Στο αυτόφωρο οδηγήθηκε χθες μια 33χρονη από το Βόλο καθώς συνελήφθη γιατί δεν πήγαινε το παιδί της στο σχολείο.
Χθες το πρωί, άνδρες της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Βόλου συνέλαβαν στο Βόλο μια 33χρονη η οποία δεν άφηνε την 6χρονη κόρη της να πάει στο σχολείο, ενάμιση χρόνο.
Η 33χρονη οδηγήθηκε χθες το μεσημέρι ενώπιον του αυτόφωρου Μονομελούς Πλημμελειοδικείου Βόλου και ζήτησε αναβολή μέχρι αύριο ενώ αφέθηκε ελεύθερη. Σύμφωνα με το Νόμο, όσοι έχουν την επιμέλεια ανήλικων και δεν τους αφήνουν να παρακολουθήσουν την υποχρεωτική εκπαίδευση, κινδυνεύουν με φυλάκιση μέχρι και 2 έτη.
Η συγκεκριμένη υπόθεση είναι μία από αυτές που προέκυψαν από την προκαταρκτική εξέταση που ξεκίνησε η Εισαγγελία Βόλου για τους μαθητές που δεν φοιτούν στην υποχρεωτική εκπαίδευση, ύστερα από τα στοιχεία που στάλθηκαν από την Πρωτοβάθμια και τη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση Μαγνησίας.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η Εισαγγελία Βόλου θα σχηματίσει δικογραφίες για κάθε μία περίπτωση, προκειμένου να εξεταστούν τόσο ο χρόνος της απουσίας των μαθητών από τα σχολεία τους, όσο οι λόγοι για τους οποίους δεν προσέρχονται.

14 παιδιά δεν πάνε σχολείο

Σύμφωνα με τη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση Μαγνησίας, έξι είναι τα παιδιά από το Βόλο, τον Αλμυρό και τη Σκόπελο που δεν πηγαίνουν στο σχολείο εξαιτίας κοινωνικών ή οικονομικών λόγων, ενώ ένα ακόμη παιδί λείπει λόγω των αποφάσεων των γονιών του που είναι αρμητές. Αντίστοιχα, στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση Μαγνησίας, 9 είναι τα παιδιά που απουσιάζουν από τις τάξεις τους. Συγκεκριμένα, πέντε μαθητές δημοτικών σχολείων και τέσσερα παιδιά νηπιαγωγείων δεν βρίσκονται στις αίθουσες μαζί με τους συμμαθητές τους. Η Εισαγγελία Βόλου διέταξε την προκαταρκτική εξέταση προκειμένου να διαπιστωθούν οι λόγοι για τους οποίους τα παιδιά δεν εμφανίζονται στις τάξεις τους ενώ θα διενεργηθεί και κοινωνική έρευνα για τις περιπτώσεις που δεν εμπίπτουν σε αρνητές γονείς.

Γονείς “Θεματοφύλακες του Συντάγματος”
Σύμφωνα με πληροφορίες, μια μαθήτρια δημοτικού γύρισε στο σχολείο της λίγες ημέρες πριν την ψήφιση της διάταξης, με την οποία αυστηροποιήθηκαν οι κυρώσεις στους γονείς που δεν στέλνουν τα παιδιά τους στο σχολείο. Σημειώνεται ότι απουσίαζε από τις 10 Μαΐου του 2021, όταν τα self test έγιναν υποχρεωτικά. Οι γονείς που φέρεται να ανήκουν στους «Θεματοφύλακες του Συντάγματος» έχουν στείλει στη διευθύντρια έγγραφη διαμαρτυρία με την υπογραφή του δικηγόρου Νίκου Αντωνιάδη, επειδή αρνούνταν να αφήσει το παιδί να μπει στην αίθουσα χωρίς self test και μάσκα. Επίσης, σε έγγραφο που έστειλαν στη διευθύντρια, που φέρει και την υπογραφή του δικηγόρου Νίκου Αντωνιάδη, αναφέρουν πως η μέτρηση των απουσιών είναι αντισυνταγματική. Επιπλέον, στο έγγραφο επισημαίνουν πως ανησυχούν για τα κρούσματα και δεν συναινούν σε καμία ιατρική πράξη εντός σχολείου από τρίτο πρόσωπο χωρίς τη συναίνεσή τους, καθώς και πως στην περίπτωση που παρουσιαστεί κρούσμα στη σχολική μονάδα, το σχολείο είναι αυτό που φέρει την ευθύνη των απουσιών και όχι οι γονείς. Η Εισαγγελία διέταξε προκαταρκτική εξέταση και για το συγκεκριμένο περιστατικό.
Υπενθυμίζεται πως η διάταξη που ψηφίστηκε στις 8 Δεκεμβρίου προβλέπει ότι όποιος έχει την επιμέλεια ή την πραγματική φροντίδα του ανηλίκου και παραλείπει την εγγραφή ή την εποπτεία του ως προς την υποχρεωτική φοίτηση (μέχρι και το Γυμνάσιο) τιμωρείται με ποινή φυλάκισης μέχρι δύο έτη και χρηματική ποινή.

Προηγούμενο άρθροΒούλα – Πέταξαν σκύλο στη θάλασσα μέσα σε δεμένη σακούλα [Σκληρές εικόνες]
Επόμενο άρθροΠέθανε ο συνθέτης Τζον Λιντ – Τα τραγούδια που τον καθιέρωσαν