Μέτρα πρόληψης και προστασίας των παιδιών που φιλοξενούνται σε δομές ανηλίκων, προβλέπονται σε  νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας και  Κοινωνικών υποθέσεων, που τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση. Για πρώτη φορά στο ελληνικό δίκαιο, οι διατάξεις ορίζουν ότι, για να προσληφθεί κάποια ή κάποιος στις δομές αυτές, θα πρέπει να καταθέσει λευκό ποινικό μητρώο. Παράλληλα δίνεται δικαίωμα προσωπικού βοηθού σε ΑμεΑ.

Ο θεσμός του προσωπικού βοηθού ξεκινά πιλοτικά το 1ο τρίμηνο του 2022 σε επιλεγμένα γεωγραφικά τμήματα της χώρας. H πολιτεία αναλαμβάνει το κόστος,  αλλά την επιλογή του κάθε βοηθού θα την κάνουν οι ίδιοι οι άνθρωποι με αναπηρία.

Σε αυτό το πρώτο στάδιο, δικαίωμα προσωπικού βοηθού θα έχουν όλοι οι ανάπηροι, ανεξαρτήτως είδους αναπηρίας.

Η υφυπουργός Δόμνα Μιχαηλίδου δήλωσε πως ο θεσμός ξεκινά πιλοτικά με 1000 προσωπικούς βοηθούς για το α τρίμηνο του 2022 και άλλους 1000 για το πρώτο τρίμηνο του 2023. Τα χρήματα για την πιλοτική εφαρμογή του θεσμού του προσωπικού βοηθού έχουν εξασφαλισθεί από το ταμείο ανάκαμψης

Οι εργαζόμενοι σε δομές παιδικής προστασίας θα προσλαμβάνονται μόνο εάν έχουν λευκό ποινικό μητρώο, ενώ προβλέπεται ένας μηχανισμός καταγραφής και παρακολούθησης των καταγγελιών παιδικής κακοποίησης.

Σύμφωνα με τις ρυθμίσεις του νομοσχεδίου, σε κάθε δομή θα ορίζεται ένας υπεύθυνος προστασίας ανηλίκων. Θα προωθεί στην εισαγγελία ανηλίκων και την αστυνομία κάθε καταγγελία, ακόμα κι αν είναι προφορική ή ανώνυμη. Επίσης στα καθήκοντα του  είναι και η υποβολή ετήσιων εκθέσεων στο εθνικό σύστημα καταγραφής και παρακολούθησης αναφορών που θα συσταθεί στο εθνικό κέντρο κοινωνικής αλληλεγγύης.

Εξ άλλου, σήμερα  Τρίτη 24 Αυγούστου, ξεκινούν οι εγγραφές των παιδιών με βάουτσερ στους δημοτικούς και ιδιωτικούς βρεφονηπιακούς σταθμούς.

Ρεπορτάζ: Μαρίνα Δεμερτζιάν

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

Περισσότερα Εδω

Προηγούμενο άρθροΠέντε λόγοι για τους οποίους το τείχος ανοσίας είναι δύσκολο να επιτευχθεί
Επόμενο άρθροΤι θα συμβεί στο μέλλον με τις μεταλλάξεις του ιού;