Μόλις 43 δευτερόλεπτα διαρκεί το μαγνητοσκοπημένο βιντεάκι ευαισθητοποίησης για το μελάνωμα που δημιούργησε το ΚΕΠ Υγείας και είναι σίγουρο ότι η πρόληψη σώζει ζωές. Εξάλλου αυτός είναι και ο βασικός σκοπός του θεσμού αυτού: η ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του πληθυσμού σε  θέματα υγείας και πρόληψης.

Το δημιούργησαν οι αρμόδιοι του ΚΕΠ Υγείας και το προωθεί το ΚΕΠ Υγείας Πανοράματος, το μοναδικό Κέντρο που λειτουργεί στον χώρο της Βόρειας Ελλάδας.

Το βίντεο περιλαμβάνει απαντήσεις σε ερωτήσεις όπως «τι είναι το μελάνωμα;» και ενημερώνει για τα συμπτώματα, αλλά και τους παράγοντες του κινδύνου του νοσήματος, όπως ο τύπος του δέρματος, το ηλιακό έγκαυμα, οι σπίλοι, το τεχνητό μαύρισμα, η έκθεση στον ήλιο και η οικογενειακή προϊστορία. Όσο για την πρόληψη συνιστάται σε όλους τους άνδρες και τις γυναίκες άνω των 20 ετών να κάνουν μια εξέταση και μια χαρτογράφηση σπίλων από ειδικό γιατρό και μια κλινική εξέταση ύποπτων σπίλων κάθε ένα χρόνο.

Να σημειωθεί ότι βασικός στόχος των ΚΕΠ Υγείας είναι η ενημέρωση όλων των πολιτών και η διοργάνωση προληπτικών εξετάσεων για 11 κύρια νοσήματα, που προτείνονται από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας και για τα οποία έχει αποδειχθεί με μελέτες πως η έγκαιρη προληπτική παρέμβαση και ανίχνευση τυχόν συμπτωμάτων κρίνεται αποτελεσματική και μπορεί να σώσει ζωές. Πρόκειται για τον Καρκίνο του παχέος εντέρου, τον Καρκίνο του τραχήλου της μήτρας, τον Καρκίνο του μαστού, τον Καρδιαγγειακό κίνδυνο, το Ανεύρυσμα κοιλιακής αορτής, τον Καρκίνο του προστάτη, το  Μελάνωμα, την Κατάθλιψη, την οστεοπόρωση, τη Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια  (ΧΑΠ) και την Άνοια.

ΠΗΓΗ: ΔΗΜΟΣ ΠΥΛΑΙΑΣ -ΧΟΡΤΙΑΤΗ

Μοιράσου το άρθρο:

Περισσότερα Εδω

Προηγούμενο άρθροΙστορικό χαμηλό στις ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις τους
Επόμενο άρθροΥΠΕΞ: Διάβημα για την τουρκική navtex