Έληξε χθες χωρίς την παραμικρή παρέμβαση η προθεσμία υλοποίησης του έργου ΕΠΕΚΤΑΣΗ ΔΙΚΤΥΟΥ ΠΟΔΗΛΑΤΟΔΡΟΜΩΝ ΣΤΟΝ ΑΣΤΙΚΟ ΙΣΤΟ ΒΟΛΟΥ – ΝΕΑΣ ΙΩΝΙΑΣ καθώς ο εργολάβος στον ένα χρόνο της σύμβασης δεν μπορούσε να εκτελέσει εργασίες στις περιοχές της μελέτης λόγω εργασιών της ΔΕΥΑΜΒ για την αντικατάσταση του δικτύου ύδρευσης.

Ο προγραμματισμός των δύο έργων στις ίδιες περιοχές, φαίνεται πως δεν εκτίμησε πιθανές καθυστερήσεις στα έργα ύδρευσης, με συνέπεια η αντικατάσταση του δικτύου ύδρευσης σε συνοικίες του Βόλου και της Νέας Ιωνίας να βγαίνει εκτός χρονοδιαγραμμάτων και να προκαλεί ντόμινο αρνητικών συνεπειών στους ποδηλατόδρομους.

Η εικόνα του οργασμού εργασιών που θέλει να σχηματίσει η Δημοτική Αρχή στο υπόλοιπο της θητείας της μέχρι τις Δημοτικές εκλογές, αντιμετωπίζει κινδύνους ακόμη και απώλειας χρηματοδοτήσεων έργων τα οποία κινδυνεύουν να μην υλοποιηθούν μέχρι το 2023 οπότε και λήγει το ΕΣΠΑ.

Ενδεικτικά το έργο της επέκτασης των ποδηλατοδρόμων σε Βόλο και Νέα Ιωνία, ενταγμένο από τις 18 Ιουλίου 2019 στο ΠΕΠ Θεσσαλίας 2014-2020, βρίσκεται σε οριακό σημείο και η ανάδοχος εταιρεία ζήτησε έναν χρόνο παράταση μέχρι τις 14 Δεκεμβρίου του 2022.

Ωστόσο στην ίδια εισήγηση προς την Οικονομική Επιτροπή αναφέρεται πως τα έργα αντικατάστασης του δικτύου ύδρευσης, θα συνεχιστούν μέχρι τέλους του 2022 θέτοντας εν αμφιβόλω τη δυνατότητα έναρξης των εργασιών για τους ποδηλατόδρομους.

Αναφέρεται σχετικά:

Με το αρ. πρωτ. 4263/12-05-2021 έγγραφό της η Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης – Αποχέτευσης Μείζονος Βόλου μας ενημέρωσε σχετικά με τον προγραμματισμό εκτέλεσης εργασιών αρμοδιότητας της ΔΕΥΑΜΒ σε τμήματα του νέου δικτύου ποδηλατοδρόμων που πραγματοποιείται στο πλαίσιο του έργου.

Σύμφωνα με αυτό σχεδόν σε όλα τα τμήματα των οδών που είναι να πραγματοποιηθούν εργασίες διαμόρφωσης του δικτύου ποδηλατοδρόμων εκτελούνται παράλληλα εργασίες εκσυγχρονισμού του δικτύου ύδρευσης με κατασκευές φρεατίων, αγωγών και ιδιωτικές συνδέσεις.

Οι ανωτέρω εργασίες εκτιμάται ότι θα περαιωθούν στα τέλη του 2022.”

Και ενώ η ΔΕΥΑΜΒ, η οποία έχει ήδη υπερβεί τα χρονοδιαγράμματα των έργων της, εκτιμάει στην καλύτερη περίπτωση πως θα τα ολοκληρώσει μέχρι το τέλος του 2022, η Οικονομική Επιτροή καλείται να εγκρίνει την εισήγηση της Διεύθυνσης Βιώσιμης Κινητικότητας σύμφωνα με την οποία “κρίνει σκόπιμη την παράταση προθεσμίας περαίωσης των εργασιών κατά δώδεκα (12) μήνες (έως 13.12.2022), χρονικό διάστημα στο οποίο θεωρούμε ότι είναι εφικτή η εκτέλεσή τους, καθόσον θα πρέπει πρώτα να ολοκληρωθούν οι εργασίες της ΔΕΥΑΜΒ και κατόπιν να εκτελεστούν οι εργασίες κατασκευής του δικτύου των ποδηλατοδρόμων.

Η παραπάνω παράταση προτείνεται να είναι «με αναθεώρηση» σύμφωνα με τα άρθρα 147 και 148 του Ν.4412/2016, καθώς δεν οφείλεται σε αποκλειστική υπαιτιότητα του αναδόχου.

Ήδη για την παράταση του έργου των ποδηλατοδρόμων έως 13-12-2022, ζητήθηκε και υπήξε προέγκριση από την Ειδική Υπηρεσία ?ιαχείρισης της Ε.Π. της Περιφέρειας Θεσσαλίας, η οποία ωστόσο επισημαίνει προς τον Δήμο Βόλου ότι μετά την έγκριση της τροποποιημένης νομικής δέσμευσης, πρέπει να υποβληθεί επικαιροποιημένο ΤΔΥ και να υπάξει άμεση κα ιστενή συνεργασία με ΔΕΥΑΜΒ και αναδόχους για τα εμπλεκόμενα έργα προκειμένου να μπορεί να ολοκληρωθεί το έργο στην παραταθείσα προθεσμία.

Προηγούμενο άρθροΗράκλειο – Δύο νεογνά με κοροναϊό – Ανεμβολίαστες οι μητέρες τους
Επόμενο άρθροΠορτοκαλιά – Οδηγός καλλιέργειας | in.gr