Επί τάπητος στην πρώτη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου για τη νέα χρονιά και την πρώτη μετά τον ανασχηματισμό, τέθηκαν 10 νομοσχέδια από 6 διαφορετικά υπουργεία. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στάθηκε στη χθεσινή έκδοση του 10ετούς ομολόγου, σημειώνοντας ότι τα χρήματα θα διατεθούν γενναία, αλλά όχι αλόγιστα για τη στήριξη εργαζομένων και επιχειρήσεων που πλήττονται από την πανδημία.

«Θέλω να σημειώσω την χθεσινή εξαιρετικά επιτυχημένη έξοδο της χώρας μας στις διεθνείς αγορές που απέφερε ακόμα 3,5 δισεκατομμύρια ευρώ με το χαμηλότερο επιτόκιο που είχε ποτέ οποιοδήποτε κρατικό ομόλογο. Είναι απόδειξη της διεθνούς εμπιστοσύνης προς την Ελλάδα, αλλά και την πολιτική της. Προσοχή, όμως, τα χρήματα αυτά θα διατεθούν. Δεν θα ξοδευτούν. Θα κατανεμηθούν γενναία, αλλά όχι αλόγιστα. Κυρίως με δικαιοσύνη. Οσα πρέπει, σε όποιους πρέπει, όταν και όπως πρέπει.

Στο επίκεντρο, είναι η κατάργηση της απλής αναλογικής στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, όπου -μεταξύ άλλων- προβλέπεται:

  • Εκλογή από την πρώτη Κυριακή με ποσοστό 43% και
  • Θέσπιση πλαφόν 3% για την είσοδο στα Δημοτικά Συμβούλια

Κάνοντας λόγο για την «πρώτη μεγάλη θεσμική μεταρρύθμιση για το 2021» ο Πρωθυπουργός ανέφερε:

«Μία ρητή προεκλογική μας δέσμευση που βάζει οριστικό τέλος στην ακυβερνησία στα όργανα της Αυτοδιοίκησης. Από τις τοπικές εκλογές, λοιπόν, του 2023, οι περιφερειάρχες και οι δήμαρχοι θα υπηρετούν και πάλι επί πενταετία με εξασφαλισμένη πλειοψηφία στα δημοτικά και περιφερειακά συμβούλια».

Συρρικνώνονται, επίσης, τα υπερμεγέθη συμβούλια. Και η σύνθεση των δημοτικών αρχών στο εξής, θα ανταποκρίνεται στο μέγεθος και στις ιδιαίτερες συνθήκες της κάθε περιοχής, όπως αναφέρθηκε.

Ο Πρωθυπουργός απαρίθμησε δύο προεκλογικές δεσμεύσεις της Νέας Δημοκρατίας που γίνονται πράξη, παρά τη δύσκολη, όπως είπε, οικονομική συγκυρία: τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών και την αναστολή της εισφοράς αλληλεγγύης για ιδιωτικό τομέα και ελεύθερους επαγγελματίες.

Στο υπουργικό συμβούλιο, συζητήθηκαν επίσης το νέο πλαίσιο για την εκπαίδευση των υποψήφιων οδηγών, τα προϊόντα φαρμακευτικής κάνναβης και οι νομοθετικές πρωτοβουλίες για το ποδόσφαιρο.

Ο Υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας παρουσίασε τις βασικές ρυθμίσεις του νομοσχεδίου που κατατέθηκε στη Βουλή, που αφορά επείγουσες διατάξεις για την αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας και στη διενέργεια Γενικών Απογραφών 2021.

Στις επείγουσες διατάξεις για την αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας περιλαμβάνονται:

Η επέκταση της μείωσης μισθώματος επαγγελματικών μισθώσεων. Απαλλάσσονται κατά 100% από την υποχρέωση καταβολής μισθώματος για τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο του 2021 οι επιχειρήσεις που ήταν κλειστές με κρατική εντολή.

Η αναστολή πληρωμών (επιταγών, συναλλαγματικών, γραμματίων σε διαταγή). Για όσα αξιόγραφα εμφανιστούν από τις 2-1-2021 και μέχρι τη δημοσίευση της διάταξης, προβλέπεται ότι δεν καταχωρούνται στον «Τειρεσία», εάν εξοφληθούν εντός 75 ημερών από τη σφράγιση ή τη λήξη τους. Παράλληλα, από την ημερομηνία που θα τεθεί σε ισχύ η ρύθμιση, για τα αξιόγραφα που θα έχουν ημερομηνία εμφάνισης, λήξης ή πληρωμής από τη δημοσίευση της διάταξης έως τις 28-2-2021, οι προθεσμίες αυτές θα ανασταλούν κατά 75 ημέρες.

Η παροχή κρατικής ενίσχυσης στην AEGEAN.

Προβλέπεται κρατική οικονομική ενίσχυση της επιχείρησης, η οποία θα γίνει εφάπαξ και θα επιβαρύνει τον κρατικό Προϋπολογισμό κατά 120 εκατ. ευρώ και σε κάθε περίπτωση μέχρι του ύψους της ευθέως συναρτώμενης με την πανδημία του Covid-19 ζημίας της, όπως θα ελεγχθεί αρμοδίως. Σε αντάλλαγμα της ενίσχυσης αυτής η εταιρεία δεσμεύεται να προβεί σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου τουλάχιστον 60 εκατ. ευρώ και να χορηγήσει στο Ελληνικό Δημόσιο, χωρίς επιβάρυνση, παραστατικά τίτλων δικαιωμάτων κτήσης κοινών μετοχών εκδόσεως της εταιρείας.

Η δεύτερη βασική ενότητα του νομοσχεδίου αφορά τις γενικές απογραφές που διενεργούνται κάθε δέκα χρόνια και φέτος συμπίπτουν με τα 200 χρόνια της Ελληνικής Επανάστασης.

Ο Υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης και ο Υπουργός Αναπληρωτής Στέλιος Πέτσας παρουσίασαν νομοθετικές πρωτοβουλίες που αφορούν την εκλογή δημοτικών και περιφερειακών Αρχών και το σύστημα Εσωτερικού Ελέγχου Φορέων Γενικής Κυβέρνησης. Το νέο εκλογικό σύστημα για την εκλογή Δημοτικών και Περιφερειακών Αρχών, στα βασικά σημεία του προβλέπει ότι:

-Επαναφέρεται η 5ετής θητεία για τους Δημάρχους και Περιφερειάρχες που θα εκλεγούν τον Οκτώβριο του 2023.

-Μειώνεται οριακά ο αριθμός των μελών του Δημοτικού και του Περιφερειακού Συμβουλίου.

-Το όριο εκλογής από τον πρώτο γύρο τίθεται στο 43%, 1% μεγαλύτερο από αυτό που ίσχυσε στις εκλογές του 2006.

-Εξασφαλίζεται κατά κανόνα τουλάχιστον η εκλογή των 3/5 των μελών του Συμβουλίου στον νικητή των εκλογών.

-Τίθεται όριο 3% για τη εκλογή Δημοτικού ή Περιφερειακού Συμβούλου, το οποίο είναι ευθυγραμμισμένο με το ισχύον στις βουλευτικές εκλογές.

-Καταργείται η ξεχωριστή κάλπη για την εκλογή των «κοινοτικών Αρχών» η οποία δημιούργησε έναν de facto τρίτο βαθμό αυτοδιοίκησης παρά τη ρητή πρόβλεψη του Συντάγματος.

-Εναρμονίζεται η πλειοψηφία του Δημάρχου στα Συμβούλια Δημοτικών Κοινοτήτων με πληθυσμό μεγαλύτερο των 500 κατοίκων.

-Σε μικρότερες Δημοτικές Κοινότητες ο εκπρόσωπός τους εκλέγεται από ενιαία λίστα υποψηφίων και εκτός συνδυασμών.

-Τίθεται καταληκτική ημερομηνία η 30η Ιουνίου για την κατάρτιση των συνδυασμών, ώστε να υπάρχει πλήρης έλεγχος των εκλογικών δαπανών και να είναι εγκαίρως γνωστοί στο εκλογικό Σώμα οι υποψήφιοι.

Ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης παρουσίασε το νομοσχέδιο για την αναμόρφωση του πλαισίου παραγωγής και εξαγωγής προϊόντων φαρμακευτικής κάνναβης. Με το νομοσχέδιο αυτό τροποποιείται το νομοθετικό πλαίσιο με κύριο σκοπό την διευκόλυνση της εξαγωγής των προϊόντων φαρμακευτικής κάνναβης, στα πρότυπα της διαδικασίας που ισχύει για τα γενόσημα φαρμακευτικά προϊόντα που παράγονται στην Ελλάδα.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης Κώστας Τσιάρας παρουσίασε το νομοσχέδιο για τον Ευρωπαίο Εισαγγελέα και τους Ευρωπαίους Εντεταλμένους Εισαγγελείς. Με τις προτεινόμενες διατάξεις του νομοσχεδίου προβλέπεται κατά βάση η σύσταση και λειτουργία του Γραφείου Ευρωπαίων Εντεταλμένων Εισαγγελέων.

Ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Κώστας Καραμανλής και ο Υφυπουργός Γιάννης Κεφαλογιάννης παρουσίασαν το νομοσχέδιο για την εκπαίδευση και εξέταση υποψηφίων οδηγών.
Το νέο πλαίσιο απελευθερώνει την εκπαίδευση των υποψηφίων από την ηλικία των 17 ετών και μεταξύ άλλων θεσπίζει:

-Ειδική θεωρητική εκπαίδευση για συγκεκριμένες κατηγορίες υποψηφίων οδηγών.

-Διάθεση των ερωτηματολογίων των θεωρητικών εξετάσεων σε άλλες γλώσσες πέραν της ελληνικής, καθώς και στη νοηματική.

-Αυστηροποίηση του ελέγχου της διεξαγωγής των θεωρητικών εξετάσεων, με καθορισμό ελέγχου ταυτοπροσωπίας σε δύο στάδια και με τη χρήση ηλεκτρονικών μέσων.

-Ειδική θεωρητική εξέταση ατόμων που δεν έχουν ολοκληρώσει την υποχρεωτική εκπαίδευση, ατόμων με μαθησιακές δυσκολίες και όσων δε γνωρίζουν την ελληνική γλώσσα με τη βοήθεια προσωπικών ακουστικών, καθώς και ειδική θεωρητική εξέταση κωφών και βαρήκοων υποψηφίων.

-Καταγραφή της πρακτικής δοκιμασίας των υποψηφίων οδηγών με τη χρήση οπτικοακουστικών μέσων για την διασφάλιση της διαφάνειας.

-Κατάρτιση και τήρηση Μητρώου Εξεταστών Πρακτικής Δοκιμασίας Υποψήφιων Οδηγών και Οδηγών όλων των κατηγοριών άδειας οδήγησης, καθώς και Μητρώου Εποπτών.

-Αποζημίωση εξεταστών και εποπτών για τη συμμετοχή τους στις εξετάσεις.

-Πρόβλεψη συστήματος αξιολόγησης της διαδικασίας πρακτικών εξετάσεων, καθώς και του έργου των εξεταστών.

-Ίδρυση Ιδιωτικών Κέντρων Αξιολόγησης Ικανότητας και Προετοιμασίας Οδήγησης για άτομα με κινητικά προβλήματα (τύπου «ΗΝΙΟΧΟΣ»).

ΕΡΤ1- Ρεπορτάζ: Μαρίνα Παπαδάκη

Μοιράσου το άρθρο:

Περισσότερα Εδω

Προηγούμενο άρθροΣτους δρόμους φοιτητές και εκπαιδευτικοί – Εικόνες συνωστισμού χωρίς μέτρα ασφαλείας
Επόμενο άρθροΑνανέωσε με τη Ζαλγκίρις ο Λοβέρν