Μικρή πτώση του δείκτη οικονομικού κλίματος τον Ιανουάριο του 2021 στην Ελλάδα και σε ολόκληρη την ευρωζώνη καταγράφεται στα επίσημα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σε σύγκριση με τον Δεκέμβριο του 2020.

Στη ζώνη του ευρώ, η κάμψη του Δείκτη Οικονομικής Εμπιστοσύνης (ESI) τον Ιανουάριο οφείλεται κυρίως στη μείωση της εμπιστοσύνης κυρίως στο λιανικό εμπόριο και λιγότερο στις υπηρεσίες και στην εμπιστοσύνη των καταναλωτών. Η εμπιστοσύνη στη βιομηχανία βελτιώθηκε, ενώ παρέμεινε γενικά αμετάβλητη στις κατασκευές.

Μεταξύ των μεγαλύτερων οικονομιών της ζώνης του ευρώ, ο Δείκτης ESI υποχώρησε στη Γαλλία (-2,6) και τη Γερμανία (-2,3), ενώ βελτιώθηκε στην Ισπανία (+2,4), στις Κάτω Χώρες (+0,6) και στην Ιταλία (+0,4).

Στην Ελλάδα ο Δείκτης ESI παρακολουθεί την εξέλιξη της Ευρωζώνης ήδη από το Σεπτέμβριο με μικρές αυξομειώσεις. Τον Ιανουάριο παρουσιάζει μια μικρή υποχώρηση καθώς η εμπιστοσύνη στις υπηρεσίες και στους καταναλωτές συνεχίζει να κινείται σε χαμηλά επίπεδα ενώ και η βιομηχανία δεν δείχνει σημάδια ανάκαμψης.








Αντίθετα η Ελλάδα κινείται σταθερά σε σημαντικά υψηλότερα επίπεδα σε σχέση με την Ευρωζώνη στον Δείκτη Προσδοκιών Απασχόλησης καθώς φαίνεται ότι τα κυβερνητικά μέτρα έχουν συγκρατήσει τις δυσμενέστερες εξελίξεις στην αγορά εργασίας.






2


Όλα αναμένεται να εξαρτηθούν τελικά και από την πορεία του εμβολιασμού και το άνοιγμα της οικονομίας.

Διαβάστε αναλυτικά την έρευνα της Κομισιόν



Ειδήσεις σήμερα: 

Ολόκληρη η απολογία του προπονητή της 11χρονης αθλήτριας: Ξεκίνησε να την παρενοχλεί όταν ήταν 9 ετών

Σχολεία: Γιατί κάποια Γυμνάσια στην Αττική δεν μπορούν να ανοίξουν

Δέκα μέτρα για να ξεμπλοκάρουν οι εκκρεμείς συντάξεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

Περισσότερα Εδω

Προηγούμενο άρθροΕπιδείνωση του καιρού από το απόγευμα της Κυριακής
Επόμενο άρθροΥπό κράτηση οι τρεις συλληφθέντες για τα 324 κιλά κοκαΐνης (video)