Μετά από μια διαδικασία δύσκολης αποκλιμάκωσης που ξεκίνησε όταν η Τουρκία είχε στραμμένο το βλέμμα στη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε. τον περασμένο Δεκέμβριο φαίνεται ότι διαμορφώνεται ένας «οδικός χάρτης», όπως σημείωσε ο διπλωματικός συντάκτης της ΕΡΤ Νίκος Μελέτης.

Ο «οδικός χάρτης» περιλαμβάνει την αποφυγή σοβαρών προκλήσεων επί του πεδίου, τους δύο γύρους των διερευνητικών επαφών, τις πολιτικές διαβουλεύσεις και έπεται η συνάντηση Ν. Δένδια – Μ. Τσαβούσογλου και «εφόσον υπάρξουν οι προϋποθέσεις, μπορεί να οδηγηθούμε και σε μία Συνάντηση Κορυφής».

Αυτές οι υψηλού επιπέδου πολιτικές επαφές από μόνες τους και αυτομάτως δεν λύνουν τα προβλήματα, είπε ο κ. Μελέτης. Όμως, πρόσθεσε, υπό προϋποθέσεις, διαμορφώνουν ένα στοιχειώδες κλίμα εμπιστοσύνης που είναι αναγκαίο και συμβάλλει στον διάλογο αλλά και γενικά στην αντιμετώπιση των προβλημάτων και στην αποφυγή κλιμάκωσης των κρίσεων.

Επισήμανε ότι για ένα μεγάλο διάστημα οι πολιτικές διμερείς σχέσεις βρίσκονται στο ναδίρ με υπαιτιότητα της Τουρκίας, υπενθυμίζοντας το τουρκο-λιβυκό μνημόνιο, τον Έβρο, το Oruc Reis. Εκτίμησε ότι η Άγκυρα δεν έχει αλλάξει ρότα, τονίζοντας ότι η Τουρκία έχει σοβαρούς λόγους για τη στάση αυτή που ακολουθεί και την πολιτική που υιοθετεί.

Περισσότερα Εδω

Προηγούμενο άρθρο«Θα επιστρέψω σύντομα και καλύτερος από ποτέ»
Επόμενο άρθροΜεικτές τάσεις στη διαμόρφωση των τιμών του πετρελαίου