Τις αντιδράσεις της αντιπολίτευσης και συνδικαλιστικών  οργανώσεων εργαζομένων έχει προκαλέσει το νομοσχέδιο για τις  αλλαγές  στις εργασιακές σχέσεις  που τίθεται σε δημόσια διαβούλευση. Νέα συγκέντρωση διαμαρτυρίας, στις 07:00 το απόγευμα, έξω από το Υπουργείο Εργασίας, έχει προγραμματίσει το ΠΑΜΕ.

Κύριο αίτημα των εργαζομένων είναι η επαναφορά επικαιροποιημένου σχεδίου νόμου στη βάση αυτού που είχαν καταθέσει στα κόμματα της Βουλής, 536 σωματεία και αφορούσε σε Συλλογικές Συμβάσεις, μισθό, ωράριο, εργασιακές σχέσεις.

Η διευθέτηση του χρόνου εργασίας είτε με ατομική είτε με συλλογική διαπραγμάτευση είναι σε βάρος των εργαζομένων, επισήμανε στην ΕΡΤ, το μέλος της ΕΓ του ΠΑΜΕ  Αλ. Περράκης,  τονίζοντας πως η κυβέρνηση έρχεται να καταργήσει μία κατάκτηση που ισχύει στο Ελληνικό Δίκαιο με βάση την πρώτη διεθνή σύμβαση από το 1920 και απαγορεύει να ανταλλάσσει ο εργαζόμενος την εργασία του με οτιδήποτε άλλο εκτός μισθού. Η κυβέρνηση, είπε,  δίνει το δικαίωμα στον εργοδότη να αναγκάζει τον εργαζόμενο να δουλεύει 10ωρα ή 12ωρα και να τα ανταλλάσσει με ρεπό ή άδεια, με βάση τις ανάγκες της επιχείρησης. Τόνισε μάλιστα ότι οι νέες ρυθμίσεις εξαιρούν το κεκτημένο δικαίωμα του διαλλείματος εργασίας.

Επιπλέον ανέφερε ότι επιχειρείται να εμποδιστεί η συνδικαλιστική δράση και το δικαίωμα στην απεργία, βασιζόμενο και σε προηγούμενους νόμους του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΡΙΖΑ , καθώς οι ρυθμίσεις του νομοσχεδίου επιβάλλουν την  κατάθεση στοιχείων των εργαζομένων από τις συνδικαλιστικές οργανώσεις στο υπ. Εργασίας και όχι στα δικαστήρια όπως  μέχρι σήμερα. Επισήμανε δε ότι σε ορισμένους κλάδους  ζητείται να εργάζεται το 30% του προσωπικού αλλά ως προσωπικό ασφαλείας  που σκοπό είχε την προστασία της επιχείρησης

Με τη σειρά του ο Γενικός Γραμματέας της ΓΣΕΕ Νίκος Κιουτσούκης  επισήμανε  ότι κανείς  δεν μπορεί να αμφισβητήσει ότι κάποιες από τις διατάξεις δεν είναι θετικές για τους εργαζόμενους. Χαρακτήρισε το νομοσχέδιο πολύ σοβαρό και εστίασε σε θετικές διατάξεις  του νομοσχεδίου  και ειδικότερα της ανεξαρτησίας του σώματος της Επιθεώρησης Εργασίας  που θα λειτουργήσει ως ανεξάρτητος φορέας , από τις πολιτικές επιλογές του εκάστοτε υπουργού.

Ο κ.Κιουτσούκης χαρακτήρισε ως πλήγμα για τους εργαζόμενους, την ατομική διευθέτηση με τον εργοδότη του χρόνου εργασίας, που ανατρέπει ρυθμίσεις περί συλλογικών διαπραγματεύσεων του «εμβληματικού» νόμου 1876/90, όπως τον χαρακτήρισε.

Στάθηκε ακόμη στο ότι δίνεται η δυνατότητα ακύρωσης  δικαστικής απόφασης σε περίπτωση παράνομης και καταχρηστικής απόλυσης εργαζόμενου.  Ο κ. Κιουτσούκης διατύπωση την άποψη ότι έτσι θα ανοίξει μια βιομηχανία απολύσεων, επικαλούμενος μάλιστα την πρακτική επιχειρηματιών που με πλαστές μηνύσεις απέλυαν εργαζόμενους.

Ως τρίτο θέμα που εγείρεται με τις ρυθμίσεις του νομοσχεδίου το θέμα των αποφάσεων από τα συνδικάτα για απεργιακές κινητοποιήσεις. Δεν είναι δυνατό, τόνισε ο κ.Κιουτσούκης  να λαμβάνεται κατά πλειοψηφία απόφαση για απεργία   και ο νόμος να προβλέπει ακύρωση της κινητοποίησης επειδή θέλουν να εργαστούν οι μειοψηφούντες εργαζόμενοι.

Ο κ.Κιουτσουκής  διευκρίνισε ωστόσο ότι η παράταξη του (ΔΑΚΕ) είναι θετικά διακείμενη και ως προς τα ηλεκτρονικά μητρώα και  ως προς την ηλεκτρονική κάρτα εργασίας  ενώ  ξεκαθάρισε ότι η ηλεκτρονική ψήφος είναι χρήσιμη μόνο όταν δεν μπορούν να πραγματοποιηθούν Γενικές Συνελεύσεις των εργαζομένων από βίαιές κωλυσιεργίες και ενέργειες. Επισήμανε δε πως ηλεκτρονική ψηφοφορία από μη μέλη των συνδικάτων δεν μπορεί να ισχύσει. Εκτός αν εισαχθεί διάταξη που να προβλέπει ότι όλοι οι εργαζόμενοι σε μια επιχείρηση  είναι αυτοδίκαια και μέλη του συνδικάτου.

 

Περισσότερα Εδω

Προηγούμενο άρθροΟι πλουσιότεροι των πλουσίων στην F1
Επόμενο άρθροRealme 8 5G: H συσκευή για να αξιοποιήσεις τις 5G ταχύτητες χωρίς να πληρώσεις μία… περιουσία