Με επίσημο προσκεκλημένο ομιλητή τον Υπουργό Περιβάλλοντος & Ενέργειας κ. Κωνσταντίνο Σκρέκα πραγματοποιήθηκε το απόγευμα του Σαββάτου, στην αίθουσα εκδηλώσεων ERGON SHOWGROUND EVENT HALL, του Συγκροτήματος Τσαλαπάτα στο Βόλο, η ανοικτή εκδήλωση της Ετήσιας Τακτικής Γενικής Συνέλευσης του Συνδέσμου Βιομηχανιών Θεσσαλίας & Στερεάς Ελλάδος. Λαμβάνοντας το λόγο, ο Υπουργός, αφού ευχαρίστησε το Σύνδεσμο Βιομηχανιών Θεσσαλίας & Στερεάς Ελλάδος για την τιμητική πρόσκληση και όλους τους συμμετέχοντες για την παρουσία τους, αναφέρθηκε αναλυτικά στα μέτρα στήριξης των επιχειρήσεων, από τις επιπτώσεις της διεθνούς ενεργειακής κρίσης.

Μεταξύ άλλων, έκανε λόγο για τις Επιδοτήσεις λογαριασμών ηλεκτρικής ενέργειας, καθώς επίσης για την Αυτοπαραγωγή ενέργειας, τις διμερείς συμβάσεις και την εξοικονόμηση ενέργειας.

Οπως είπε ο Υπουργός,”από την 1η Ιουλίου προχωρούμε σε μια θεσμική παρέμβαση στην αγορά και αποσυνδέουμε τις τιμές ηλεκτρικής ενέργειας από τις διεθνείς τιμές του φυσικού αερίου. Με τα νέα μέτρα θα απορροφηθεί το 82% της αύξησης σε 1.250.000 μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Η ρήτρα αναπροσαρμογής θα ανασταλεί.

Για τη μόνιμη μείωση του κόστους ενέργειας των επιχειρήσεων, το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας προωθεί την αυτοπαραγωγή με ενεργειακό συμψηφισμό. Στο νομοσχέδιο για τις ΑΠΕ και την αποθήκευση που θα κατατεθεί τις επόμενες ημέρες στη Βουλή προβλέπεται ότι ο ΔΕΔΔΗΕ θα υπολογίσει τα διαθέσιμα περιθώρια ισχύος όλων των υποσταθμών στο δίκτυο διανομής. Για τους υποσταθμούς με περιθώρια έως 10 MW, αυτά διατίθενται αποκλειστικά για αυτοπαραγωγή, ενεργειακό συμψηφισμό και πρόγραμμα φωτοβολταϊκών στις στέγες. Τουλάχιστον το 30% των νέων περιθωρίων ισχύος θα διατεθεί για τις ανάγκες της βιομηχανίας και της μεταποίησης”.

Προηγούμενο άρθροΕντονη διαμαρτυρία της Περιβαλλοντικής Πρωτοβουλίας Μαγνησίας κατά του Υπουργού Περιβάλλοντος στο Βόλο
Επόμενο άρθροΡόδος: Σεισμός ταρακούνησε το νησί – Επίκεντρο ο Μαρμαράς