Κάθε μέρα 20 παιδιά και έφηβοι πεθαίνουν από καρκίνο στην Ευρώπη, ενώ κάθε χρόνο νοσούν από καρκίνο 15.000 παιδιά και 20.000 νέοι 15-24 χρονών.

Πρόκειται για την πρώτη αιτία θανάτου στα παιδιά, μετά τα ατυχήματα.

Ενώ τo 80% των παιδιών με καρκίνο επιβιώνουν στις χώρες υψηλού εισοδήματος, το αντίστοιχο ποσοστό για τις χώρες χαμηλού εισοδήματος είναι μόλις 20%. Σύμφωνα με τα επιδημιολογικά δεδομένα, ένα παιδί ανά 600 γεννήσεις θα αναπτύξει καρκίνο πριν τα 20 του χρόνια.

Στην Ευρώπη 300.000-500.000 ενήλικες έχουν νοσήσει από καρκίνο στην παιδική τους ηλικία και έχουν ιαθεί. Τα 2/3 όσων έχουν ιαθεί αντιμετωπίζουν μακροπρόθεσμες παρενέργειες από τις βαριές θεραπείες που επηρεάζουν την καθημερινότητά τους.

Τα στοιχεία αυτά παρουσιάζει ο Σύλλογος παιδιών με καρκίνο «Φλόγα» με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα για τον Καρκίνο της παιδικής ηλικίας στις 15 Φεβρουαρίου.

Σύμφωνα με τη «Φλόγα», ο καρκίνος της παιδικής ηλικίας είναι μια σπάνια, απειλητική για τη ζωή ασθένεια. Δεν είναι μία νόσος αλλά δεκάδες διαφορετικές μορφές. Διαφέρει από τον καρκίνο των ενηλίκων και γι’ αυτό απαιτεί εξειδικευμένη θεραπεία και αντιμετώπιση. Στον καρκίνο της παιδικής ηλικίας δεν υπάρχει πρόληψη. Ωστόσο, η έγκαιρη διάγνωση και η ενδεδειγμένη ιατρική φροντίδα, οδηγούν σε ίαση τα περισσότερα παιδιά.

Το δέντρο της ζωής

Η «Φλόγα», κάθε χρόνο, συμμετέχει στις δράσεις ευαισθητοποίησης που οργανώνουν από κοινού η Childhood Cancer International (CCI), ο Διεθνής Φορέας των Συλλόγων Γονέων και Ασθενών, και η Διεθνής Εταιρεία Παιδιατρικής Ογκολογίας (SIOP).

Στη φετινή επέτειο της Παγκόσμιας Ημέρας για τον καρκίνο της παιδικής ηλικίας, τιμώνται οι γιατροί και οι νοσηλευτές για τη θετική επίδρασή τους στη ζωή των παιδιών και των εφήβων με καρκίνο μέσα από το Δέντρο της Zωής. Μέσω του παγκόσμιου συμβόλου ανάπτυξης και ανανέωσης, οι φορείς στέλνουν το μήνυμα: Μπορούμε να επιτύχουμε καλύτερη επιβίωση για τον καρκίνο της παιδικής ηλικίας #cureall #throughyourhands

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να αφήσουν το δικό τους αποτύπωμα και μήνυμα στο ηλεκτρονικό Δέντρο της Ζωής στην ιστοσελίδα της Παγκόσμιας Ημέρας Παιδικού Καρκίνου.

Χρυσή κορδέλα

Διεθνώς το σύμβολο ευαισθητοποίησης για τον καρκίνο της παιδικής ηλικίας είναι η χρυσή κορδέλα, δηλώνοντας πόσο πολύτιμα είναι τα παιδιά και πόσο δυνατά και ανθεκτικά βγαίνουν από αυτή τη δύσκολη διαδικασία. Αντιπροσωπεύει όλες τις μορφές καρκίνου της παιδικής ηλικίας, που είναι δεκάδες, με συχνότερη τη λευχαιμία.

Περισσότερα Εδω

Προηγούμενο άρθροΘεσσαλονίκη: Προφυλακιστέοι και οι τρεις για τα γκαζάκια στο Ίδρυμα Εθνικού και Θρησκευτικού Προβληματισμού
Επόμενο άρθροΠειραιάς: Στόχος να γίνει συγκοινωνιακός κόμβος