Ήπια υποχώρηση του οικονομικού κλίματος το Μάρτιο, με ισχυρή επιδείνωση της καταναλωτικής εμπιστοσύνης καταγράφει το ΙΟΒΕ στο δελτίο Εξελίξεων στη Βιομηχανία που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα.

Ειδικότερα, ο δείκτης οικονομικού κλίματος διαμορφώθηκε τον Μάρτιο στις 113,2 μονάδες, έναντι 114,0 μονάδων τον προηγούμενο μήνα και 96,6 μονάδων ένα χρόνο πριν.

Δείτε εδώ ολόκληρη την έρευνα

Ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης εξασθένισε τον Μάρτιο και διαμορφώθηκε στις -46,6 (από -39,5) μονάδες τον προηγούμενο μήνα, ελαφρώς χαμηλότερα σε σχέση με τα περυσινά επίπεδα (-39,5 μονάδες).

Η εικόνα της βιομηχανίας

Την ίδια στιγμή, σημειώθηκε βελτίωση των προσδοκιών στη Βιομηχανία, στις 117,1 μον. τον Μάρτιο, από 116,7 μον. τον Φεβρουάριο, αλλά και ενίσχυση της βιομηχανικής παραγωγής 7,7% τον Φεβρουάριο σε σύγκριση με τον Ιανουάριο. Βέβαια, αξίζει να σημειωθεί ότι ήταν ηπιότερη  η άνοδος του 4,8% σε σχέση με ένα χρόνο πριν.

Επιπλέον, υπήρξε νέα άνοδος των εξαγωγών βιομηχανίας 18,6% τον Ιανουάριο (y-o-y), αλλά και αύξηση εμπορικού ελλείμματος στα €3,5 δισεκ., από €1,8 δισεκ. ένα έτος πριν.

Εξαγωγές σε Ρωσία και Ουκρανία

Από εκεί και πέρα, οι εξαγωγές της εγχώριας βιομηχανίας προς Ρωσία και Ουκρανία ανήλθαν σε €178,9 εκατ. και €314,1 εκατ. αντίστοιχα το 2021. Μόλις το 0,5% των εξαγόμενων βιομηχανικών προϊόντων κατευθύνεται προς τη Ρωσία, ενώ προς την Ουκρανία το 0,9%.

Αξίζει να σημειωθεί ότι κατά την περίοδο 2018-2021, κορυφαία εξαγόμενα προϊόντα προς τη Ρωσία ήταν τα Γούνινα είδη, με μερίδιο 36,1% του συνόλου των εξαγωγών αυτών, ενώ προς την Ουκρανία τα Προϊόντα διύλισης πετρελαίου, με μερίδιο μόλις 1,5%.

Την ίδια περίοδο, τα Προϊόντα διύλισης πετρελαίου (51,8%) ήταν το βασικό εισαγόμενο προϊόν από τη Ρωσία και ο Σίδηρος και χάλυβας (5,8%) από την Ουκρανία

Περισσότερα Εδω

Προηγούμενο άρθροΠεριβαλλοντική Πρωτοβουλία: 41 βλάβες στο δίκτυο ύδρευσης – Η ΔΕΥΑΜΒ είναι η ίδια μια βλάβη
Επόμενο άρθροΙΟΒΕ: Ήπια υποχώρηση του οικονομικού κλίματος το Μάρτιο