Ενδεχόμενη αμελής συμπεριφορά του οδηγού είναι καθοριστικής σημασίας για τις αποφάσεις του δικαστηρίου – Επτά στις εννέα αγωγές από το 2009 μέχρι σήμερα απορρίφθηκαν, παρά τις κακοτεχνίες.

Απορρίφθηκαν από το Διοικητικό Πρωτοδικείο Βόλου επτά στις εννέα αγωγές για διεκδίκηση αποζημίωσης από τροχαία ατυχήματα, που προκλήθηκαν λόγω κακοτεχνιών στο οδόστρωμα στο επαρχιακό και εθνικό οδικό δίκτυο, αρμοδιότητας της Περιφερειακής Ενότητας Μαγνησίας, από το 2009 μέχρι σήμερα.

Η κείμενη νομοθεσία, σύμφωνα με το σκεπτικό αποφάσεων του δικαστηρίου, προβλέπει πως θα πρέπει να υπάρχει επαρκώς ικανή κακοτεχνία ή η έλλειψη συντήρησης του οδικού δικτύου και τοποθέτησης προειδοποιητικών πινακίδων για την πρόκληση τροχαίου ατυχήματος, προκειμένου να επιδικαστούν αιτούμενα ποσά σε παθόντες.

Η λακκούβα, το χαντάκι, άλλες φθορές στο οδόστρωμα δεν επαρκούν για το δικαστήριο για να στοιχειοθετήσουν ευθύνες στο Ελληνικό Δημόσιο και την Περιφερειακή Ενότητα Μαγνησίας για την πρόκληση ατυχημάτων, εάν ο οδηγός έχει επιδείξει αμελή συμπεριφορά στην οδήγηση, έχει αναπτύξει ταχύτητα πέραν του επιτρεπόμενου ορίου και γενικότερα δεν οδηγεί με σύνεση, σύμφωνα με τον Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας.

Ο νομικός σύμβουλος της Περιφερειακής Ενότητας Μαγνησίας Χρήστος Φώτου, σχολιάζοντας τις αποφάσεις, σημειώνει πως έχουν καθοριστική σημασία για το δικαστήριο τα όρια ταχύτητας και γενικότερα η συμπεριφορά των οδηγών.

Το Διοικητικό Πρωτοδικείο Βόλου με σειρά αποφάσεων κρίνει πως απαραίτητη προϋπόθεση για την επιδίκαση αποζημίωσης είναι η ύπαρξη αιτιώδους συνδέσμου μεταξύ της παράνομης πράξης ή παράλειψης ή υλικής ενέργειας του δημοσίου οργάνου και της επελθούσας ζημίας. Αιτιώδης δε σύνδεσμος κατά τα διδάγματα της κοινής πείρας υπάρχει, σύμφωνα με τον νόμο, όταν η πράξη ή η παράληψη ή η υλική ενέργεια είναι επαρκώς ικανή (πρόσφορη) και μπορεί αντικειμενικώς κατά τη συνήθη και αντικειμενική πορεία των πραγμάτων και χωρίς τη μεσολάβηση άλλου περιστατικού να προκαλέσει τροχαίο.

 

 

Προηγούμενο άρθρο«Μοιάζει σαν να έχει πιει 700 ποτά, διώξ’ την!»
Επόμενο άρθρο2.600 παραβάσεις στη Θεσσαλία «έβγαλαν» οι τροχονομικοί έλεγχοι