Οι δηλώσεις Οσμπορν δεν έπεσαν ως άλλος κεραυνός εν αιθρία. Είχαν προηγηθεί παρασκηνιακές ελληνικές κινήσεις και πρωτοβουλίες τόσο εντός όσο και εκτός Μεγάλης Βρετανίας.

Αίφνης ο πρόεδρος του Βρετανικού Μουσείου Τζορτζ Οσμπορν έσπευσε να δώσει συνέντευξη σε εκπομπή του ραδιοφωνικού σταθμού LBC και να δηλώσει ότι μπορεί να υπάρξει συμφωνία για τα Γλυπτά του Παρθενώνα. Είπε συγκεκριμένα: «Πιστεύω πως είναι εφικτή μια συμφωνία για να αφηγηθούμε την Ιστορία τους τόσο στην Αθήνα όσο και στο Λονδίνο, αν προσεγγίσουμε αυτή την κατάσταση χωρίς προϋποθέσεις, ούτε με υπερβολικά πολλές κόκκινες γραμμές». Ωστόσο, όπως είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε, οι δηλώσεις Οσμπορν δεν έπεσαν ως άλλος κεραυνός εν αιθρία. Είχαν προηγηθεί παρασκηνιακές ελληνικές κινήσεις και πρωτοβουλίες τόσο εντός όσο και εκτός Μεγάλης Βρετανίας, με αποτέλεσμα η διεθνής πίεση που αντιμετωπίζει εσχάτως το Βρετανικό Μουσείο να είναι αφόρητη. Το ελληνικό λόμπι ήταν πολύ δραστήριο στη τελευταία σύνοδο της UNESCO. Εκεί τοποθετήθηκαν άπαντες υπέρ της επιστροφής και επανένωσης των Γλυπτών του Παρθενώνα. Ακόμη και οι καναδοί εκπρόσωποι που είχαν προσεγγιστεί από τη Βρετανία απέφυγαν να τοποθετηθούν αρνητικά απέναντι στο διαχρονικό ελληνικό αίτημα.
Η ηγεσία του υπουργείου Πολιτισμού θεωρεί ότι ο κ. Οσμπορν πιέζεται αφόρητα και επιχείρησε να αμβλύνει τις διεθνείς εντυπώσεις. Οι προτάσεις του για δανεισμό των Γλυπτών αντιμετωπίζονται απολύτως αρνητικά. Οπως μας είπε η αρμόδια υπουργός κυρία Λίνα Μενδώνη, «δεν μπορούμε να αποδεχθούμε προτάσεις δανεισμού, γιατί έτσι είναι σαν να αποδεχόμαστε δικαιώματα ιδιοκτησίας επί των Γλυπτών στο Βρετανικό Μουσείο». Για να προσθέσει ότι «εμείς θεωρούμε τα Γλυπτά κλεμμένα, ελληνικής ιδιοκτησίας και δεν μπορούμε να αποδώσουμε τέτοια δικαιώματα στο Βρετανικό Μουσείο».

Η υπουργός Πολιτισμού δεν κρύβει ότι η χώρα μας θα επιμείνει στην ικανοποίηση του πάνδημου πια αιτήματος. Η ελληνική πλευρά θα επιδιώξει επίσης να αναβαθμίσει το επίπεδο της διαπραγμάτευσης, να υπερβεί δηλαδή τα δεσμευτικά όρια του Βρετανικού Μουσείου και να τη μεταφέρει σε επίπεδο κυβερνήσεων. Εκεί, όπως εξωδίκως μαθαίνουμε, θα μπορούσε η χώρα μας να αποδεχθεί, στον βαθμό που ικανοποιηθεί το αίτημα της επιστροφής των Γλυπτών, τον θεσμό των περιοδικών εκθέσεων στο Βρετανικό Μουσείο, ανά διετία ή ακόμη και σε ετήσια βάση. Το σίγουρο είναι πάντως ότι αυτή τη φορά το Βρετανικό Μουσείο δεν θα προσπεράσει εύκολα. Μπορούμε να σας βεβαιώσουμε ότι πίσω από το ελληνικό αίτημα υπάρχει παρασκήνιο μεγάλο, ισχυρό λόμπι και κινητοποίηση οργανωμένη τόσο στη Βρετανία όσο και στον υπόλοιπο κόσμο. Αναμένουμε…

ΒΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣ

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr

Περισσότερα Εδω

Προηγούμενο άρθροΘεσσαλονίκη: Σε άντρα μέχρι 40 ετών ανήκει η ακρωτηριασμένη σορός
Επόμενο άρθροΠολιτική Προστασία: Οδηγίες για τον επερχόμενο καύσωνα – Τι πρέπει να προσέξετε