Με πτώση τερμάτισαν οι ευρωπαϊκές αγορές την τελευταία συνεδρίαση του καλοκαιριού, καθώς το κλίμα επηρέασαν τα νέα από το μέτωπο του πληθωρισμού στην ευρωζώνη που έκανε άλμα δεκαετίας, υπερβαίνοντας τις προβλέψεις της αγοράς.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx600 έκλεισε με απώλειες της τάξης του 0,38% στις 470,88 μονάδες. Σε μηναία όμως βάση ο Αύγουστος ήταν ένας θετικός μήνας με κέρδη 1% και μάλιστα ο έβδομος συνεχόμενος μήνας κερδοφορίας για τον Stoxx600, κόντρα στην παράδοση που θέλει ο τελευταίος μήνας του καλοκαιριού να είναι πιο υποτονικός λόγω των θερινών διακοπών.

Ο FTSE 100 στο Λονδίνο σημείωσε πτώση 0,4 % στις 7.119,7 μονάδες, ο γερμανικός DAX 30 απώλειες 0,33% και έκλεισε στις 15.835,09 μονάδες και ο CAC 40 στο Παρίσι υποχώρησε κατά 0,11% στις 6.680,18 μονάδες. Με πτώση έκλεισε στην περιφέρεια και ο FTSE MIB στο Μιλάνο, κάθως τερμάτισε στις 26.009,29 μονάδες (-0,06%).

Τον πτωτικό τόνο στις ευρωπαϊκές αγορές έδωσε η ανακοίνωση για την πορεία του πληθωρισμού στην ευρωζώνη. Ο δείκτης τιμών καταναλωτή αυξήθηκε 3% τον Αύγουστο, από 2,2% τον Ιούλιο, υπερβαίνοντας τις προβλέψεις της αγοράς, ενώ ο δομικός πληθωρισμός –που εξαιρεί την ενέργεια και τα τρόφιμα- αυξήθηκε κατά 1,6%, το υψηλότερο ποσοστό από το 2012.

Οι επενδυτές επίσης επηρεάστηκαν και από τα νέα για τη βιομηχανική παραγωγή στην Κίνα, καθώς ο μη παραγωγικός PMI μειώθηκε σε 47,5, σηματοδοτώντας συρρίκνωση για πρώτη φορά από τις αρχές του 2020.

Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού η αμερικάνικη κεφαλαιαγορά ξεκίνησε με αρνητικό πρόσημο, με τους κυριότερους δείκτες στο κόκκινο, στη συνέχεια η εικόνα της αγοράς είναι μικτή. Πέρα από τις όποιες διακυμάνσεις αναμένεται ο Αύγουστος να είναι «θερμός» σε επίπεδα κερδών και για το αμερικάνικο χρηματιστήριο.

Επιστρέφοντας στην Ευρώπη, η μετοχή της βελγικής εταιρείας Galapagos έκλεισε με κέρδη 7%, μετά την ανακοίνωση αποχώρησης του CEO. Στο χρηματιστήριο του Λονδίνου, η μετοχή της GlaxoSmithKline υποχώρησε 1% μετά τα νέα ότι το εμβόλιο για την Covid19 μπαίνει στο τελευταίο στάδιο δοκιμών.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Περισσότερα Εδω

Προηγούμενο άρθροΈκλεισε στον Παναθηναϊκό ο Παλάσιος
Επόμενο άρθροWall Street – Kόκκινη αυλαία σε έναν ισχυρά κερδοφόρο Αύγουστο