Σημαντικές προσωπικότητες της περασμένης δεκαετίας στη Βόρεια Μακεδονία έχουν συμπεριληφθεί στη μαύρη λίστα των κυρώσεων και των ανεπιθύμητων προσώπων για τις ΗΠΑ.

Στη Βόρεια Μακεδονία

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ αναφέρει ότι ο πρώην πρωθυπουργός Νίκολα Γκρούεφσκι και ο πρώην επικεφαλής της Διεύθυνσης Ασφάλειας και Αντικατασκοπείας (UBK) Σάσο Μιγιάλκοφ έχουν μπει στον διεθνή κατάλογο ανεπιθύμητων προσώπων.

Στον Νίκολα Γκρούεφσκι

Ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Νεντ Πράις είπε ότι «οι ενέργειές τους υπονόμευσαν το κράτος δικαίου, τους δημοκρατικούς θεσμούς και τις δημόσιες διαδικασίες και στις δύο χώρες και μείωσαν την εμπιστοσύνη του κοινού στις κυβερνήσεις τους».

Ενώ ήταν πρωθυπουργός, ο Γκρούεφσκι ενεπλάκη σε πρακτικές διαφθοράς που αφορούσαν τη χρήση της πολιτικής του επιρροής και εξουσίας για προσωπικό όφελος, σύμφωνα με τις ΗΠΑ.

«Υπάρχουν αξιόπιστες πληροφορίες ότι ο Γκρούεφσκι έκανε κατάχρηση της θέσης του για να ζητήσει και να πάρει δωροδοκίες με αντάλλαγμα κρατικές συμβάσεις, υπεξαίρεσε κρατικά κεφάλαια και παρενέβη στην εκλογική διαδικασία προς όφελος του ίδιου και του κόμματός του», ανέφερε ο Νεντ Πράις.

Για τον Σάσο Μιγιάλκοφ (είναι πρώτος εξάδελφος του Νίκολα Γκρούεφσκι και έχει καταδικαστεί πρωτόδικα για σωρεία αδικημάτων), σημειώνεται ότι «με την επίσημη ιδιότητά του ως διευθυντής της UBK, ενεπλάκη σε πράξεις διαφθοράς, συμπεριλαμβανομένης της χρήσης της πολιτικής του επιρροής και της επίσημης εξουσίας του για προσωπικό όφελος.

«Ειδικότερα, υπάρχουν αξιόπιστες πληροφορίες ότι ο Μιγιάλκοφ έκανε κατάχρηση της εξουσίας του για να ζητήσει δωροδοκίες σε αντάλλαγμα για τη σύναψη κυβερνητικών συμβάσεων και παρενέβη στην εκλογική διαδικασία για δικό του και πολιτικό όφελος του κόμματός του», είπε ο Πράις.

Στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη

Στον Μίλοραντ Ντόνικ

Παρόμοιες κυρώσεις επέβαλε πρόσφατα το Στέιτ Ντιπάρτμεντ στο μέλος του συλλογικού προεδρείου της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης Μίλοραντ Ντόνικ (του φιλορώσου αρχηγού των Σέρβων της Βοσνίας), καθώς και σε βάρος του πρώην πρωθυπουργού της Αλβανίας Σαλί Μπερίσα.

Εκτός από αυτούς, η μαύρη λίστα περιλαμβάνει και την Γκορντάνα Τάντιτς, η οποία ήταν η γενική εισαγγελέας της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης.

Η απόφαση, όπως διευκρίνισε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, σημαίνει ότι οι Γκρούεφσκι, Μιγιάλκοφ, Τάντιτς, καθώς και μέλη των στενών οικογενειών τους δεν έχουν δικαίωμα εισόδου στις ΗΠΑ.

Επίσης, αποκλείονται η περιουσία και τα οικονομικά συμφέροντα όσων υπόκεινται στις κυρώσεις, τα οποία βρίσκονται ή εισέρχονται στις Ηνωμένες Πολιτείες, από τους ίδιους ή άτομα που τους εκπροσωπούν στις ΗΠΑ.

Ο Νίκολα Γκρούεφσκι διέφυγε τον Νοέμβριο του 2018 στη Βουδαπέστη, όπου ζήτησε – και έλαβε – πολιτικό άσυλο από τις αρχές της Ουγγαρίας, προκειμένου να αποφύγει την έκτιση ποινής φυλάκισης δύο ετών που του επέβαλε δικαστήριο των Σκοπίων για υπόθεση διαφθοράς.

Στην Αλβανία

Πρώην βουλευτές, πρώην πρωθυπουργός, επιχειρηματίας των μέσων ενημέρωσης και εισαγγελέας της Αλβανίας μπήκαν στη μαύρη λίστα του Στέιτ Ντιπάρτμεντ με κατηγορίες για διαφθορά και υπονόμευση της δημοκρατίας.

Στον Σαλί Μπερίσα

Το αμερικανικό Στέιτ Ντιπάρτμεντ κήρυξε ανεπιθύμητα πρόσωπα τον πρώην βουλευτή του Ελμπασάν Αρίφ Ρακίπι και τον ιδιοκτήτη των μέσων ενημέρωσης Ιλί Ντρόκι, όπως είχε γίνει νωρίτερα για τον πρώην πρωθυπουργό της χώρας Σαλί Μπερίσα, τον πρώην βουλευτή Τομ Ντόσι, τον Βανγκιούς Ντάκο, πρώην δήμαρχο Δυρραχίου, και τον πρώην γενικό εισαγγελέα Αντριάτικ Λάλα.

Ο Ιλί Ντρόκι κηρύχθηκε «persona non grata» από τις ΗΠΑ, ενώ βρίσκεται υπό την έρευνα της αλβανικής Υπηρεσίας κατά της Διαφθοράς για εγκληματικές ενέργειες.

Ο Ντρόκι κατηγορήθηκε για εκβιασμό και δωροδοκία, για μη δημοσίευση διαψεύσεων στα μέσα ενημέρωσής του και εμπλοκή σε διαφθορά στα Δυτικά Βαλκάνια με υπεξαίρεση δημόσιας περιουσίας για προσωπικό όφελος.

Σύμφωνα με την Ειδική Δομή κατά της Διαφθοράς, από τον υπολογισμό των προσωπικών εσόδων του Ιλί Ντρόκι από τις εταιρείες του και τα έξοδα που πραγματοποιεί, έχει προκύψει ότι δεν μπορεί να δικαιολογήσει 3 εκατ. ευρώ.

Ο Ιλί Ντρόκι, γνωστός και ως Τζεμάιλ Πασμάτσιου, συνελήφθη για υπόθεση ηρωίνης το 1998 στην Τουρκία και ερευνήθηκε το 2015 στην Ιταλία για διακίνηση ναρκωτικών.

Σύμφωνα με την Υπηρεσία κατά της Διαφθοράς, η δραστηριότητα αυτή χρησιμοποιήθηκε αργότερα από τον Ντρόκι για να δημιουργήσει τα περιουσιακά στοιχεία που διαθέτει σήμερα.

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Αντονι Μπλίνκεν ανακοίνωσε ότι το Στέιτ Ντιπάρτμεντ έχει επιβάλει κυρώσεις κατά ορισμένων παραγόντων στα Δυτικά Βαλκάνια για τις αποσταθεροποιητικές και διεφθαρμένες δραστηριότητές τους.

«Σήμερα η DASH και το Υπουργείο Οικονομικών ανέλαβαν δράση για να επιβάλουν κυρώσεις στους παράγοντες των Δυτικών Βαλκανίων για αποσταθεροποιητικές και διεφθαρμένες δραστηριότητες.

»Οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι εταίροι όπως το Ηνωμένο Βασίλειο θεωρούν υπεύθυνους αυτούς που απειλούν τη σταθερότητα, την πρόοδο και την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση της περιοχής».

Πηγή: shqiptarja.com, mk.voanews.com, echedoros-a.gr



Περισσότερα Εδω

Προηγούμενο άρθροΠώς θα εκδίδονται οι συντάξεις fast track και οι «συντάξεις εμπιστοσύνης»
Επόμενο άρθροΓιάννης Μώραλης: «Με μεγάλα επενδυτικά projects αλλάζουμε τον Πειραιά»