Η γερμανική κυβέρνηση δείχνει να αλλάζει στάση σε ό,τι αφορά την επιβολή ανώτατης τιμής στο φυσικό αέριο, σύμφωνα με την ιταλική εφημερίδα La Repubblica.

«Συγκρατημένη αισιοδοξία στην κυβέρνηση του Μάριο Ντράγκι. Στο Βερολίνο κάτι κινείται και σε ό,τι αφορά το πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου, υπάρχει μια ουσιαστική, θετική διάθεση», γράφει η ιταλική εφημερίδα στη διαδικτυακή της έκδοση.

Διαβάστε επίσης: Ενεργειακή κρίση: Η Ευρώπη δεν έχει άλλη επιλογή από το να σώσει τους καταναλωτές

Προσθέτει, μάλιστα, ότι «το μήνυμα έφτασε στο κυβερνητικό μέγαρο της Ρώμης, το Παλάτσο Κίτζι, από την Καγκελαρία και θα πρέπει να βρει επιβεβαίωση, βέβαια, στη φάση λήψης συγκριμένων αποφάσεων».

Η εφημερίδα La Repubblica υπογραμμίζει, τέλος, ότι «όλα θα επαληθευθούν στις 9 Σεπτεμβρίου, στην έκτακτη σύνοδο των υπουργών Ενέργειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

«Βουτιά» στις τιμές στην Ευρώπη

Εν τω μεταξύ, τη μεγαλύτερη «βουτιά» από τον περασμένο Απρίλιο καταγράφουν οι τιμές του ευρωπαϊκού φυσικού αερίου, μετά την ανακοίνωση ότι η Γερμανία γεμίζει τις αποθήκες της ταχύτερα από ό,τι είχε προγραμματιστεί ενόψει του χειμώνα.

Ανάλογη εικόνα καταγράφεται και στο σύνολο της Ευρώπης, με τα ποσοστά πληρότητας, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, να πλησιάζουν το 80%.

Ειδικότερα, τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του ολλανδικού δείκτη αναφοράς υποχώρησαν έως και 16% στα 286 ευρώ ανά μεγαβατώρα, μετά το ξέφρενο ράλι της περασμένης εβδομάδας.

Συγκρατημένη αισιοδοξία

Το έναυσμα για πτώση των τιμών δόθηκε από τα καλά νέα που ανακοινώθηκαν για τη Γερμανία.

Σύμφωνα με το περιοδικό Der Spiegel, το επίπεδο πληρότητας έφθανε την Πέμπτη το 81,78%, ενώ στο τέλος της εβδομάδας αναμένεται να έχει φθάσει στο 82,2%.

«Οι δεξαμενές γεμίζουν νωρίτερα από ό,τι είχε καθοριστεί», δήλωσε ο υπουργός Οικονομίας Ρόμπερτ Χάμπεκ στο περιοδικό, ενώ εκπρόσωπος του υπουργείου του σημείωσε ότι ο στόχος του 85% έως τον Οκτώβριο θα έχει πιθανότατα επιτευχθεί ήδη στις αρχές Σεπτεμβρίου.

Έως την 1η Νοεμβρίου, η πληρότητα θα πρέπει να έχει ξεπεράσει το 95%.

Περισσότερα Εδω

Προηγούμενο άρθροΠρεμιέρα με νίκη για τους Μεντβέντεφ και Μάρεϊ!
Επόμενο άρθροΘεσσαλονίκη: «Του άρεσε η περιπέτεια» λέει ο πατέρας του παιδιού που κατάπιε λουράκι από ρολόι