Δεν παύει η λειτουργία του ναυτικού και λαογραφικού μουσείου της Αγίας Κυριακής Τρικερίου στο ιστορικό μονοθέσιο δημοτικό σχολείο, ξεκαθαρίζει ο δήμαρχος Νοτίου Πηλίου Μιχάλης Μιτζικός, απαντώντας στις καταγγελίες του σωματείου που λειτουργεί το συγκεκριμένο μουσείο. Ωστόσο, επιβεβαιώνει ότι χώρο του δημοτικού σχολείου ζήτησε προσωρινά ο αρχηγός του Λιμενικού Σώματος μέχρι να βρεθεί οριστική λύση για την εγκατάσταση του τοπικού λιμενικού σταθμού, καθώς θεωρεί δημόσιο συμφέρον την παραμονή του σταθμού στην Αγία Κυριακή. «Θεωρώ σωστή την απόφαση της παραχώρησης του μισού χώρου του σχολείου για την προσωρινή εγκατάσταση του λιμενικού σταθμού» δήλωσε ο κ. Μιτζικός και ξεκαθάρισε πως δεν τίθεται θέμα παύσης λειτουργίας του μουσείου.

Το σωματείο «Οι φίλοι του Ναυτικού και Λαογραφικού Μουσείου Αγίας Κυριακής Τρικερίου» εκφράζουν φόβους για την απομάκρυνση του ναυτικού και λαογραφικού μουσείου από το παλιό δημοτικό σχολείο της Αγίας Κυριακής Τρικερίου, με σκοπό να στεγαστεί ο τοπικός λιμενικός σταθμός.

Το δημοτικό διαμέρισμα του Τρικερίου χαρακτηρίστηκε στις 21 Σεπτεμβρίου του 2016 ως ιστορική έδρα του δήμου Νοτίου Πηλίου εξαιτίας του ιστορικού ρόλου των κατοίκων και της περιοχής στην Επανάσταση του 1821. Όταν ακόμα ήταν καποδιστριακή κοινότητα, έλαβε από το πρόγραμμα ΟΠΑΑΧ 150.000 ευρώ της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την αναπαλαίωση του δημοτικού σχολείου της Αγίας Κυριακής ώστε να μετατραπεί αποκλειστικά σε μουσειακό χώρο. Το 2018 ιδρύθηκε το σωματείο «Οι φίλοι του ναυτικού λαογραφικού μουσείου Αγίας Κυριακής Τρικερίου» το οποίο συγκέντρωσε περισσότερα από 1000 εκθέματα ναυτικού και λαογραφικού ενδιαφέροντος αλλά και παλιά θρανία και βιβλία που έμειναν όσο λειτουργούσε το μονοθέσιο δημοτικό σχολείο της Αγίας Κυριακής (1918-1998). Σύμφωνα με τους εκπροσώπους του σωματείου, η προηγούμενη δημοτική αρχή παραχώρησε το χώρο στο σωματείο για πέντε χρόνια προκειμένου να λειτουργεί το μουσείο.

Ωστόσο, το 2019 η νέα δημοτική αρχή πήρε απόφαση για απομάκρυνση του σωματείου από το χώρο και κατά συνέπεια παύση λειτουργίας του σωματείου, η οποία ακυρώθηκε, ενώ επανήλθε με νέα απόφαση σύμφωνα με την οποία ζητά την απομάκρυνση του συλλόγου από τη μία από τις δύο συνολικά αίθουσες του κτιρίου προκειμένου να στεγαστεί ο τοπικός λιμενικός σταθμός. Μάλιστα, το σωματείο αναφέρει πως η τελευταία απόφαση του δημοτικού συμβουλίου στηρίζεται σε ψευδές έγγραφο του λιμενικού τμήματος της Αγίας Κυριακής το οποίο ζητάει την παραχώρηση του εκθετηρίου ή μέρος αυτού ισχυριζόμενο πως το μουσείο δε λειτουργεί κάτι στο οποίο τα μέλη του σωματείου απαντούν με το βιβλίο επισκεπτών. Το σωματείο του μουσείου υποστηρίζει πως το επιχείρημα της λιμενικής αρχής ότι δεν υπάρχουν κτίρια προς ενοικίαση δεν ευσταθεί και πως η τοπική κοινότητα διαθέτει δύο κατάλληλα κτίρια ενώ επισημαίνει πως δεν διευκρινίζεται εάν η κτηματική υπηρεσία έχει ολοκληρώσει τις νόμιμες διαδικασίες.

Σύμφωνα με τη διοίκηση του σωματείου, κανένα μέλος του δεν κλήθηκε στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου κατά την οποία πάρθηκε η απόφαση απομάκρυνσης προκειμένου να δώσουν τα δικά τους επιχειρήματα. Επίσης, τα μέλη του σωματείου τονίζουν πως σε περίπτωση που καταργηθεί ο μουσειακός χώρος, τα χρήματα πρέπει να επιστραφούν στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Προηγούμενο άρθροΠαραλλαγή Όμικρον – Σε στενή επιτήρηση για νέα κρούσματα 3 περιοχές της Ελλάδας
Επόμενο άρθροΜητσοτάκης – Προκλητική η Τουρκία στην ΑΟΖ της Κύπρου – Εξαιρετικές όσο ποτέ οι σχέσεις μας με το Ισραήλ