπε, η πληρότητα είναι 91% στην Βόρεια Ελλάδα και 80% στην υπόλοιπη Ελλάδα.

Χθες ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 1194 νέα κρούσματα, 577 διασωληνωμένους  ασθενείς  και 68 θανάτους.

Στην Θεσσαλονίκη η εφημερία στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ, τελείωσε μετά από καιρό με 65 εισαγωγές και 40 επιβεβαιωμένα νέα κρούσματα.

Καλά στην υγεία του είναι το μωρό, που λίγη ώρα μετά την γέννησή του βρέθηκε θετικό στον κορονοϊό στο νοσοκομείο Αττικόν. Πρόκειται για ένα από τα λίγα νεογνά στον κόσμο που διαγνώστηκε θετικό, αμέσως μετά τον τοκετό με μοριακό έλεγχο.

Το ιικό φορτίο στην περιοχή της Κοζάνης παραμένει υψηλό. Χθες καταγράφηκαν 62 κρούσματα. Από το πρωί κινητή ομάδα του ΕΟΔΥ κάνει ράπιντ τεστ στην Σιάτιστα, ενώ παράλληλα πραγματοποιείται

Υψηλό παραμένει το επιδημιολογικό φορτίο και στη Λάρισα με 98 νέα κρούσματα το τελευταίο 24ωρο.

Πηγή: ΕΡΤ, Ρεπορτάζ: Σμαράγδα Αγορογιάννη, Τάσος Παντολέων, Μίνα Μαυρογιάννη, Δέσποινα Αμαραντίδου, Επιμέλεια: Νόρα Μολυβιάτη

Μοιράσου το άρθρο:

Περισσότερα Εδω

Προηγούμενο άρθροΈκτακτο δελτίο καιρικών φαινομένων από την ΕΜΥ
Επόμενο άρθροΡόδος: Στο στόχαστρο της ΕΥΠ οι δύο συλληφθέντες για κατασκοπεία