Και τα «κορωνοχρέη» θα περιλαμβάνονται στον νέο νόμο για τη ρύθμιση οφειλών που ενεργοποιείται από την 1η Ιουνίου, τόνισε, μιλώντας στον ΘΕΜΑ 104,6, ο Ειδικός Γραμματέας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους, Φώτης Κουρμούσης. Πρόσθεσε, πως η ρύθμιση περιλαμβάνει όλα τα χρέη, δηλαδή όσα δημιουργήθηκαν πριν από δέκα χρόνια αλλά και της πανδημίας.

Επισήμανε επίσης, πως δεν μπορεί να χαθεί η περιουσία κάποιου αν ρυθμίσει τα χρέη του. Όπως εξήγησε, υπάρχουν δύο εναλλακτικές: Η πρώτη είναι να κρατήσει κάποιος την περιουσία του και να αποπληρώσει τα χρέη του σε βάθος 20ετίας. Η δεύτερη, να χάσει όλη την περιουσία και να διαγραφούν όλα τα χρέη. Ο οφειλέτης επιλέγει τη ρύθμιση που θέλει.

Παράλληλα, όπως είπε, δεν αποκλείεται να υπάρξει μια ξεχωριστή ρύθμιση αργότερα για τα χρέη της πανδημίας. Όπως σημείωσε υπάρχει σε εξέλιξη μια τέτοια συζήτηση η οποία θα αφορά για απευθείας ρυθμίσεις. Δηλαδή, ένας πιστωτής θα μπορεί να ρυθμίσει τα χρέη του προς την εφορία ή τον ΕΦΚΑ. Αυτό όμως, θα γίνει αφού ολοκληρωθεί η πανδημία.

Για τους πλειστηριασμούς, ο κ. Κουρμούσης ανέφερε ότι δεν γίνει γνωστό αν θα υπάρξει παράταση στη λήξη της προστασίας στις 31 Μαΐου και το ζήτημα εξαρτάται από την πορεία της πανδημίας.

Δεν αποκλείεται αύξηση του ιδιωτικού χρέους κατά 10% μετά την πανδημία

Μιλώντας για το ιδιωτικό χρέος, ο κ. Κουρμούσης, σημείωσε ότι πριν από την πανδημία και έπειτα από την δεκαετής οικονομική κρίση, το χρέος είχε φτάσει τα 234 δισ. ευρώ με οφειλές σε εφορία, ασφαλιστικά ταμεία και τράπεζες. Επίσης, εκτίμησε ότι δεν αποκλείεται το χρέος μετά την πανδημία να αυξηθεί κατά 10%. Εξήγησε ότι εν μέσω της πανδημίας, έγινε πάγωμα των χρεών λόγω των αναστολών.

Τέλος, είπε ότι ένα οριζόντιο κούρεμα χρεών έρχεται σε αντίθεση με τις Ευρωπαϊκές οδηγίες. Όμως, υπάρχει η δυνατότητα να εξετάζεται κάθε περίπτωση ξεχωριστά. Έτσι, αν διαπιστωθεί ότι υπάρχουν οι προϋποθέσεις, τότε μπορεί να γίνει κούρεμα χρέους.

Ειδήσεις σήμερα: 

Financial Times: Το σχέδιο «Ελλάδα 2.0» για το Ταμείο Ανάκαμψης είναι ένα από τα καλύτερα στην ΕΕ

Ξεκίνησε ο οριζόντιος εμβολιασμός στα νησιά με έως 10.000 κατοίκους

Πέθανε ο αρχιτέκτονας και ζωγράφος Δημήτρης Ταλαγάνης

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

Περισσότερα Εδω

Προηγούμενο άρθροΗ αποστολή της εθνικής ομάδας για το Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα
Επόμενο άρθροΠέθανε ο δημοσιογράφος Νίκος Ζαχαριάδης