«Δεν υπάρχει κάποιο αξιοσημείωτου μεγέθους αντιεμβολιαστικό κίνημα στην Ελλάδα. Αυτό φαινόταν ήδη από τον περασμένο Δεκέμβριο», τόνισε στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και στην εκπομπή «Καθρέφτης» με τον Χρήστο Μιχαηλίδη, ο Θοδωρής Γεωργακόπουλος, διευθυντής Περιεχομένου της διαΝΕΟσις ,παρουσιάζοντας τα στοιχεία έρευνας για τη στάση των Ελλήνων απέναντι στην πανδημία και τον εμβολιασμό.

Όπως είπε, υπάρχει καθολική αποδοχή των εμβολίων, καθώς το 94,4% των Ελλήνων θεωρεί ότι το εμβόλιο σώζει ζωές. Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι τον Σεπτέμβριο του 2020, το 42% έλεγε «Όχι» στα εμβόλια, και τώρα το ποσοστό αυτό έχει περιοριστεί στο 11%, καθώς ξεκίνησε η διαδικασία του εμβολιασμού, εγκρίθηκαν τα εμβόλια από τους αρμόδιους φορείς, αποδείχθηκε και στην πράξη ότι είναι ασφαλή και αποτελεσματικά και η στάση των πολιτών άλλαξε.

«Η έρευνα αποτυπώνει μια πραγματικότητα η οποία είναι πιο αισιόδοξη από αυτό που βλέπουμε στην πράξη στα νούμερα. Δηλαδή στους άνω των 65, ξέρουμε από τις ανακοινώσεις της επιτροπής ότι 30% δεν έχουν εμβολιαστεί ακόμα, από αυτούς, 2 στους 3, απαντούν στη δική μας έρευνα ότι θα κάνουν «σίγουρα ναι», σε ποσοστό 66%. Βλέπουμε λοιπόν, μια πολύ θετική στάση που δημιουργεί μια αισιοδοξία ότι τελικά θα καταφέρουμε να φτάσουμε τα υψηλά νούμερα που θέλουμε, την ώρα που 1,5 δισ. άνθρωποι έχουν εμβολιαστεί παγκοσμίως», είπε χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με την έρευνα, 8 στους 10 Έλληνες φοβούνται τον κορονοϊό, καθώς θεωρούν ότι είναι μια σοβαρή απειλή. 1 στους 2 θεωρεί ότι είναι πολύ πιθανό να μολυνθεί σε ποσοστό μάλιστα μεγαλύτερο τον Μάιο του 2021 σε σχέση με τον Σεπτέμβριο του 2020, τότε το 32% θεωρούσαν ότι μπορεί να προσβληθούν από τον ιό. Στην ερώτηση εάν κινδυνεύουν σε περίπτωση που προσβληθούν από τον κορονοιό, 2 στους 3 απαντούν καταφατικά.

«Σε συνδυασμό με το ότι αυξάνεται ο αριθμός των ανθρώπων που έχουν κολλήσει, 6% πλέον, και στο 13% οι άνθρωποι που κάποιος στο νοικοκυριό τους έχει νοσήσει, δείχνει ότι είναι ένα φαινόμενο που το παίρνουμε σοβαρά, αναγνωρίζουμε ότι υπάρχει υγειονομικός κίνδυνος. Οπότε, η απάντηση σε αυτό με τον εμβολιασμό και με τις πολύ θετικές τάσεις απέναντι στον εμβολιασμό, είναι κάτι το σημαντικό», τόνισε ο κ.Γεωργακόπουλος.

Εν τω μεταξύ, σε ποσοστό 98% οι Έλληνες δηλώνουν ικανοποιημένοι με την διαδικασία εμβολιασμού και αυξάνεται η ικανοποίηση, όσο περνάει ο καιρός, με τον ρυθμό των εμβολιασμών. Σε σχέση με χώρες όπως η Γερμανία, όπου η διαδικασία δεν ήταν εύκολη, ακούγονταν περιπτώσεις για πολίτες που έφταναν σε αναμονή στο τηλέφωνο έως και μια ώρα για να κλείσουν ραντεβού, αυτό μπορεί να δημιουργεί αρνητικές τάσεις, ενώ σε εμάς το γεγονός ότι είναι μια ανώδυνη διαδικασία που δεν χρειάζεται ο πολίτης να το σκεφτεί πάρα πολύ, παίζει ρόλο ως ένα λιγότερο εμπόδιο. Σε επίπεδο απαντήσεων και όσο αφορά στα μέτρα προστασίας, μάσκες, αποστάσεις, πλύσιμο χεριών, και εκεί υπάρχει καθολική αποδοχή.

Περισσότερα Εδω

Προηγούμενο άρθροΠομάκοι στο Πρώτο: Είμαστε Έλληνες πολίτες – Ανεπιθύμητος στη Θράκη ο Τσαβούσογλου (audio)
Επόμενο άρθροMeteo: Σχεδόν 500 καιρικά επεισόδια με 232 θύματα από το 2000 έως σήμερα