Την πεποίθησή τους ότι τα κράτη – μέλη της Ευρωζώνης έχουν καταγράψει σημαντική πρόοδο τους τελευταίους μήνες για την αντιμετώπιση των οικονομικών προκλήσεων της πανδημίας, τόσο λόγων των προγραμμάτων εμβολιασμού, όσο και των μέτρων που έχουν λάβει τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα, εξέφρασαν οι εκπρόσωποι του Eurogroup μετά την δια ζώσης συνάντησή τους στη Λισαβόνα.
Ο Πασκάλ Ντόναχιου, ο πρόεδρος του «κονκλάβιου» των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης τόνισε, παρά ταύτα, ότι οι προκλήσεις που έχουν να αντιμετωπίσουν τα κράτη – μέλη στο προσεχές μέλλον είναι σημαντικές, καθώς οι πληγές που άφησε η πανδημία στις κοινωνίες, τους πολίτες και τις επιχειρήσεις είναι δύσκολο να επουλωθούν άμεσα. «Όλοι οι υπουργοί (σ.σ. Οικονομικών της Ευρωζώνης) και όλα τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα έχουν δεσμευτεί να επιτύχουν μια ανάκαμψη που θα πρέπει να είναι βιώσιμη, σίγουρη και που θα επιτρέψει στις κοινωνίες μας να ανακάμψουν από τις επιπτώσεις αυτής της πανδημίας. Αναγνωρίζουμε ότι πρέπει να γίνουν πολλά ακόμα σε αυτό το ταξίδι, αλλά θα συνεχίσουμε με οικονομικές πολιτικές που υποστηρίζουν τις οικονομίες μας, παράλληλα με την επιτάχυνση του προγράμματος εμβολιασμού», τόνισε ο κ. Ντόναχιου.

Τα προβλήματα στην αγορά εργασίας αναμένεται να διαρκέσουν αρκετό καιρό ακόμη

Από την πλευρά του ο Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Πάολο Τζεντιλόνι σημείωσε ότι μετά την ύφεση που καταγράφηκε το τελευταίο τρίμηνο του 2020 και το πρώτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους, βλέπουμε πολύ ενθαρρυντικά στοιχεία καθώς οι εαρινές προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κάνουν λόγο για ανάκαμψη 4,4% στην Ευρωζώνη, η οποία θα επανέλθει στα επίπεδα του 2019 στο πρώτο τρίμηνο του επόμενου έτους. Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά ο Επίτροπος Τζεντιλόνι, ο μηχανισμός SURE της Κομισιόν κάλυψε περίπου το 20% της απασχόλησης στην ΕΕ, ωστόσο τα προβλήματα στην αγορά εργασίας αναμένεται να διαρκέσουν αρκετό καιρό ακόμη.

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Κριστίν Λαγκάρντ υπογράμμισε ότι το ζήτημα μη εξυπηρετούμενων δανείων αποτελεί ένα βασικό πρόβλημα σε ολόκληρη την Ευρωζώνη, λέγοντας μάλιστα ότι η ΕΚΤ περιμένει να δει περισσότερες πτωχεύσεις επιχειρήσεων τους επόμενους μήνες, ωστόσο σημείωσε ότι βρισκόμαστε σε διαδικασία ανάκαμψης και το 2022 θα επιστρέψουμε στα μεγέθη του 2019

Αποκλίσεις στον ρυθμό ανάπτυξης των κρατών – μελών

Ο Κλάους Ρέγκλινγκ, ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) χαρακτήρισε ισορροπημένες τις προβλέψεις της Κομισιόν αλλά έδωσε ιδιαίτερη βαρύτητα στις αποκλίσεις που θα καταγράψουν τα κράτη – μέλη της Ευρωζώνης στους ρυθμούς ανάπτυξης

Αξίζει να σημειωθεί ότι στο αποψινό Eurogroup οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης έλαβαν και ασχολήθηκαν με μια ενδελεχή ανάλυση του Ινστιτούτου Bruegel στις Βρυξέλλες, το οποίο υπογραμμίζει ότι η πρώτη προτεραιότητα των κρατών – μελών της Ευρωζώνης θα πρέπει μεν να είναι η αντιμετώπιση της πανδημίας αλλά οι αρμόδιες κυβερνήσεις και τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα θα πρέπει επίσης να μην βιαστούν να επαναφέρουν την πρόωρη δημοσιονομική αυστηρότητα, καθώς χρειάζεται επιπλέον στήριξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων μέσω των εθνικών προϋπολογισμών.

Ειδήσεις σήμερα:

Νισιόκα-Τσιτσιπάς 0-2: Στους «4» στο Lyon Open ο Στέφανος

ΕΜΑ: «Όχι» στη δεύτερη δόση του AstraZeneca αν εμφανιστούν θρομβώσεις

Πέτρος Φιλιππίδης: Τι κατέθεσε η σύζυγός του Ελπίδα για τις καταγγελίες εις βάρος του

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

Περισσότερα Εδω

Προηγούμενο άρθροΣτην τελική φάση του Κυπέλλου η ΑΕΚ, 13-12 τον Πανιώνιο στα πέναλτι
Επόμενο άρθρο«Πρόκληση το ματς με τον Μουζέτι»