Πρώτη καταχώρηση: Τρίτη, 10 Μαΐου 2022, 18:59

Σε δηλώσεις προχώρησε ο πρόεδρος της UEFA, Αλεξάντερ Τσέφεριν, μετά την ολοκλήρωση της εκτελεστικής επιτροπής της ευρωπαϊκής ομοσπονδίας στη Βιέννη, όπου η ευρωπαϊκή ομοσπονδία ποδοσφαίρου ενέκρινε την τελική μορφή για το νέο Champions League από τη σεζόν 2024/25, αλλά και αλλαγές σε Europa League και Conference League.

«Η UEFA έδειξε ξεκάθαρα σήμερα ότι είμαστε πλήρως αφοσιωμένοι στο σεβασμό των θεμελιωδών αξιών του αθλητισμού και στην υπεράσπιση της βασικής αρχής των ανοιχτών διοργανώσεων, με προϋποθέσεις πρόκρισης βασισμένες στην αθλητική αξία, πλήρως σύμφωνα με το ευρωπαϊκό αθλητικό μοντέλο» ανέφερε αρχικά ο ισχυρός άνδρας της ομοσπονδίας, προσθέτοντας:

«Οι σημερινές αποφάσεις ολοκληρώνουν μια εκτεταμένη διαδικασία διαβούλευσης κατά την οποία ακούσαμε τις ιδέες των φιλάθλων, παικτών, προπονητών, εθνικών ομοσπονδιών, συλλόγων και πρωταθλημάτων για να βρούμε την καλύτερη λύση για την ανάπτυξη και την επιτυχία του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου.

Είμαστε πεπεισμένοι ότι η μορφή που επιλέχθηκε επιτυγχάνει τη σωστή ισορροπία και ότι θα βελτιώσει την ανταγωνιστική ισορροπία και θα δημιουργήσει σταθερά έσοδα που μπορούν να διανεμηθούν σε συλλόγους, πρωταθλήματα και στο ποδόσφαιρο βάσης».

Όπως έγινε γνωστό δύο θέσεις Champions League- που θα είναι με αυξημένο αριθμό ομάδων από 32 σε 36-θα πάνε σε ομοσπονδίες που οι σύλλογοί τους θα έχουν τις καλύτερες αγωνιστικές επιδόσεις την προηγούμενη σεζόν από το 2024-25, καταργώντας την υπόθεση πρόσβασης βάσει του συντελεστή συλλόγων.

Εάν εφαρμοζόταν ο κανόνας αυτή τη σεζόν, η Αγγλία και η Ολλανδία θα έπαιρναν μια επιπλέον θέση. Μία ακόμα θέση θα πάει στον «σύλλογο που κατατάσσεται τρίτος στο πρωτάθλημα της ομοσπονδίας στην πέμπτη θέση στην κατάταξη της UEFA».

Επί του παρόντος, η Ligue 1 της Γαλλίας είναι στην 5η θέση και μόνο οι δύο πρώτες ομάδες προκρίνονται στους ομίλους, με την τρίτη ομάδα να περνάει από τους προκριματικούς γύρους. Άλλη μια θέση θα απονεμηθεί σε άλλον σε ομάδα από το «μοναπάτι των πρωταθλητών».

Επίσης ο αριθμός των αγώνων στη νέα εναρκτήρια φάση του Champions League θα μειωθεί επίσης από 10 σε οκτώ ανά ομάδα. Παρόμοιες αλλαγές μορφής θα εφαρμοστούν επίσης στο Europa League (8 αγώνες στη φάση των ομίλων) και στο Europa Conference League (6 αγώνες στη φάση των ομίλων) και αμφότερα θα περιλαμβάνουν επίσης 36 ομάδες στη φάση των ομίλων.


Τελευταία ενημέρωση: Τρίτη, 10 Μαΐου 2022, 19:09

Περισσότερα Εδω

Προηγούμενο άρθροΠάτρα: Πήρε… φόρα με τα εξώδικα η Ρούλα Πισπιρίγκου – Μετά τον Μάνο Δασκαλάκη έστειλε και σε ΜΜΕ
Επόμενο άρθροΘεσσαλονίκη: Αγέλη αδέσποτων σκύλων προκαλεί τρόμο στην Πυλαία