Πυρετός διαβουλεύσεων επικρατεί στη Γενεύη, στην Άτυπη Πενταμερή Διάσκεψη για το Κυπριακό, με στόχο να αποφευχθεί ένα νέο αδιέξοδο. Αθήνα και Λευκωσία υπογράμμισαν την ανάγκη επίλυσης στη βάση των αποφάσεων του ΟΗΕ, δηλαδή Δικοινοτική, Διζωνική Ομοσπονδία, ενώ Άγκυρα και ψευδοκράτος επέμειναν στη λύση δύο κρατών. Πάντως, ανοιχτό είναι το ενδεχόμενο μιας παράτασης των εργασιών της Πενταμερούς έως την Μεγάλη Παρασκευή.

Στην αναχαίτιση των μαξιμαλιστικών επιδιώξεων Άγκυρας και Κατεχομένων αποδύθηκαν Αθήνα και Λευκωσία κατά τον πρώτο γύρο της Άτυπης Πενταμερούς για το Κυπριακό.

Στον κύκλο των επαφών, με τις κατ’ ιδίαν συναντήσεις, το δείπνο αλλά και στην ολομέλεια της Διάσκεψης, έγινε ξεκάθαρο ότι δεν υπάρχουν περιθώρια για αλλαγή πλεύσης, με επίλυση που θα αντανακλά και τις προβλέψεις του ευρωπαϊκού κεκτημένου, κατάργηση των εγγυήσεων αλλά και προσήλωση στο μοντέλο της Διζωνικής – Δικοινοτικής Ομοσπονδίας, όπως επαναβεβαιώθηκε και από τη βρετανική διπλωματία.

Ερωτηθείς από δημοσιογράφο του Γαλλικού Πρακτορείου, εάν μπορεί να υπάρξει άλλη λύση πέραν αυτής των δυο κρατών, ο επικεφαλής του ψευδοκράτους Ερσίν Τατάρ απάντησε με την χαρακτηριστική κίνηση με τα υψωμένα δυο δάχτυλα, με την οποία έδειξε ότι η πυξίδα Κατεχόμενων και Άγκυρας είναι προσανατολισμένη στο αδιέξοδο. Στην κίνηση αυτή ήρθε ως απάντηση ο πάγος που – σύμφωνα με τη Λευκωσία -έβαλε ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες στη λύση των δυο κρατών.

«Η Τουρκία έφερε και την ευθύνη στο Κραν Μοντανά, η Τουρκία θα την φέρει και τώρα. Γιατί η Τουρκία είναι αυτή που παρεκκλίνει από το διεθνές πλαίσιο επίλυσης του Κυπριακού, όπως έχει διαμορφωθεί από τα ψηφίσματα του ΟΗΕ» σχολίασε ο διεθνολόγος Αλέξανδρος Δεσποτόπουλος.

Όπως μεταδίδουν προς την ΕΡΤ πηγές από την κυπριακή κυβέρνηση, ο Αντόνιο Γκουτέρες κατέστησε σαφές ότι η συγκεκριμένη πρόταση βρίσκεται εκτός των ορίων της εντολής του. Ξεκαθάρισε ότι δεν θα γίνει αποδεκτή από τη διεθνή κοινότητα και επιπλέον ότι οι συζητήσεις για την επίλυση του προβλήματος δεν μπορεί να γίνουν από μηδενική βάση.

«Η Τουρκία αν δεν πάρει μια λύση που είναι κομμένη και ραμμένη στα μέτρα της, δηλαδή στη λογική της αναγνώρισης των τετελεσμένων γεγονότων και έναν ευδιάκριτο ρόλο για την τουρκοκυπριακή κοινότητα, θα πηγαίνουμε από ναυάγιο σε ναυάγιο» τόνισε ο διεθνολόγος Νίκος Παούνης.

Στο κείμενο της τουρκοκυπριακής πρότασης που έχει στη διάθεσή της η ΕΡΤ, ο ψευδοηγέτης των Κατεχόμενων, ζητά τη διασφάλιση της εγγενούς ισότητας της κυριαρχίας των μερών και ισότιμο καθεστώς σε διεθνές επίπεδο με ψήφισμα από το Συμβούλιο Ασφαλίας του ΟΗΕ. Αποδέχεται περιορισμένη εμπλοκή της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις συζητήσεις και μόνο από τη θέση του παρατηρητή και την τελική επικύρωση της συμφωνίας με δημοψήφισμα.

«Εμείς δεν αλλάζουμε θέση, ούτε πρόκειται να αλλάξουμε. Εξηγήσαμε ότι από τότε έχουν αλλάξει πολλά και έχουν αλλάξει συνθήκες…» σημείωσε ο Ερσίν Τατάρ.

Αποστολή στη Γενεύη: Νίκος Μελέτης

Ρεπορτάζ: Γιώργος Παπακωνσταντίνου

Περισσότερα Εδω

Προηγούμενο άρθροΠροπονήθηκε ο Μπρούνο, ατομικό για Μήτρογλου και Μπερτόγλιο
Επόμενο άρθροΟι ενδεκάδες των δύο ομάδων