Στροφή στην ρητορική της κάνει πλέον το μέγαρο Μαξίμου και η ΝΔ ως προς το ζήτημα της αυτοδυναμίας ή της κυβέρνησης συνεργασίας μετά τις εκλογές. Το σήμα έδωσε χτες ο πρωθυπουργός με όσα δήλωσε στο OT FORUM «Ο κόσμος που αλλάζει» και σήμερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επανήλθε σε νεότερες δηλώσεις του αφήνοντας να διαφανεί ότι ο εκλογικός συσχετισμός που θα προκύψει από τις εκλογές που γίνουν με την απλή αναλογική θα καθορίσει πιο συγκεκριμένα τη στάση της ΝΔ.

Οι πολίτες θα διαμορφώσουν τους εκλογικούς συσχετισμούς

«Την ώρα που θα τεθούν τα ζητήματα, θα έχουν διαμορφώσει τους εκλογικούς συσχετισμούς οι πολίτες. Οι εκλογικοί συσχετισμοί δεν έχουν μόνο μια προφανή ανάγνωση. Δεδομένου ότι ο κόσμος ξέρει πως έχουμε ένα σύστημα, με το οποίο θα γίνουν οι εκλογές, έχουμε κι ένα σύστημα, που αν έχουμε αδιέξοδο, θα δώσει διέξοδο αργότερα. Όλα αυτά θα παίξουν τη σημασία τους» δήλωσε με νόημα ο Γιάννης Οικονόμου, μιλώντας στον Σκάι και πρόσθεσε:

«Το μείζον είναι η χώρα να έχει μια σταθερή Κυβέρνηση. Δεν υπάρχει καλύτερη εγγύηση από μια αυτοδυναμία και μια καθαρή εντολή. Αυτοδυναμία όμως δεν σημαίνει ότι δεν θα αξιοποιηθούν άνθρωποι, απόψεις, θέσεις, πέραν του ενός κόμματος».

Το παράθυρο Μητσοτάκη

Υπενθυμίζεται ότι χτες ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφερόμενος στο θέμα άφησε παράθυρο ανοιχτό για μια κυβέρνηση συνεργασίας λέγοντας ότι «στόχος είναι η σταθερότητα, όχι επί τούτου η αυτοδυναμία. Στόχος είναι να παίρνουμε αποφάσεις γρήγορα και να μπορούμε να αντιμετωπίζουμε κρίσεις, οι οποίες θα είναι μαζί μας τα επόμενα χρόνια». Ωστόσο πρόσθεσε ο κ. Μητσοτάκης ότι ο λαός θα μας υποδείξει αν η χώρα θα κυβερνηθεί από ένα κόμμα ή περισσότερα.

Σημειώνεται ότι μέχρι πρότινος ο πρωθυπουργός και τα στελέχη της ΝΔ εμφανίζονταν με μια απολυτότητα στις τοποθετήσεις τους ότι αν δεν προκύψει αυτοδυναμία από τις πρώτες εκλογές θα είναι εκ προοιμίου αναπόφευκτες οι δεύτερες κάλπες με το σύστημα της ενισχυμένης αναλογικής και ως εκ τούτου απέκλειαν κάθε συζήτηση για κυβέρνηση συνεργασίας πολύ δε περισσότερο μια κυβέρνηση συνεργασίας της ΝΔ με τον ΣΥΡΙΖΑ.

Αυτή η απολυτότητα στις τοποθετήσεις των κυβερνητικών στελεχών φαίνεται επί της ουσίας να μην υφίσταται χωρίς πάντως να αποποιούνται σε ρητορικό επίπεδο ότι η ΝΔ και ο κ. Μητσοτάκης «θα επιδιώξει» μια καθαρή εντολή ζητώντας αυτοδυναμία.

Διαβάστε επίσης ΟΤ FORUM – Παράθυρο Μητσοτάκη για κυβέρνηση συνεργασίας – Πότε θα γίνουν οι εκλογές

Διαβάστε επίσης Ομιλία Ζελένσκι στη Βουλή: Ποια κόμματα συμφωνούν και ποια διαφωνούν με την πρόσκληση Μητσοτάκη στον πρόεδρο της Ουκρανίας

Σταθερή, στιβαρή και συνειδητοποιημένη κυβέρνηση

Αναλυτικότερα οι δηλώσεις του Γιάννη Οικονόμου για το θέμα των εκλογών είχαν ως εξής:

«Αυτό που είναι αυτονόητο, είναι ότι η χώρα χρειάζεται σταθερή κυβέρνηση. Αν ένα πράγμα έχει αναδείξει η διεθνής αστάθεια, είναι η αξία μιας ηγεσίας σταθερής, στιβαρής, συνειδητοποιημένης για το προς τα πού πρέπει να πάει η κατάσταση. Αυτό, για τη χώρα, πρέπει να θεωρείται δεδομένο, πρέπει να θεωρείται αυτονόητο.

»Ο πρωθυπουργός θα επιδιώξει, μέσω της καθαρής εντολής για αυτοδυναμία, η χώρα να έχει μια σταθερή κυβέρνηση. Είναι αυτονόητο ότι η κάλπη της απλής αναλογικής, έτσι όπως σχεδιάστηκε από τον ΣΥΡΙΖΑ, δυσκολεύει τη δημιουργία σταθερής κυβέρνησης.

»Όπως αντιλαμβάνονται όλοι από αυτά που έχουμε ζήσει, όχι μόνο στο πρόσφατο, αλλά και στο απώτερο παρελθόν, υπάρχει ένα πολιτικό, πολιτισμικό, αισθητικό χάσμα με την Αξιωματική Αντιπολίτευση, σε μια σειρά από πράγματα. Όταν τριγύρω, για παράδειγμα, έχεις πόλεμο και οι άλλοι σου λένε ότι δεν βοηθάς τον κόσμο, γιατί υπάρχουν «κλεφτόδενδρα», υπάρχει αδυναμία ανάλυσης του τι συμβαίνει.

»Την ώρα που θα τεθούν τα ζητήματα, θα έχουν διαμορφώσει τους εκλογικούς συσχετισμούς οι πολίτες. Οι εκλογικοί συσχετισμοί δεν έχουν μόνο μια προφανή ανάγνωση. Δεδομένου ότι ο κόσμος ξέρει πως έχουμε ένα σύστημα, με το οποίο θα γίνουν οι εκλογές, έχουμε κι ένα σύστημα, που αν έχουμε αδιέξοδο, θα δώσει διέξοδο αργότερα. Όλα αυτά θα παίξουν τη σημασία τους.

»Το μείζον είναι η χώρα να έχει μια σταθερή κυβέρνηση. Δεν υπάρχει καλύτερη εγγύηση από μια αυτοδυναμία και μια καθαρή εντολή. Αυτοδυναμία όμως δεν σημαίνει ότι δεν θα αξιοποιηθούν άνθρωποι, απόψεις, θέσεις, πέραν του ενός κόμματος. Άλλωστε, η Κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη το έχει αποδείξει αυτό στην πράξη».

Περισσότερα Εδω

Προηγούμενο άρθροΩρες κοινής ησυχίας: Αλλάζουν από 1η Απριλίου
Επόμενο άρθροΟΤ Forum – Θ. Λιβάνιος – 2.600 σημεία δωρεάν πρόσβασης στο διαδίκτυο σε όλη την Ελλάδα