Το ιατρικό προσωπικό του Νοσοκομείου Πύργου έδωσε μεγάλη μάχη για να κρατήσει στη ζωή τον 50χρονο ιερέα, ο οποίος τσιμπήθηκε από ”σκούρκο”, ένα είδος άγριας σφήκας, σε περιοχή της Αμαλιάδας. Η αρχική και πολύ σημαντική αντιμετώπιση του περιστατικού έγινε στο Κέντο Υγείας Αμαλιάδας.

Πως να αντιμετωπίσουμε τα τσιμπήματα από έντομα το καλοκαίρι;

Όσο κι αν φαίνεται υπερβολικό, τα τσιμπήματα εντόμων αποτελούν ένα σοβαρό πρόβλημα υγείας την περίοδο του καλοκαιριού. Το ποσοστό αναφυλακτικών αντιδράσεων ανέρχεται σε ποσοστό 1%, αρκετά υψηλό στους μελισσοκόμους και στις οικογένειές τους. Το καλοκαίρι τα πράγματα επιδεινώνονται σε μεγάλο βαθμό.

Λόγω των κλιματολογικών συνθηκών και του γεγονότος ότι τα υμενόπτερα αναπαράγονται την άνοιξη και το καλοκαίρι, έχουμε αφενός αυξημένη συχνότητα τσιμπημάτων και αφετέρου είμαστε περισσότερο εκτεθειμένοι στα τσιμπήματα.

Η οικογένεια των υμενοπτέρων στην Ευρώπη περιλαμβάνει τις μέλισσες και τις σφήκες. Πιο συγκεκριμένα, η οικογένεια περιλαμβάνει την κοινή μέλισσα, την μελιτοφόρο που το σώμα της ζει σε κυψέλες και τη μέλισσα «βόμβο» που είναι μοναχική και αναγνωρίζεται από το χαρακτηριστικό βόμβο που παράγει. Ο κανόνας είναι ότι η μέλισσα χάνει το κεντρί της κατά το τσίμπημα με συνέπεια το θάνατό της. Από την άλλη, η οικογένεια των σφηκών περιλαμβάνει την κοινή σφήκα που κάνει τη φωλιά της σε σκεπές και χαλάσματα, δηλαδή σε κατοικημένες περιοχές και τη μεγάλη σφήκα την επονομαζόμενη σερσέγκι, ή, μπάμπουρα.

Πως μπορούμε να αντιμετωπίσουμε αυτούς τους απρόσκλητους επισκέπτες ώστε οι ανέμελες διακοπές να μη γίνουν εφιάλτης;

  1. Τα υμενόπτερα (σφήκα, μέλισσα, σερσέγκι) όταν ενοχληθούν, ή, είναι κουρασμένα, γίνονται πολύ επιθετικά, όταν απειλούνται, ιδιαίτερα τις απογευματινές ώρες.
  2. Ελκύονται από τις έντονες μυρωδιές (κολόνιες, αντηλιακά, spray, αποσμητικά).
  3. Ελκύονται από έντονες μυρωδιές τροφών.
  4. Ελκύονται ιδιαίτερα από πολύχρωμα καλοκαιρινά ρούχα.
  5. Ιδιαίτερα επιθετικές είναι οι σφήκες και τα σερσέγκια, ενώ οι μέλισσες συνήθως δεν είναι επιθετικές.
  6. Μην επιχειρήσετε να σκοτώσετε ένα έντομο εάν έχει μπει στο αυτοκίνητο σας την ώρα που οδηγείτε γιατί είναι πολύ επικίνδυνο. Είναι προτιμότερο να σταματήσετε το αυτοκίνητο σας και μετά να το απομακρύνετε, για να αποφευχθεί τυχόν ατύχημα.
  7. Μην πανικοβάλλεστε μετά από τσίμπημα υμενόπτερου. Το πιο πιθανό είναι να εμφανίσετε μια φυσιολογική τοπική αντίδραση στο σημείο του τσιμπήματος όπως, πρήξιμο, ερεθισμό ή κνησμό, διάρκειας 3 με 12 ωρών.
  8. Αν τα συμπτώματα εκτός από το τσίμπημα αφορούν και αλλά όργανα (αναφυλαξία) με γενικευμένο κνησμό, δύσπνοια, ζάλη, ναυτία, βράχνιασμα φωνής, θα πρέπει να απευθυνθείτε στο πλησιέστερο υγειονομικό κέντρο.
  9. Άτομα με ιστορικό αλλεργίας όπως, αλλεργικό άσθμα, κνίδωση, τροφική ή φαρμακευτική αλλεργία δεν σημαίνει ότι κινδυνεύουν περισσότερο από κείνους που δεν πάσχουν απ’ αυτά.
  10. Άτομα που εμφάνισαν συστηματική αναφυλαξία από τσίμπημα υμενόπτερου είναι απαραίτητο να φέρουν πάντοτε μαζί τους τα κατάλληλα φάρμακα και προπαντός αδρεναλίνη.
  11. Η αλλεργία στα υμενόπτερα είναι από τις σημαντικότερες μορφές αλλεργίας διακινδυνεύοντας σοβαρά την ζωή του ασθενούς. Η τεκμηρίωση της ευαισθησίας καθώς και η προληπτική αγωγή (ανοσοθεραπεία – εμβόλια) από τον ειδικό αλλεργιολόγο, μπορεί ν’ αποβεί σωτήρια. Η κλινική εμπειρία έχει δείξει ότι όσο νωρίτερα αρχίζουν τα συμπτώματα μετά από ένα τσίμπημα υμενόπτερου, τόσο σοβαρότερη είναι η αλλεργική αντίδραση.

Πως γίνεται η διάγνωση;

Η διάγνωση βασίζεται κυρίως στο ατομικό ιατρικό ιστορικό, στις συνθήκες που συνέβη το περιστατικό και στην ταυτοποίηση του ένοχου εντόμου. Ο προσδιορισμός του υμενόπτερου γίνεται κυρίως με δερματικές δοκιμασίες και με εξετάσεις αίματος (RAST).

 

Προηγούμενο άρθροΣυνελήφθη 19χρονος στο Βόλο για ηχορύπανση σε μπαρ
Επόμενο άρθροH Μαρία Σολωμού φωτογραφίζεται με μπικίνι και αναστατώνει τα social media