Τέσσερα χρόνια μετά το ναυάγιο του Κραν Μοντανά και με χαμηλές προσδοκίες αρχίζει στη Γενεύη η άτυπη πενταμερής διάσκεψη για το Κυπριακό, υπό τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών. Ο Αντόνιο Γκουτέρες θα έχει χωριστές συναντήσεις με Νίκο Αναστασιάδη και Ερσίν Τατάρ, ενώ δεν θα υπάρχει παρουσία εκπροσώπων της Ευρωπαϊκής Ενωσης, μετά το βέτο της Τουρκίας, στο οποίο συμφώνησε και η Βρετανία.

Η Λευκωσία και η Αθήνα έχουν καθαρές θέσεις: λύση στην βάση των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας για διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία με μια κυριαρχία και μια ιθαγένεια, και συγχρόνως κατάργηση εγγυήσεων και απομάκρυνση των κατοχικών δυνάμεων», ενώ από την πλευρά της η Τουρκία θέλει να βάλει στο τραπέζι την λύση δυο κρατών.

Με ρεαλισμό και χαμηλές προσδοκίες προσέρχεται ο Νίκος Δένδιας στην άτυπη Διάσκεψη στη Γενευη, αλλά και με την ελπίδα ότι η νέα προσπάθεια επανέναρξης διακοινοτικού διαλόγου για το Κυπριακό δεν θα οδηγηθεί σε αδιέξοδο.

Κυβερνητικές πηγές επισημαίνουν στην ΕΡΤ την σημασία της απουσίας επίσημης εκπροσωπησης της ΕΕ στην άτυπη διάσκεψη για το Κυπριακό. Συγκεκριμένα λένε ότι αυτο το απότελεσμα δεν ήταν μόνο επιθυμία της Τουρκίας αλλά και της Τουρκοκυπριακής πλευράς, αλλά διαφαίνεται και απο την στάση που κράτησαν και οι Βρετανοί. Η Τουρκία έχει ως στόχο να οδηγηθούν και σε μια δευτερη άτυπη Διάσκεψη για το Κυπριακό μετά τη Σύνοδο του ΝΑΤΟ στις 14 Ιουνίου.

Στο περιθώριο της άτυπης διάσκεψης, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας θα έχει συνάντηση με τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη.

Περισσότερα Εδω

Προηγούμενο άρθροΤο σχέδιο για την επανεκκίνηση της κρουαζιέρας στα ελληνικά λιμάνια
Επόμενο άρθροΑπόψε η πρώτη μάχη της Ρεάλ με την Τσέλσι για τα ημιτελικά!