Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε την Παρασκευή ο Διευθυντής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας κ. Σωκράτης  Σαβελίδης δήλωσε κατηγορηματικά ότι, όλα είναι έτοιμα για τη λειτυργία των Γυμνασίων και των Λυκείων από την προσεχή Δευτέρα με τον Αγιασμό και τη διανομή των βιβλίων.

Στα Γυμνάσια, τα Λύκεια και τα ΕΠΑΛ του νομού φέτος θα φοιτήσουν 12509 μαθητές, ενώ στις θέσεις τους βρίσκονται 1602 εκπαιδευτικοί. Φέτος παρατηρείται μεγάλη αύξηση του μαθητικού δυναμικού στα ΕΠΑΛ δηλαδή προτίμηση στην επαγγελματική εκπαίδευση. Πάντως, οι μαθητές θα είναι λιγότεροι κατά 431 σε σχέση με πέρυσι.

”Όλο το σύστημα της εκπαίδευσης είναι έτοιμο να υποδεχτεί τους μαθητές τη νέα σχολική χρονιά”, επεσήμανε χαρακτηριστικά ο κ. Σαβελίδης έχοντας δίπλα του την κ. Ρηγώ Φασουράκη, υπεύθυνη εκπαιδευτικών θεμάτων.

Φέτος θα λειτουργήσει ένα νέο σχολείο, το ΕΕΕΕΚ Σκιάθου, που φιλοξενεί μαθητές με εκπαιδευτικά προβλήματα.

Σε ότι αφορά στους εκπαιδευτικούς, ο κ. Σαβελίδης είπε ότι, στη Μαγνησία έχουμε 36 νεοδιόριστους εκπαιδευτικούς και 191 αναπληρωτές, ενώ 9 αναπληρωτές παραιτήθηκαν και δεν ανέλαβαν υπηρεσία. Υπάρχουν λίγα κενά εκπαιδευτικών, τα οποία οφείλονται κατά κύριο λόγο στην συνεχή ανάπτυξη τμημάτων στα ΕΠΑΛ, καθώς φέτος καταγράφηκε μεγάλος αριθμός εγγραφών, αλλά γρήγορα θα καλυφθούν.

Φέτος θα λειτουργήσουν στη Μαγνησία 75 σχολικές μονάδες: 32 Γυμνάσια, 21 ΓΕΛ, 6 Γυμνάσια με Λυκειακές τάξεις, 12 ΕΠΑΛ, 4 ειδικά σχολεία και τα τμήματα που θα λειτουργήσουν σε όλες τις σχολικές μονάδες είναι 617.

Στα Γυμνάσια φέτος θα φοιτήσουν 7008 μαθητές, στα ΓΕΛ 3195, στα ΕΠΑΛ 2168, στις Σχολικές μονάδες Ειδικής Αγωγής 117 και 21 μαθητές στα Παραρτήματα σε καταστήματα κράτησης. Στα Ημερήσια σχολεία οι μαθητές είναι στο σύνολο 12079 και στα εσπερινά 430.

Συνολικά φέτος στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση θα φοιτήσουν 12509 μαθητές, ενώ πέρυσι ο αριθμός αυτός ήταν 12940. Αυτό σημαίνει ότι η νέα σχολική χρονιά ξεκινά με μειωμένο μαθητικό πληθυσμό κατά 431 μαθητές.

Οπως παρατήρησε ο κ. Σαβελίδης η μείωση του μαθητικού δυναμικού είναι πολύ σοβαρό πρόβλημα που αντιμετωπίζει η εκπαίδευση και η κοινωνία.

Πριν από λίγες μέρες, ο Διευθυντής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας είχε αναδείξει το μείζον πρόβλημα που καταγράφεται στα σχολεία του νομού, με μαθητές που βρίσκονται σε διαβιωτική δυσχέρεια και είχε αποστείλει σχετικό υπόμνημα στην Υφυπουργό Παιδείας και Βουλευτή Μαγνησίας κ. Ζέττα Μακρή αναλύοντας το πρόβλημα, προτείνοντας λύσεις και ζητώντας τη βοήθεια και τη στήριξή της του Υπουργείου.

Όπως ανέφερε ο κ. Σαβελίδης, δεν υπήρξε μέχρι στιγμής καμία απάντηση στο εν λόγω υπόμνημα, ούτε κάποια επικοινωνία με το Υπουργείο.

Ο κ. Σαβελίδης ανέφερε πως στο θέμα της διαβιωτικής δυσχέρειας αρωγός είναι η Μητρόπολη με τους ιερείς υπεύθυνους ανά σχολική μονάδα να έχουν ήδη ξεκινήσει τη βοήθεια, ενώ και οι Δήμοι της Μαγνησίας ενδιαφέρθηκαν και συντονίζονται στις προσπάθειες αντιμετώπισης του μεγάλου και ευαίσθητου αυτού προβλήματος.

Να σημειωθεί ότι φέτος θα φοιτήσουν στα Γυμνάσια της Μαγνησίας και 10 Ουκρανοί μαθητές, με τους 3 να έχουν ήδη ολοκληρώσει τις εγγραφές τους και τους 7 να βρίσκονται στη συλλογή των απαραίτητων δικαιολογητικών.

Προηγούμενο άρθροΕξάρχεια: Νέα διαμαρτυρία για το μετρό – Ένταση και επεισόδια
Επόμενο άρθροΔΕΘ: Αντίστροφη μέτρηση για το κοινωνικό πακέτο μέτρων – Τι θα εξαγγείλει ο πρωθυπουργός