Τι έκανε ο Σάντσεθ και κοιτούν στην Αθήνα

Πριν από 2 εβδομάδες το Reuters αποκάλυψε ότι η ισπανική κυβέρνηση προχωρά σε έκτακτη φορολόγηση των τραπεζών και των εταιρειών ενέργειας για το 2023 και 2024. Σκοπός είναι να συγκεντρωθούν χρήματα τα οποία θα χρηματοδοτήσουν μέτρα στήριξης των πολιτών έναντι του αυξημένου ενεργειακού κόστους και του πληθωρισμού.

H κυβέρνηση του Πέδρο Σάντσεθ εκτιμά ότι μπορεί έτσι να αποταμιεύσει έσοδα της τάξης των 2 δις ευρώ, από τη φορολόγηση υπερκερδών στις εταιρείες κοινής ωφέλειας, και άλλο 1,5 δις από τον χρηματοπιστωτικό τομέα. Λεφτά με τα οποία θα μπορέσει να πληρώσει το… μάρμαρο της κρίσης.

Η ισπανική κυβέρνηση θέλει με τα χρήματα αυτά να φτιάξει 12 χιλιάδες φθηνές κατοικίες στη Μαδρίτη, να δώσει δωρεάν πρόσβαση στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, να ενισχύσει σπουδαστές και φοιτητές.

Γιατί τα γράφουμε αυτά; Διότι οι πληροφορίες μας λένε ότι η ελληνική κυβέρνηση μελετά το ισπανικό μοντέλο που εφαρμόζει ο Σάντσεθ κι αν χρειαστεί θα το εφαρμόσει και στην Ελλάδα.

Διαβάστε επίσης: To μεγάλο deal με τους Σαουδάραβες, ο East to Med Data Corridor, η έκπληξη των βιομήχανων και το νέο σίριαλ με τη ΛΑΡΚΟ

Δεν ξέρουμε τι αντιδράσεις θα υπάρξουν, ούτε τα έσοδα από την έκτακτη φορολόγηση που θα φέρουν. Αλλά, αυτό που σκέφτονται στο Μαξίμου ως το χειρότερο σενάριο, είναι ότι μπορεί τα μέτρα που θα χρειαστούν για νοικοκυριά και επιχειρήσεις, να ξεπεράσουν τα 2 δις ευρώ για φέτος.

Δαπάνες που δεν μπορεί να αντέξει ο κρατικός προϋπολογισμός. Ειδικά αν σκεφτεί κανείς ότι πρέπει να υπάρξουν κι άλλα φιλολαϊκά μέτρα, όπως η πριμοδότηση της κοινωνικής κατοικίας.

Πηγή: ΟΤ

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr

Περισσότερα Εδω

Προηγούμενο άρθροΦωτιά στο Μάτι: Οι συγγενείς ζητούν παρέμβαση του Αρείου Πάγου
Επόμενο άρθροΒίκυ Κάβουρα: Γονατίζει στην άμμο και κολάζει