Πολύ βαρύ είναι το κλίμα στη Μαλεσίνα και στο χωριό Καλαπόδι του Δήμου Λοκρών, δύο περιοχές που χτυπήθηκαν πολύ σκληρά από τον κορονοϊό, αφού σύμφωνα με τον δήμαρχο Λοκρών, Αθανάσιο Ζεκεντέ, μέχρι στιγμής μετρούν 12 νεκρούς. Οι δέκα από τους νεκρούς ήταν από τη Μαλεσίνα, μεταξύ των οποίων ένας 38χρονος κι ένας 44χρονος χωρίς υποκείμενα νοσήματα και οι δύο νεκροί από το Καλαπόδι, ένα χωριό που ζουν κυρίως ηλικιωμένοι.

Αυτήν τη στιγμή ξεπερνούν τους 50 οι άνθρωποι από τη Μαλεσίνα και το Καλαπόδι που νοσηλεύονται στα νοσοκομεία της Λαμίας, του Βόλου και της Λάρισας, γεγονός που δημιουργεί έντονους φόβους ότι ο αριθμός των νεκρών θα αυξηθεί. «Φοβάμαι ότι δεν έχουμε τελειώσει ακόμα με τον αριθμό των θυμάτων και το λέω αυτό με πολύ μεγάλη θλίψη. Πρώτα έφυγαν οι ηλικιωμένοι, οι οποίοι άντεξαν λιγότερο και στη συνέχεια άρχισαν να φεύγουν και οι νέοι άνθρωποι. Μάλιστα, ο 44χρονος δεν είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα. Έχασε τη ζωή του, επειδή άργησε να πάει στο νοσοκομείο, παρά τα συμπτώματα κορονοϊού που παρουσίασε», λέει στο ethnos.gr κ. Ζεκεντές.

Κατά τον ίδιο, η έντονη ανησυχία παραμένει στη Μαλεσίνα και στο Καλαπόδι, παρά το γεγονός ότι τις τελευταίες μέρες η κατάσταση βαίνει βελτιούμενη σε ό,τι αφορά το μέγεθος του επιδημιολογικού φορτίου και τον αριθμό των κρουσμάτων. «Στη μείωση του επιδημιολογικού φορτίου βοήθησαν τα πολύ αυστηρά υγειονομικά μέτρα που επιβλήθηκαν στην περιοχή μας. Η Μαλεσίνα ήταν για 16 μέρες αποκλεισμένη. Μέχρι και την Καθαρά Δευτέρα κανένας δεν μπορούσε να μπει και να βγει από την κωμόπολη των 4.000 κατοίκων. Το κλίμα είναι πολύ βαρύ λόγω των πολλών θανάτων, αλλά είναι σημαντικό ότι πλέον οι κάτοικοι προσέχουν περισσότερο», τονίζει ο κ. Ζεκεντές.

Οι αρνητές και ο γάμος
Όπως αναφέρει ο δήμαρχος Λοκρών, τα κρούσματα κορονοϊού άρχισαν να εντοπίζονται μαζικά από τις 22 Φεβρουαρίου ενώ στις 3 Μαρτίου καταγράφηκε ο πρώτος θάνατος. Είναι χαρακτηριστικό ότι μέχρι τις 22 Φεβρουαρίου στο Δήμο Λοκρών είχαν εντοπιστεί συνολικά 20 κρούσματα και έπειτα από τη συγκεκριμένη ημέρα ο αριθμός τους εκτοξεύτηκε στα 241, εκ των οποίων το 90% εντοπίστηκε στη Μαλεσίνα.

Κατά τον κ. Ζεκεντέ, η βασική αιτία διασποράς του ιού ήταν ότι υπήρχαν πολλοί αρνητές του κορονοϊού στην περιοχή, με αποτέλεσμα σε σημαντικό ποσοστό να μη γίνεται χρήση μάσκας και να μην τηρούνται τα μέτρα ασφαλείας, ενώ ένας γάμος με περίπου 200 άτομα έξω από την εκκλησία και άλλα 30 μέσα σε αυτήν αποτέλεσε το «κερασάκι στην τούρτα».

«Οι βασικές αιτίες που εκτινάχθηκε το επιδημιολογικό φορτίο στην περιοχή μας είναι η κόπωση του κόσμου, αλλά και το γεγονός ότι υπήρχαν πολλοί αρνητές του κορονοϊού και των μέτρων. Από πολλούς δε γινόταν χρήση μάσκας και σωστή αντισηψία. Πολλοί θεωρούσαν ότι ο κορονοϊός είναι μία απλή γρίπη. Ήταν, βέβαια και ο γάμος, ο οποίος αποτέλεσε το ‘’κερασάκι στην τούρτα’’. Ο γάμος τράβηξε τα βλέμματα περισσότερο επικοινωνία, οι βασικές αιτίες της διασποράς είναι οι δύο που ανέφερα προηγουμένως», τονίζει ο κ. Ζεκεντές.

Ο ίδιος εκφράζει και παράπονο για το γεγονός ότι οι εμβολιασμοί ξεκίνησαν πολύ αργά στην περιοχή του. Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά, ο πρώτος εμβολιασμός στο εμβολιαστικό κέντρο της Αταλάντης, έδρα του Δήμο Λοκρών, έγινε στις 16 Μαρτίου, δηλαδή περισσότερους από 2,5 μήνες μετά τον πρώτο εμβολιασμό στη χώρα. «Και μάλιστα, οι πρώτοι εμβολιασμοί στην περιοχή μας συνέπεσαν με την πριν από λίγες ημέρες ιστορία που προέκυψε με την Astrazeneca και τα εμβόλιά της, με αποτέλεσμα κάποιοι να μην πάνε να εμβολιαστούν. Δυστυχώς, οι εμβολιασμοί στην περιοχή μας ξεκίνησαν πολύ αργά. Η επαρχία, δυστυχώς, δεν αντιμετωπίζεται με ίσους όρους», υποστηρίζει ο κ. Ζεκεντές.

Κατά το δήμαρχο Λοκρών πλέον οι κάτοικοι της περιοχής είναι πολύ προσεκτικοί. «Μακάρι ο κόσμος να παραμείνει σε εγρήγορση και να συνεχίσει να τηρεί τα μέτρα και το επόμενο διάστημα», αναφέρει.

Προηγούμενο άρθροΦορολοταρία Φεβρουαρίου – ΑΑΔΕ: Έγινε η κλήρωση, δείτε αν κερδίσατε 1.000 ευρώ
Επόμενο άρθροΚορονοϊός: Δραματική η κατάσταση στα νοσοκομεία – Τι συνέβη στο Λαϊκό